Filmtipset:

Flåklypa Grand Prix

En av de beste filmene, noensinne!
Kultur

«Flåklypa Grand Prix», av Ivo Caprino og basert på Kjell Aukrusts historier og tegninger, med musikk av dansken Bent Fabricius-Bjerre, er en av de mest kjente og kjære filmene her på berget, i tillegg til norgeshistoriens største kinosuksess, og den er godt kjent i utlandet også.

Historien er velkjent. Sykkelreparatør Reodor Felgen og hans medhjelpere, Solan og Ludvig, får økonomisk støtte av oljesjeiken Ben Redic Fy Fazan til å konstruere racerbilen Il Tempo Gigante. Dermed kan de utfordre den sleipe Rudolf Blodstrupmoen i det spektakulære racet Flåklypa Grand Prix.

Når selve racet starter, endrer filmen tempo fra bedagelig til forrykende. Det neste kvarteret er intet mindre enn en filmatisk bragd, med en forbilledlig oppbygging og spenningskurve.

Selv sett med 2018-øyne, er det ikke det minste rart at denne filmen fra 1975 ble en gigantsuksess. Kjell Aukrusts figurer og miljøer formidles helhjertet gjennom et morsomt manus, forfattet av Aukrust selv, sammen med Ivo Caprino, Remo Caprino og Kjell Syversen.