Dyr, folk og aktiviteter fylte bygdatunet på Oppstuggu Berbu

Kultur

Like sikkert som at det går mot sommer, så gjennomfører Orkland Bygdekvinnelag bygdedagen på Oppstuggu Berbu. Rundt 200 store og små tok turen til det flotte bygdatunet på Berbusjåren.

Årets utstilling på låven var viet jula og juletekstiler. Dorthea Kvåle gjorde en flott jobb med å samle store og små juleduker, løpere, strenger og åklær laget av folk rundt omkring i bygda. Flotte håndarbeid, og låven oste av god julestemning den siste søndagen i mai. Gunn Elin Folland fra Holum gård hadde foredrag om trykk på skinnfeller og hvilken betydning de ulike symbolene har. Sol, vann, jord, og fruktbarhet er symbol vi liker å omgi oss med. Solveig Metlid satte oss i god og raus julestemning med å lese «Ittno` knussel – historien om Marte Svennerud» som tok til seg alle sju ungene etter lærer Hansen da de ble foreldreløse.

Skjebladkak var stekt i rikt monn og gikk som vanlig unna i en fart med smør og sirup på. I Sivertsgården var mange innom. Der ble det servert fortonnograut for den som ønsket det. Eller bare rømmegraut for den som ville slippe byggmjølsgrauten. Også i år var grytene bunnskrapte. Det er populært å få kjøpe seg graut på bygdedagen.

I husa rundt om var det aktiviteter eller folk som kunne fortelle om da de bodde i akkurat det huset. Gunvor Elise Tallerås hadde en hektisk dag i mastu. Der var det muligheter for å prøve flatbrødbakst. I tunet foran låven var det rigget til marked med salg av lokalprodusert mat og håndverk. Selv om været egentlig var litt hustrig, så skinte sola så godt som hele tida under arrangementet. Og ei regnskur i ny og ne heftet ikke, da var det bare å kry inn i husa og ta en ekstra titt der. Det er mye fint å se i husa på bygdatunet, og det vil være åpent mange søndager nå i sommer.