Vær-Sjur

Etter nok en helg med mye sne (jeg var ute lørdag kveld og sneen gikk meg til livet), hvor jeg sto stille ute i sneen i 30 – 45 minutter og tok bilder (ingen av de ble brukbare, selvfølgelig), og gikk i skogen og så et troll, er det «endelig» mandag igjen.

Vær-Sjur.Foto: Trude Renate Fridén 

Kultur
Orkanger

I dag melder yr.no om skyet, 8 kuldegrader og svak vind i for- og ettermiddag, og sludd, 4 kuldegrader og flau vind i kveld.

Tirsdag meldes det om regn, 1 grad og svak vind natt og morgen, skyet, 8 varmegrader og laber bris på formiddagen, 2 grader og flau vind på ettermiddagen, og lettskyet, 3 grader og svak vind på kvelden.

Onsdag meldes det om lettskyet, 3 grader og flau vind natt og morgen, 2 grader og svak vind på formiddagen, og skyet og 4 grader ettermiddag og kveld.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om skyet til regn, 4 til 5 grader varmere og svak vind til laber bris i dag, skyet til lettskyet, 4 grader varmere til 2 grader kaldere og lett bris til svak vind tirsdag, og 3 til 4 grader varmere og lett til laber bris onsdag.

I Rindal meldes det om skyet til regn, 4 til 2 grader varmere og flau vind i dag, 1 grad varmere til 3 grader kaldere og lett bris til flau vind tirsdag, og 2 grader kaldere og vindstille til flau vind onsdag.

I Rennebu meldes det om skyet til sne, 2 grader varmere og frisk til laber bris i dag, lettskyet til skyet, 9 grader kaldere til 1 grad varmere og laber bris til svak vind tirsdag, og 1 grad varmere og lett bris onsdag.

I Lensvik meldes det om skyet til sne til regn, 6 til 4 grader varmere og lett bris til svak vind i dag, regn til skyet, 2 til 1 grader varmere og frisk bris til flau vind tirsdag, og 4 til 2 grader varmere og flau vind til laber bris onsdag.

På Kyrksæterøra meldes det om skyet til regn, 7 til 8 grader varmere og lett bris til svak vind i dag, 7 til 2 grader varmere og laber til lett bris tirsdag, og 2 til 5 grader varmere og lett til laber bris onsdag.

På Krokstadøra meldes det om skyet til regn, 4 til 6 grader varmere og lett bris i dag, 7 til 2 grader varmere og frisk bris til svak vind tirsdag, og 1 til 5 grader varmere og svak vind til laber bris onsdag.

Og i Børsa meldes det om skyet til regn, 5 til 3 grader varmere og lett til laber bris i dag, 2 grader kaldere til 2 grader varmere og svak til flau vind tirsdag, og 1 grad kaldere og lett bris til svak vind onsdag.

Musikk

I dag skal det handle om en bergenser jeg tidligere har skrevet litt om, men hvis sanger i det siste har sittet fast i hjernen min, uansett hvor mye «Holidays are coming» jeg har spilt. Han er ung, han rapper, og han er som snytt ut av nesa på Stian Blipp. Og så har han et svært talentfullt søskenbarn som i disse dager bor med kjæresten i Brooklyn. De har til og med spilt inn en sang sammen, selv om de ikke hadde så mye til felles i oppveksten (bortsett fra et lekerom på hemsen), eller etter at de begge slang seg inn i musikken, for den saks skyld (i alle fall om vi skal tro diverse portrettintervju og TV-reportasjer). Han har holdt på i 10 år, og har i løpet av den tiden gitt ut 5 album, 1 EP og en drøss med singler, i tillegg til å ha samarbeidet med band og artister som Jørg-1, Jan Eggum og John Olav Nilsen & Gjengen. I dag skal det handle om Lars Vaular.

