Filmtipset:

Clerks

Kultfilmen som starta det hele.

Trailer for «Clerks».

0

Clerks

Kevin Smith

  • Brian O'Halloran
  • Jeff Anderson
  • Jason Mewes
  • Kevin Smith
  • Marilyn Ghigliotti
  • Lisa Spoonauer
  • Scott Mosier
  • Walt Flanagan
  • John Henry Westhead

Komedie

Film

15 år

1 t. 32 min.

USA

Kultur

«Clerks» er en amerikansk sorthvitt-komedie fra 1994, signert Kevin Smith. Det var den første filmen i View Askewniverse, og den første filmen hvor vi møter Jay (Jason Mewes) og Silent Bob (Kevin Smith), samt flere andre figurer som går igjen i filmene hans. «Clerks» var også Smiths langfilmdebut og den første filmen i New Jersey-trilogien hans.

Den ble laget på et beskjedent budsjett, og for å spare penger, ble så mange roller som mulig gitt til vennene hans og innspilt på nattestid i butikken hvor Smith jobbet.

Filmen handler om Dante Hicks (Brian O'Halloran) som jobber i butikken Quick Stop Groceries i Leonardo, New Jersy, og som blir kalt inn på jobb på en dag hvor han egentlig har fri, fordi en annen ansatt ikke dukket opp til morgenskiftet.

Filmen følger dagen hans videre, alltid med en klagende «I wasn't even supposed to be here today!» klar fra Dante. I tillegg blir vi kjent med langerne Jay og Silent Bob, Randal Graves (Jeff Anderson) som jobber i videosjappa i nabolokalet, ekskjæresten hans Caitlin, og den nåværende kjæresten, Veronica. Vi får også bli med i begravelsen til en annen eks, oppleve at de stenger butikken for å spille hockey på butikktaket, og en mildt sagt interessant sexscene.

Alt i alt er dette en filmatisk perle, og det er fullt forståelig at den gjorde det bra på Sundance. Skjønt, det jeg fortsatt liker best med filmen er nok russiske Olaf og «Berserker».