Vær-Sjur

I dag var det så kaldt å kjøre scooter ned til jobb, at jeg tror jeg kunne kuttet glass med brystvortene mine. Det er høst.

Vær-Sjur.Foto: Trude Renate Fridén 

Kultur
Orkanger

I dag melder yr.no om lettskyet hele dagen. 6 grader og svak vind i formiddag, flau vind i ettermiddag, og 8 grader i kveld.

Torsdag meldes det om lettskyet hele dagen. 2 grader og flau vind natt og morgen, 0 på formiddagen, 7 og svak vind på ettermiddagen, og 8 grader på kvelden.

Fredag meldes det om lettskyet hele dagen. 3 grader og flau vind natt og morgen, 2 og svak på formiddagen, 7 på ettermiddagen, og flau vind på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om skyet til lettskyet og flau vind i dag, 1 grad kaldere torsdag, og 1 til 2 grader kaldere fredag.

I Rindal meldes det om skyet til lettskyet, 1 grad varmere til 1 grad kaldere og flau vind i dag, 1 til 2 grader kaldere og vindstille til svak vind torsdag, og 2 til 3 grader kaldere og vindstille til flau vind fredag.

I Rennebu meldes det om skyet til lettskyet, 1 til 3 grader kaldere og flau vind i dag, 2 til 4 grader kaldere torsdag, og 3 til 6 grader kaldere fredag.

I Lensvik meldes det om sol og 1 grad varmere i dag, 1 til 2 grader varmere torsdag, og 2 grader varmere til 1 grad kaldere og vindstille til svak vind fredag.

På Kyrksæterøra meldes det om 3 til 1 grader varmere og flau vind i dag, 2 til 1 grader varmere torsdag, og 1 grad varmere til 1 grad kaldere og vindstille til flau vind fredag.

På Krokstadøra meldes det om 1 grad varmere i dag, 1 grad varmere til 1 grad kaldere og vindstille til lett bris torsdag, og 1 grad varmere til 1 grad kaldere og vindstille til svak vind fredag.

Og i Børsa meldes det om 1 grad varmere i dag, 2 grader varmere torsdag, og 1 grad varmere fredag.

Musikk

Yeehaw! *knalle med kruttlapp-pistoler og hoppe på kjepphesten* I dag er det countrydag i Vær-Sjur, og jeg gir dere som vanlig utelukkende sanger jeg liker. Og som den allsidige personen jeg er, liker jeg også mye forskjellig country / western og bluegrass, så nå skal det brake løs her, dere. Finn frem lær og denim, få på deg hatten og gjør deg klar til å ri inn i solnedgang. Som vanlig er det begrenset med plass i denne spalten, så jeg kan ikke ta alt jeg liker, men noen er det alltid plass til.

Brad Paisley sang i 2004 en duett sammen med Alison Krauss – «Whiskey Lullaby», om en mann og en kvinne som er gift. Han drar i krigen og kommer forandret tilbake. Dette gjør at han dreper seg selv ved å drikke seg i hjel og etterlater en lapp om at han fortsatt elsker henne. Kvinnen sørger over tapet av sin kjære og tror det er hennes feil, og tar også livet av seg ved å drikke seg i hjel, mens hun holder tak i et bilde av ham. En ganske trist sang i grunn, men også veldig fin.

Frankie Laine gav oss i 1963 albumet «Wanderlust», hvor vi finner hans versjon av «(Ghost) Riders in the Sky: A Cowboy Legend». Sangen ble opprinnelig skrevet av Stan Jones i 1948, og innspilt første gang av Burl Ives året etter. Sangen forteller om en cowboy som har en visjon av rødøyde kyr med hover av stål som tordner over himmelen, jaget av åndene til fordømte cowboyer. En av cowboyene advarer ham om at om han ikke gjør radikale endringer i livet sitt, vil han ende opp sammen med dem, for allid «trying to catch the Devil’s herd across the endless skies». Melodien er basert på den gamle klassikeren «When Johnny Comes Marching Home», og den inspirerte også The Doors til å lage «Riders on the Storm». Mer enn 50 artister har spilt inn sine versjoner av denne sangen, deriblant Johnny Cash (i 1979, og igjen i 1988 sammen med Willie Nelson), The Ventures, Elvis Presley og Me First and the Gimme Gimmes.

Garth Brooks kom i 1990 med albumet «No Fences». Her finner vi sangen «The Thunder Rolls» som var en av de første countrylåtene jeg hørte, og det var kjærlighet ved første lytt. Sangen handler om en kone som lurer på hvor mannen sin er, og er nervøs og redd for at noe kan ha skjedd ham, det er jo tross alt regn og torden og forferdelig vær ute. Når han endelig kommer hjem og hun blir glad og lykkelig over at han er trygg, enser hun den fremmede parfymelukten på ham og skjønner hvor han har vært og hva han har gjort. Dette fører selvfølgelig til at hun blir eitrende forbannet, og han skjønner det, og så går det som det må gå, og han vil aldri mer kunne bedra henne igjen.

Hal Ketchum slapp i 1992 albumet «Past the Point of Rescue» hvor vi fant låten med samme navn. En av de første country-låtene jeg virkelig falt for. En sang om kjærlighetsbrudd, og hvor trist og jævlig det faktisk er og føles. Det norske bandet Hellbillies har covret denne låten på norsk – som «Ei krasafaren steinbu», og det er sannsynligvis også den eneste låten deres jeg faktisk liker, selv om handlingen er en annen, da den handler om en reinjeger som går seg vill på fjellet i dårlig vær og søker tilflukt i ei krasafaren (nedslitt av ytre påvirkning over lang tid) steinbu langt unna alt og alle.

The Highwaymen – supergruppa bestående av Willie Nelson, Waylon Jennings, Johnny Cash og Kris Kristofferson – gav oss i 1985 albumet «Highwayman», hvor vi finner det eminente coveret av Jimmy Webbs sang med samme navn, «Highwayman». Webb skrev sangen da han var i England, han drømte om en engelsk landeveisrøver som ble jaget av folk til hest, og da han våknet, satte han seg ved pianoet og skrev ned sangen. Fra røveren gikk han til seileren, til demningsbyggeren, til astronauten. Sangen handler om folk som dør, men lever videre i historier som legender fra gamle dager. Landeveisrøveren blir hengt, men folk forteller fortsatt historier om ham (/ dem), seileren falt ned fra masta, men folk snakker fortsatt om ham. Demningsbyggeren falt ned i våt sement og ble begravd der, men han er fortsatt der og folk vet det og snakker om det. Astronauten er mer som en legende allerede, som en ånd som flyr gjennom universet og venter på å bli gjenfødt. Sånn sett kan man tolke det dit hen at det er den samme ånden som har «dødd» gang på gang, bare i forskjellige former, og med forskjellige menn og yrker. Dette kan vi også lese ut i fra det tredje verset, «But I am still around / I'll always be around / And around and around and around and around».

Willie Nelson møtte i 1980 produsenten av filmen «Honeysuckle Rose» som ville at Nelson skulle skrive en sang til filmen. En sang som handlet om å reise. Nelson skrev ned linja «On the road again» og spurte produsenten om det var noe sånt han tenkte seg, og fikk ja tilbake, så han skrev resten av sangen mens han satt i stolen. Nelson spilte også i filmen, som ikke ble så stor suksess som produsenten håpte på.