Har ryddet i kirkebakken siden 2016

De siste fem årene har knykenfolket ryddet kirkebakken i Orkdal kirke. Til tross for at denne oppgaven ikke er for hvem som helst, stiller de opp hvert år.

Fra venstre: Arne Gjønnes, Hans Otto Bakken, Magne Kvåle, Magnar Brattås, Jarle Birger Tuflått og Ola Kjønli.  Foto: Magne Fossbakk

Det blir triveligere når alt ugress er tatt bort fra kirkebakken.

Arne Gjønnes
Kultur

Det hele startet med et bispevisitas i 2016. Den daværende biskopen i Nidaros Domkirke, Tor Singsaas, skulle besøke Orkdal kirke, men kirkebakken virket uryddig. Derfor tok menighetsrådet kontakt med knykenfolket, som stilte gledelig opp.

- Kirkekomiteen på den tiden syntes det var uryddig, og dette har nå blitt en sommertradisjon, forteller Arne Gjønnes, som er medlem av Orkdal menighetsråd og en del av knykenfolket.

Sosialt

Den årlige ryddingen i kirkebakken finner sted i starten av juli. Gjønnes forteller at det bruker å være bra oppmøte.

- Det bruker å bli tatt opp i lunsjen deres i Knyken, og det er alltid mange som vil være med. Vi er som regel i underkant av ti stykker, og knykenfolket vil bidra selv om de ikke har økonomiske fordeler med det, sier han.

Selv om de ikke tjener penger på det, legges det ikke skjul på at det er andre fordeler med dugnadsarbeid.

- Det er bestandig sosialt med knykenfolket, og replikkene sitter løst. Jeg vil kalle det for vennskapelig mobbing, forteller Gjønnes lattermildt.

Arne Gjønnes er medlem i Orkdal menighetsråd, og en del av knykenfolket.   Foto: Magne Fossbakk

Ikke for alle

Han forteller videre at menighetsrådet stiller opp med mat og kaffe til gjengen, som definitivt ikke er arbeidssky. Men det er tydelig at dette er en nødvendig oppgave.

- Det blir triveligere når alt ugress er tatt bort fra kirkebakken. Det handler om et godt førsteinntrykk, sier Gjønnes.

Men selv om det er nødvendig, er det ikke dermed sånn at denne oppgaven er for hvem som helst. Kirkebakken er nemlig veldig bratt, og det er tunge arbeidsforhold.

- Det er ikke alle som kunne gjort den samme jobben. Det er ekstra spesielt når alderen på de som stiller opp er mellom 70 og 90 år. Han eldste som er med, har vært med hvert år siden vi startet, forteller han.

LES OGSÅ: En kjempesuksess, men det ble nesten krise da russerne mistet bagasjen

Gratis arbeidskraft

Menighetsrådet er også godt fornøyd med gjengen sin innsats. Alle kirker har et blomsterfond, som er opprettet for å kunne holde kirkegården vedlike. Men med knykenfolket på laget, trenger de ikke å bruke disse pengene på opprydding.

- Om vi skal leie inn arbeidskraft koster det en formue. Knykengjengen gjør alt dette gratis igjennom ei lita økt, sier Gjønnes.

- Tror du biskopen la merke til at det var ryddet da han var på besøk?

- Jeg var ikke til stede, så jeg vet ikke om biskopen la så mye merke til det, men det er uansett viktig å ha en kirkegård som er ryddig, legger han til.

LES OGSÅ: Utstyr verdt flere tusen er stjålet fra Meldal kirke