«Gary Speed» er en hyllest til den engelske fotballklubben Leeds United FC, og kanskje spesielt barndomshelten Gary Speed. Egentlig skulle Vaular ha opptrådt på Leeds’ hjemmebane, Elland Road, med låta foran hjemmepublikumet, men ledelsen i Leeds krevde at han skulle sensurere halve låta, og det gikk han ikke med på, så i og for seg kansellerte de hele greia med det kravet. Låta handler om deler av Leeds’ bråkete og skandaleomsuste historie, og om en fan som støtter klubben uansett hva. Supporterne likte låta, selv etter at Vaular fikk ei jente til å oversette den til engelsk så de forsto hva han rappet om. Låta er å finne på hans nyeste album, «1001 hjem» fra 2013.

«Kem skjøt Siv Jensen» er en politisk ukorrekt nidvise om Siv Jensen (finnes det egentlig politisk korrekte nidviser?). Sangen er ganske populistisk og tenderer mot spekulativ, og handler om et fiktivt drapsforsøk på FrP-lederen Siv Jensen. Den skapte nok debatt på nett da den kom, og PST fikk oversendt teksten, av en eller annen merkelig grunn. Låta kan for øvrig være en henvisning til Screwballs «Who Shot Rudy», om det å ta livet av New York Citys daværende borgermester, Rudy Giulliani. Låta er å finne på hans tredje album, «Helt om natten, helt om dagen» fra 2010.
«Kanskje en jente som måtte bli i skapet / for som politiker hadde Siv for mye å tape / men eg bryr meg ikkje om kem det va / for Siv va så tjukk i hodet at kulen bare prellet av».

«Samme nr som i 99» er en låt basert på «Samme nr som i 2003», med beat av Leeroy fra Freakshow, men som falt i glemmeboken da de holdt på med Tier’n & Lars i 2003. Han klarte derimot ikke å gi helt slipp på den, endret flyten og rytmen, og fikk etter hvert til beaten i «Samme nr som i 99». Som Vaular skrev på bloggen sin i 2008, «å sammenligne de to sangene blir som å sammenligne en tykk jente og en slank jente som heter det samme. Begge har sine stiler og fordeler». Den er meget chill og poppa, og minner meg litt om hva Flava to da Bone gjorde på 90-tallet, bare mer positiv. I låta forteller han til alle sine gamle venner og bekjente at han fortsatt har det samme telefonnummeret som i 1999, og ber dem om å ta kontakt med ham om de skulle føle for det. Den er å finne på andrealbumet «D’ e glede» fra 2009.

«Eg e fra Bergen» er en låt som kanskje kan beskrives som en hyllest til byen og folka mellom de syv fjell, byen jeg ofte tar meg selv i å kalle Bjørgvin (noe jeg har gjort siden jeg leste historien om skipet som kom til Bjørgvin i 1349). Her nevnes forskjellige steder, bydeler, skoler og litt av oppveksten hans, og det hele ligger over en fet, tung beat. Av den typen man hørte i amerikansk hiphop på nittitallet. Ganske herlig. Låta er å finne på debutalbumet «La hat – Et nytt dagslys …» fra 2007.

«Øynene lukket» er sangen han gjorde med fetteren sin, Sondre Lerche. En mer poppa låt, noe som vi kanskje kan takke Lerche for, den akustiske versjonen i en park er forresten veldig fin – spesielt med såpebobler og Lars som klapper takten på de jeanskledde lårene sine. Lars leder an, mens Sondre spiller gitar med innslag av bergensk nyveiv og det hele og bruker sin karakteristiske stemme (for en gangs skyld på bergensk) på refrenget. Den handler om at kjipe ting skjer, men det er bare noe man må akseptere, og når man hører på den, kommer man i en spesiell stemning som det er vanskelig å beskrive, likevel prøver jeg med å si «avslappa likegyldighet». Låta er veldig fin og tåler mange runder på anlegget, og er å finne på singelen med samme navn fra 2012.
«Så jævlig dårlig stemning / skjærer gjennom luften som en kniv»

Spillelister

Wimp

Spotify

YouTube