Vær-Sjur

En rå høstdag på tampen av september, og jeg hører på P3s første sending. Vekker merkelig nok minner tilbake til noe jeg aldri opplevde, da jeg i 1993 var mer opptatt av å høre på kassettene mine med Lakrislåter og Anne-Cath. Vestly enn på radio.

Vær-Sjur.Foto: Trude Renate Fridén 

Kultur
Orkanger

I dag melder yr.no om lettskyet og flau vind hele dagen. 10 grader i ettermiddag, 11 i kveld.

Tirsdag meldes det om lettskyet og flau vind hele dagen. 5 grader natt, morgen og formiddag, 12 grader ettermiddag og kveld.

Onsdag meldes det om lettskyet og flau vind hele dagen. 5 grader natt og morgen, 3 grader på formiddagen, 9 på ettermiddagen, og 8 på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 2 grader varmere og vindstille til svak vind i dag, 1 grad kaldere tirsdag, og 2 grader varmere til 1 grad kaldere onsdag. En kombinasjon av de to forestående dagene altså.

I Rindal meldes det om 2 til 1 grader varmere og vindstille til flau vind i dag, 2 grader varmere tirsdag, og 3 grader varmere onsdag.

I Rennebu meldes det om 1 grad varmere i dag, 1 grad varmere til 2 grader kaldere og svak til flau vind tirsdag, og 3 til 1 grader kaldere og flau vind til lett bris onsdag.

I Lensvik meldes det om 1 grad varmere i dag, skyet til lettskyet og 2 til 3 grader varmere tirsdag, og 3 til 1 grader varmere og flau til svak vind onsdag.

På Kyrksæterøra meldes det om 3 til 2 grader varmere i dag, skyet til lettskyet, 5 til 1 grader varmere og svak til flau vind tirsdag, og 1 til 4 grader varmere og flau til svak vind onsdag.

På Krokstadøra meldes det om 2 til 1 grader varmere i dag, skyet til lettskyet, 2 til 4 grader varmere og flau til svak vind tirsdag, og 2 til 3 grader varmere onsdag.

Og i Børsa meldes det om flau til svak vind i dag, 2 til 1 grader varmere og svak til flau vind tirsdag, og 1 grad varmere og flau til svak vind onsdag.

Musikk

I dag tar jeg for meg musikk jeg hørte på høsten 2007 / våren 2008, nemlig da jeg gikk førsteåret på den treårige bachelorutdanninga Multimedieteknologi ved Høgskolen i Nord-Trøndelag, avdeling Steinkjer.

The Hoosiers er et engelsk rockeband bestående av Irwin Sparkes på vokal og gitar, Martin Skarendahl på bass og rytmegitar, Sam Swallow på keyboard og Alan Sharland på trommer, som i 2007 gav oss albumet «The Trick to Life». Her finner vi hitsingelen «Worried About Ray». En sang skapt av angst og bekymring for fremtiden, om de ville ha nok penger, om de ville bli godt nok likt, om noen var interesserte i det de laget, og hva som kom til å skje. Sangen er personlig, men kan strippes ned til å relatere til samfunnet i sin helhet, som i «Death of a Salesman». Alle kan være «Ray». Vi finner også den herlig dansbare «Goodbye Mr. A» på dette albumet. Denne sangen handler verken om Ayn Rand eller tegneseriehelten Mr. A, men i stedet om Sparkes’ gamle engelsklærer, Jonathan Anderton.

Fra det engelske indiebandet The Wombats, fikk vi i 2007 albumet «The Wombats Proudly Present: A Guide to Love, Loss & Desperation». Her finner vi låta «Let’s Dance to Joy Division», som med The Hoosiers’ «Goodbye Mr. A» er jævlig dansbar. Sangen handler om folk som liker å danse og koser seg til sanger de i grunn finner svært deprimerende. Det er om folk som danser til Joy Divisions «Love Will Tear Us Apart» etter en hard og lang uke, og bare slipper seg løs. Livets tåpeligheter tar deg ned og gjør deg sliten og deppa, men musikken kan frigjøre deg fra tåpelighetene og få deg opp og i gang igjen.

Fall Out Boy hadde mye rart jeg likte og hørte på den tiden, og flere sanger vi (med vilje) tolket / hørte helt feil. Det amerikanske albumet gav i 2007 ut albumet «Infinity on High». Her finner vi blant annet «This Ain’t a Scene, It’s an Arms Race» – en sang vi elsket å feiltolke og som ble skrevet da bassist Pete Wentz var frustrert med emoene – som bandet var sterkt assosiert med. «I’m a little man, and I’m also evil / Also into cats». Vi finner også «Thnks fr th Mmrs» her, en sang om et par som ikke lenger har den romantiske gnisten, men som fortsatt møtes for «tilfeldig» sex, noe som bare er oppfyllende på et overfladisk nivå.

The Killers var også noe å høre på i de dager, spesielt deres to første album (som i de dager var de eneste de hadde gitt ut), «Hot Fuss» fra 2004 og «Sam’s Town» fra 2006. På «Hot Fuss» finner vi «Mr. Brightside» – en sang om vokalist Brandon Flowers ekskjæreste som var utro mot ham, «Smile Like You Mean It» – en sang om falske jenter med falske smil og samtaler, og «Somebody Told Me» – en sang som kan tolkes på flere måter. Det være seg at den handler om en fyr som får høre at ei venninne er sammen med en fyr som ligner svært mye på en person (sannsynligvis ei jente) han var sammen med før, og han blir nå gal av å prøve og finne ut om det var samme person, om vedkommende er transseksuell, bifil eller hva i all verden. Det kan også handle om narkotika, men det klarer jeg ikke å tolke det som, så jeg går heller for teorien om at sangen handler om låtskriving. Du skriver en låt, den ligner for mye på en som ble laget tidligere og ble spilt på radioen, men om du bare skriver den om litt så har kanskje låta di potensiale den også.

På «Sam’s Town» finner vi «When You Were Young» – en fantastisk låt om å vokse opp og komme seg videre i livet, flytte bort fra fortiden og det gamle livet ditt, og hvordan oppfatningene dine forandrer seg når du ser tilbake på oppveksten. Her finner vi også sangen «Bones», en sang om en sensuell seksuell opplevelse – å være så nær en annen person at du kan føle beina deres. Musikkvideoen til sangen ble for øvrig regissert av den geniale og veldig sære filmskaperen Tim Burton.