52-åringen, som bor rett ovenfor sjøkanten i Orkanger, padler hele året; i sol, sludd, tåke og minusgrader. Forholdene spiller ingen rolle.

– På de siste 4-5 årene har jeg nok vært på over 400 padleturer, sier han til avisa Sør-Trøndelag, på gebrokkent norsk. McCluskey er, som navnet allerede kan ha avslørt, skotsk.

– Jeg kommer opprinnelig fra Alness, nord for byen Inverness, i regionen Highland, nord i Skottland, forteller han.

Fra M til XXL

På slutten av 90-tallet reiste offshore-arbeideren på det som egentlig skulle vært noen dagers arbeid for Technip, i Orkanger.

– Meningen var at jeg skulle være her i ti dager. Nå har det gått 21 år, sier han.

Skotten møter ST ved idrettsparken i Orkanger. Derfra er det kort vei til Vannspeilet, der kajakken ligger, og mange av ekspedisjonene hans starter fra. Det er også hit han legger mange av treningsturene: Ni hundre meter lange intervaller, om igjen og om igjen, i leia i Trondheimsfjorden.

– Folk roper nesten fortvilt til meg fra land, mens jeg padler opp og ned i alt slags vær. Men det er veldig god intervalltrening, sier han.

Akkurat dét vises godt på den barske overkroppen.

– Etter at jeg begynte å trene har jeg gått fra vanlig størrelse M, til XXL i t-skjorte.

Interessen for padling fikk han tidlig, allerede som 9-årig speider. Før han begynte å jobbe offshore, jobbet han deltid som elvepadlingsinstruktør i hjemlandet.

– Den gangen sa vi at havkajakk var for gamlinger.

Tidlig i juni fullførte den ivrige padleren helmaraton - i kajakk.

Maraton

Men i dag er det nettopp utflukter i havkajakk, langs trøndelagskysten, som er 52-åringens store lidenskap. Til Agdenes, Smøla, Storfosna, Hitra og Leksa, for å nevne noe. Tidlig i juni satte han ut på sin største utfordring så langt.

– Det begynte med at jeg la ut på lengre og lengre turer, men med flere stopp underveis. Så bestemte jeg meg for å padle en halvmaraton, uten stopp. Og det gikk fint.

Dermed var det tid for den virkelige manndomsprøven. Med kajakken bunkret opp med tre liter sportsdrikke og masse sjokolade, startet skotten på det som skulle bli en helmaraton på over 42 kilometer.

– Jeg padlet ut fra Vannspeilet i Orkanger, til Buvika, og tilbake igjen. På slutten måtte jeg padle litt i sikk-sakk, og opp og ned, før gps'en viste at jeg hadde padlet nok kilometer.

6 timer og 28 minutter etter at han la ut fra Vannspeilet, hadde han bestått prøven.

Pusher grenser

Han innrømmer at han har pushet noen grenser, noen ganger på nippet til det farlige. Senest, da han kom ut for tøffe tidevannstrømmer ute i havgapet, og da han havnet i morgentåka, skjult for skipstrafikken, i leia utenfor Ørland.

– Jeg har fått noen frostskader på hendene, men jeg har vært heldig. Det kunne gått verre, sier han, og viser frem to hender som har opplevd litt av hvert.

– Er det ikke farlig å dra ut slik alene?

– Jeg gjør alltid hjemmeleksen min. Jeg sjekker værmelding, flo, fjære og tidevann, og har med meg alt jeg trenger av utstyr, i tilfelle det skulle skje noe. Man vet aldri med havet, men det er litt av opplevelsen også; å ha litt adrenalin i hverdagen.

Etter helmaratonen har han tatt seg noen rolige fridager, for å restituere. Men selv om kroppen sier «nei», sier hodet «ja». Det er vanskelig å holde igjen.

– Jeg har flere drømmer. Den ene er at jeg har lyst til å padle med hval. Men størst sjanse for å oppleve det, er nok lenger nord i Norge. Også har jeg lyst til å padle fem mil uten stopp. Det kan fort bli den neste turen jeg begir meg ut på.

William McCluskey kommer fra Alness, fra det skotske høylandet.

Internasjonal oppmerksomhet

Turene deler han på Instagram. De flotte bildene av norsk natur har fått internasjonal oppmerksomhet. Ikke bare har over tre tusen Instagram-brukere trykket «follow» på siden hans, men flere har spurt om de får lov til å sponse den eventyrlystne skotten.

– De sponser meg med en del utstyr, nye årer og sånn. Det kommer godt med. Som offshorearbeider hadde jeg mye penger, og lite tid. Nå har jeg mye tid, men lite penger.

Med fjorder, øyer og viker er hele norskekysten om lag 25 000 kilometer lang. Det høres kanskje ut som galskap, men...

– Jeg har tenkt på det. Man vet aldri, men det er en drøm. Jeg er avhengig av padling.