Åpner med beksvart humor

Handlinga i forestillinga Sluttspill av Samuel Beckett foregår i et fullstendig lukket rom. Her med Trond Peter Stamsø Munch i rullestol og Jon Lockert Rohde som tjener.  Foto: Ole Ekker

Kultur

«Når man har driten helt opp til halsen, gjenstår det bare å synge…».

Slik lyder inngangen til sesongen ved Trøndelag Teater som åpner året med beksvart galgenhumor om livets og menneskenes banaliteter. Lørdag 13. januar er det nemlig premiere på Sluttspill av Samuel Beckett på Gamle Scene.

Lukket rom

Forestillinga utspiller seg i et lukket rom som er fullstendig adskilt fra alt annet liv. Her møter vi den blinde Hamm (Trond Peter Stamsø Munch), som sitter i rullestol og tjeneren hans Clov (Jon Lockert Rohde), som ikke kan sitte. Sammen med dem i rommet er Hamms foreldre (Wenche Strømdahl og Hallbjørn Rønning), som bor i søppelkasser og holder på å dø.

Gjennom to små vinduer ser Clov ut, med påfølgende rapporter fra verden utenfor. For øvrig en verden som ser ut til å være uten spor av liv.

Nobelprisvinner

Samuel Beckett (1906–1989) er regnet som en av det 20. århundres fremste dramatikere. Så vant han også Nobelprisen i litteratur. Sluttspill et av hans mest kjente og spilte stykker ved siden av Mens vi venter på Godot.

Øyvind Brandtzæg har regien av stykket, mens scenografien er ved Katrin Bombe.