Filmtipset:

Banlieue 13

Parkour, veltrente franskmenn, og en nøytronbombe. Hva mer kan man ønske seg fra en actionfilm?

Trailer for «Banlieue 13».

0

Banlieue 13

Luc Besson

  • Cyril Raffaelli
  • David Belle
  • Tony D'Amario
  • Dany Verissimo
  • Larbi Bibi Naceri

Action

15 år

1 t 26 min

Frankrike

Kultur

«Banlieue 13» er en fransk actionfilm fra 2004 om en ghetto i Paris, laget av Luc Besson. Filmen tar for seg livet i 2010, hvor problemer som vold, narkotika og organisert kriminalitet har overtatt de fattige forstedene i Paris. Dette gjelder spesielt Banlieue 13, referert til som B13 («banlieue» betyr «forstad»), hvor det bor to millioner mennesker.

Myndighetene klarer ikke å kontrollere distriktet, og har reist høye murer med piggtråd og vaktstillinger med sterkt bevæpnede vakter. Dette gjør at innbyggerne må klare seg uten utdanning, hjelp fra politiet mot kriminaliteten, og skikkelige fasiliteter.

Et føydalsystem har utviklet seg blant de forskjellige gjengene innenfor murene, og tung narkotika som heroin og kokain flommer over. Noen av kvartalene blir styrt av individer, og en av dem er Leito (David Belle, mannen som regnes som grunnleggeren av parkour). Leito har stjålet 20 kg kokain fra bossen Taha, som først pusser sin assistent K2 og gjengen hans på Leito, men Leito kommer seg unna. Så kidnapper K2 Leitos søster, og det hele er i gang.

Seks måneder senere blir undercover-politimannen Damien Tomaso (Cyril Raffaelli) sendt til B13 for å hente en stjålet nøytronbombe som kan ta livet av alle innbyggerne der og vel så det, og som er satt til å eksplodere innen 24 timer. Han allierer seg med Leito, og vips er det duket for herlig action.

Filmen kan blant annet sees hos Viaplay.