- Jeg husker da satt borti lyngen inni skogen og hørte på et japansk hardrockband. Det var som om hele bakken dundra. Det var ei fantastisk opplevelse. Men mitt sterkeste minne er den første gangen jeg hørte Gåte spilte ved midnatt. Lyset. Musikken. Jeg tenkte; dette er ikke Wembley - det er Heggøya!

Slik oppsummerer Arne L. Haugen noe av det han opplevde som så spesielt ved Storåsfestivalen.

Jubileum og gravøl

Haugen har mange gode og sterke minner fra den spinnville tida da lille Storås huset en av landets mest særpregede og populære festivaler. Nå håper han å få oppleve noe av den helt spesielle stemninga på nytt.

Og det kan det hende han får. Sveinung Sundli - mannen som mer enn noen annet er blitt synonym med Storåsfestivalen - tar med seg gruppa si, Gåte, og kommer tilbake til Heggøya og skogen. Og ikke nok med det. Sundli vil ta med seg et av landets mest populære og særpregete band, Wardruna, som mange vil kjenne fra filmmusikken i serien Vikings.

Dobbeltkonserten vil finne sted i forbindelse med Meldal kommunes markering av 180 lange år som egen kommune - en æra som ubønnhørlig går mot slutten. Jubileet blir dermed samtidig et slags gravøl.

Var landets største

Det er lørdag ettermiddag. Sveinung Sundli sitter utenfor snekkeriet på Storås. Han har dypere røtter her enn på Fannrem, der han vokste opp. Først gjennom ungdomskjæresten Hanne, senere gjennom det livslange vennskapet med Hannes far, Ola I. Solem, og ikke minst Storåsfestivalen.

Sveinung og hans mange gode hjelpere, deriblant mange unge meldalinger som plutselig så at det var kult å komme fra bygda, greide å skape en festival som på sitt toppnivå var landets største - målt i festivaldøgn.

Også denne lørdagen, en maidag i 2018, er det et yrende liv på Heggøya. Men musikken er byttet ut med spredt bjeffing, for fotballbanen er arena for den årvisse hundeutstillinga.

Om ganske nøyaktig tre måneder, lørdag 1. september, vil musikken nok en gang ljome - så det høres helt oppe på fjellet.

Gratis folkefest på dagen

Sundli har lenge ønsket å gjøre noe med Gåte i Meldal. Muligheten åpnet seg da han i vinter fikk ei melding fra Are Hilstad. Meldalsordføreren lurte på om de kunne gjøre noe sammen i forbindelse med markeringa av 180-årsjubileet.

På dagtid planlegges det et stort arrangement for alle på Heggøya.

- Det vil bli en folkefest på Storås når vi inviterer til gratis kulturdag. Dette er Meldal kommunes gave til meldingene og våre nye orklandsvenner, forteller Are Hilstad som har selskap av Sundli og gammelordfører Haugen - og ikke minst snart fire måneder gamle Jesper, som rugges og rugges og rugges i bilstolen sin.

Samarbeid

Programmet for folkefesten på dagtid er ennå ikke klart, men Hilstad lover godbiter for folk i alle aldrer, og Sveinung Sundli ønsker å bidra til å bringe litt av den gode festivalstemninga:

- Jeg vil bidra med artister og fine, hyggelige ting som glir litt inn i ånden fra festivaltida, sier Sundli som blir supplert av Hilstad:

- Da vi startet planlegginga, så vi på dette som to separate arrangement; ett på dagtid og ett om kvelden. Men så fikk vi en idé om at Meldal kommune kunne bidra litt på produksjonssida på kveld, mot at man får benytte infrastruktur og sceneproduksjon også på dagtid.

Neppe ny festival

På kvelden vil konsertene med Gåte og Wardruna skje med full produksjon, og Sveinung Sundli tar selv den økonomiske risikoen ved arrangementet.

- Hva er det så får deg til å satse så mye på denne konserten på Storås?

- Fordi det ikke er noe som er sterkere for meg enn Storås og Gåte. Å få mulighet til å samle det i ett, føles veldig fint, sier Sundli.

- Er det i det hele tatt mulig å få tilbake Storåsfestivalen?

- Man skal aldri si aldri. Men vi har ikke ressurser til å skape den spesielle festivalen som ble Storås' varemerke. Og skulle jeg gjort det igjen, måtte det har vært nok ressurser til at man kunne skapt noe som er annerledes.

Dohertys favoritt

Mange tusen mennesker i alle aldrer sitter igjen med gode minner fra den tida lille Storås var blant de store festivalarrangørene i Norge. Verdensstjernen Pete Doherty utropte Storås til det beste stedet han hadde holdt konsert, og Are Hilstad mener festivalens evne til å bryte ned generasjonsskillene, var helt spesiell:

- Pensjonist Erling Hove hadde besøk av Kaizers hjemme i stua si, og jeg minnes Arne L. en lørdag i 2009, da han i Arbeiderstuggu på Løkken fortalte sine jevnaldringer om hvor tøft det hadde vært å høre Machine Head.

Vemodig

Meldal var en av 392 norske kommuner, eller formannskapsdistrikter, som ble opprettet i 1838. Om man ser bort fra utskillinga av Rennebu året etter, er det svært få kommuner som har hatt de samme grensene så lenge.

Men nå går det altså mot slutten, noe gammelordfører Haugen, som satt i nesten 26 år, synes er vemodig.

- I min tid var det flere dramatiske bedriftsnedleggelser, og det ble en slags livsoppgave for meg å få kommunen til å henge sammen; få styrke til å bestå alene. Men til syvende og sist mener jeg det er riktig å gå med i Orkland nå, for det gir oss mulighet til å holde hånda på rattet - i stedet for å bli tvunget sammen senere. For presset på kommunesektoren vil ikke avta. Men at det er vemodig, er det ingen tvil om.

Ny og gammel historie

Dagens ordfører er opptatt av at både ny og eldre historie blir vist fram under folkefesten den første lørdagen i september.

- Jeg er opptatt av at vi har mye spennende ny historie som vi skal ta vare på, og Storåsfestivalen har vært en av de viktige hendelsene. Det som ble skapt med Storåsfestivalen, ga en ny giv i bygda.

Lover elghakk

Selv om det ikke blir festival på Storås i sommer, lover Sveinung Sundli at alle som kommer den 1. september, vil få en aldri så liten smak av god, gammeldags festivalstemning.

- Er det noen som ønsker å telte, så skal de få det. Vi skal samarbeide med Storås dans på arrangørsida, og da vet vi at det er i de beste hender. Og så blir det selvsagt mye god mat og drikke. Det skal i alle fall bli elghakk. Det kan jeg love. Og så driver jeg jo restaurant, og vil ta med meg staben fra Troll som vil sørge for god og spennende mat.

Intimformat

Sundli forteller at det vil bli lagt ut et begrenset antall billetter. Gåte og Wardruna er blant de største innen sine sjangere, og begge gruppene selger ut sine konserter på rekordtid.

- Dette blir nok sommerens mest intime konsert for både Gåte og Wardruna, og det vil bli satt et tak på tusen billetter. Vi har lenge ønsket å gjøre noe sammen. Wardruna fikk en enorm suksess etter at de laget musikk til Vikings. De spiller for utsolgte hus i store haller, langt utenfor Norges grenser, og jeg er veldig glad og stolt over at vi kan gjøre dette sammen, og at vi kan gjøre det på Storås, sier Sundli.