«Lethal Weapon» (eller «Dødelig våpen» som den heter på norsk) er den første av en serie amerikanske actionfilmer som ble utgitt i 1987, med Mel Gibson og Danny Glover i hovedrollene som et par detektiver i Los Angeles Police Department. Den fikk tre oppfølgere, og er et godt eksempel på «buddy cop»-sjangeren.

Historien begynner kvelden 14. desember 1987, med et tilsynelatende selvmord av datteren til en gammel krigskamerat av LAPD Detective-Sergeant Roger Murtaugh (Glover). Murtaugh er en veteran med 20 års tjeneste i politiet, og blir motvillig beordret til å jobbe med en ny partner på 50-årsdagen. Partneren er 37 år gamle Detective-Sergeant Martin Riggs (Gibson), som er suicidal og på grensen til å være alkoholiker.

Mens de etterforsker Amanda Hunsackers død, finner de ut om en heroinsmuglingsoperasjon, styrt av tidligere spesialstyrker fra Vietnamkrigen, kjent som «Shadow Company». De blir styrt av en hensynsløs, pensjonert general, Peter McAllister – «Shadow Company» sin tidligere general – og adjutanten Mr. Joshua. Både Murtaugh og Riggs er veteraner fra den samme krigen, og finner ut at Michael Hunsacker drev med hvitvasking av fortjenesten fra smuglingen gjennom banken sin.

Når paret konfronterer Hunsacker, kommer Mr. Joshua i et helikopter og skyter ham i ryggen, men først får de vite at McAllister sannsynligvis har fått datteren drept for å holde ham under kontroll. Mens paret avdekker mer om kompaniets nettverk, blir kompaniet mer voldelige og kidnapper Murtaughs datter …

Hvordan det går, må du nesten se selv, for jeg vil ikke spoile for mye.