2018s utgave av sirkus Arnardo er uten elefanter og andre eksotiske dyr.

Sirkuset kommer til Vårtun grendehus i Stamnesdalen onsdag 23. mai og til Einmoen grusbane torsdag 24. mai.

Sirkus Arnardo skriver på sine nettsider:

«Det finnes ingen ville eller eksotiske dyr i Cirkus Arnardo. Alle dyrene i Cirkus Arnardo er med andre ord husdyr som nordmenn har et nært og kjært forhold til.»

Applauderende seter

— Dette er nok noe som trønderne ikke har sett tidligere, sier sirkusdirektør Arild Arnardo om sin nye hovedattraksjon i en pressemelding. Faktisk har jeg ikke opplevd maken selv, heller. Til og med klappsetene kommer til å applaudere nå, forteller han før forestillingene i Hemne og Skaun.

Hovedattraksjonen heter Denis Ilchenko, er 33 år, og ganske så sterk. Ilchenko er kjent fra blant annet Guinness rekordbok og britiske TV-show. Han kan gjøre mange ting, som blant annet å trekke biler med tennene, sjonglere med bildekk, og løfte telefonstolper over hodet med flere andre sirkusartister hengende på som ekstra vekt.

Tysk alveprinsesse og afrikansk dans

Forestillingen kan ellers by på cosplay-artisten Kelly Saabel, som – utkledd som en alveprinsesse – skyter piler med foten mens hun balanserer på hendene. Saabel er svært populær i Tyskland, og har flere tusen følgere på Instagram.

Arnardo har også fått med seg en gjeng afrikanske gutter, nærmere bestemt Kenya Boys, som kommer med fart, glade rytmer, limbo, ild, og akrobatikk i en skjønn forening.

Vi kan heller ikke glemme den transsibirske ekspressen, bestående av Jennifer og Kelly Saabel, samt en flokk med sibirske huskyer, samojeder, og volpino italiano. De stormer inn i manesjen i ekspressfart.

Vi er som en eneste stor familie som har vokst opp sammen, sier Jennifer og Kelly Saabel, om det nære forholdet til den kvikke «søskenflokken».

Sveitsisk moromann og ponnishow

Fra Zürich i Sveits kommer klovnen André Broger, som besøker Norge for første gang med sin røde nese og sine humørfylte ideer. André legger stor vekt på at hans klovnefigur – i tillegg til tradisjonelle elementer som kjempestore sko og rød nese – også skal kunne fortelle nye og oppfinnsomme historier.

—Og alle skal kunne le hjertelig av det de ser og opplever, forteller han. Både barn og voksne.

For dem som liker hest, får man sjansen til å se pinto-ponnier i fri dressur, fremført av hestepedagog Yvonne Lübben. Utdannelsen som hestespesialist falt naturlig for Yvonne. Som barn tilbrakte hun utallige timer med hestene på europeiske storsirkus der artistforeldrene opptrådte.

Yvonne var tålmodig og interessert. Hun observerte, og samlet erfaringer, og hadde allerede som ung jente gjesteopptredener i manesjen. Karrieren var staket ut, og den gikk på fire ben.

Alt dette, og mye mer

I tillegg blir det fargerike såpebobler i megaformat fra Diana Boiachin, Duo Costache kjører dødshjul i ti meters høyde, temposjonglører, illusjonister, og dristig akrobatikk i ringtrapes, og mye mer.

2018 er for øvrig 250-årsjubileum for det moderne sirkus, som i 1768 ble skapt i England. Dette blir markert over hele Europa.

— For dette er levende underholdning tuftet på rike tradisjoner, og naturligvis støpt i en moderne form som fenger. Så, jo da, vi viser virkelig muskler i år, avslutter sirkusdirektør Arild Arnardo.