Vær-Sjur

Dagens Vær-Sjur er eksplosiv, og jeg kan love utblåsinger for den som bare leser.

Vær-Sjur. Foto: Privat 

Kultur
Orkanger

I dag melder yr.no om sol og flau vind hele dagen. 1 grad i formiddag, 5 i ettermiddag, og 9 i kveld.

Lørdag meldes det om skyet og flau vind hele dagen. 3 grader natt og morgen, 0 på formiddagen, 6 på ettermiddagen, og 8 på kvelden.

Søndag meldes det om flau vind hele dagen. Regn og 3 grader natt og morgen, skyet på formiddagen, og 8 på kvelden.

Mandag meldes det om regn, 4 grader og svak vind natt og morgen, 5 på formiddagen, skyet, 9 og flau vind på ettermiddagen, og 8 på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 4 grader varmere til 1 grad kaldere i dag, skyet til sne og 3 grader kaldere til 2 grader varmere lørdag, 2 til 1 grader kaldere og vindstille til svak vind søndag, og 1 grad kaldere til 1 grad varmere mandag.

I Rindal meldes det om 2 grader varmere til 1 grad kaldere og vindstille til flau vind i dag, skyet til regn og 4 grader kaldere til 2 grader varmere lørdag, sludd til skyet og 1 grad varmere til 2 grader kaldere søndag, og 1 grad varmere mandag.

I Rennebu meldes det om 1 grad varmere til 2 grader kaldere og svak vind i dag, 5 til 2 grader kaldere og flau vind til lett bris lørdag, skyet, 4 grader kaldere til 3 grader varmere og vindstille til svak vind søndag, og 1 til 2 grader kaldere mandag.

I Lensvik meldes det om 1 til 2 grader kaldere og svak vind i dag, skyet til regn og 1 grad varmere til 1 grad kaldere lørdag, og 1 grad kaldere søndag og mandag.

På Kyrksæterøra meldes det om 3 grader varmere til 1 grad kaldere og svak til flau vind i dag, skyet til regn og 1 grad kaldere til 3 grader varmere lørdag, og 1 grad varmere søndag og mandag.

På Krokstadøra meldes det om 3 grader varmere til 1 grad kaldere og flau til svak vind i dag, skyet til regn, 1 grad kaldere til 2 grader varmere og svak vind til vindstille lørdag, 1 grad kaldere til 1 grad varmere søndag, og 1 grad kaldere og lett bris til svak vind mandag.

Og i Børsa meldes det om 1 grad varmere i dag, 1 grad varmere til 1 grad kaldere og svak vind lørdag, 1 grad varmere søndag, og 2 til 1 grader varmere mandag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal jeg først og fremst få ut litt innestengt aggresjon, rett og slett ting som irriterer meg grenseløst, og først ut er feil preposisjonsbruk, ofte observert i media, men også blant folk som ikke vet bedre. «I Orkanger» er en gjenganger, og irriterer meg grenseløst. Reglene for preposisjonsbruk når det kommer til stedsnavn er det at man kan bruke «i», men om det på folkemunne heter «på», så gjør man det. Ærlig talt, sier man også «på» Stavanger eller «på» New York City?

Neste irritasjon ut er krydder. Du spør folk hvilket krydder de liker best, og de svarer «piffi». Eller «gastromat», eller lignende krydderblandinger. Altså blandinger sammensatt av flere typer krydder. Eller enda verre. Salt. Salt er et gammelt betalingsmiddel, og en kjemisk sammensetning av natrium (Na) og klor (Cl), altså NaCl. Selv om du bruker det på og i maten, betyr ikke det at det er et krydder av den grunn.

Sistemann ut i dag, av en lang rekke irritasjonsmomenter i hverdagen, er folk som hardnakket påstår at ting er noe de ikke er. I dette tilfellet skal vi til botanikken, og bare for å oppklare noe før jeg starter å skrive om det dere sannsynligvis har kommet hit for å lese; banan er IKKE en frukt, jordbær er IKKE et bær, og tomat og potet er IKKE grønnsaker! Hvorfor så mange – deriblant et skremmende antall lærere og andre som burde vite bedre – likevel påstår at det er det, og hvorfor det læres bort på skolen at det er det, det vet jeg ikke, men det er noe hvem enn som styrer med utdanning og undervisning SPORENSTREKS burde få inn i hodet, og i beste fall læreplanen.

Merknad: Utblåsingen er ikke rettet mot noen spesielle, det er mer et utløp for innestengt frustrasjon.

Og nå over til det det skal handle om. Musikk. Og i dag tar jeg for meg et amerikansk blues-inspirert rockeband fra Houston, Texas. De ble dannet i 1969, og hadde sin storhetstid på 70-tallet og starten av 80-tallet, selv om albumet de gav ut i 2012, er ganske bra det også. De er lett gjenkjennelige ved at gitarist Billy Gibbons og bassist Dusty Hill har lange skjegg. Det ironiske er at trommeslager Frank Beard er den eneste av dem som ikke har skjegg. I dag tar jeg for meg noen favoritter av ZZ Top.

«La Grange» hørte jeg første gang i «Guitar Hero 3». Sangen var veldig chill og digg, og jeg skjønte raskt at jeg digga den. Sangen handler om et bordell kjent som «The Chicken Ranch», som var et av de eldste – om ikke det eldste – stedet innen den profesjonen i Texas. Stedet ble stengt etter at en reporter ikke fant nok korrupsjon å skrive om, så han presset en guvernør på hvorfor det fortsatt var i drift, og det hele endte med at guvernøren måtte be sheriffen stenge stedet. Jentene som jobbet der hadde ukentlige besøk hos legen for å være sikre på at de var friske og rene, og de brukte pengene sine i byen bordellet lå i (La Grange). Når byen trengte et nytt sykehus, var eieren av bordellet, Miss Edna, den første til å donere penger, og hun donerte også mest. Stedet er også omtalt i boken «The Best Little Whorehouse in Texas», som ble til en film med Dolly Parton og Burt Reynolds i hovedrollene. Musikken i sangen er basert på John Lee Hookers fantastiske «Boogie Chillin’», og sangen er å finne på albumet «Tres Hombres» fra 1973.

«Tush» har hovedsakelig to betydninger. Den første er jiddisk slang for en kvinnelig bakdel, mens den andre betyr noe slikt som svært luksuriøst. I følge Gibbons, fikk de ideen til sangen fra en annen sang, «Tush Hog» av den texasbaserte artisten Roy Head. Sangen har forskjellig betydning avhengig av hva lytteren selv mener, så den er svært åpen for tolkning. Sangen var deres første nasjonale hit for bandet. Sangen er å finne på albumet «Fandango!» fra 1975.

«Sharp Dressed Man» er en sang fra albumet «Eliminator» fra 1983, som handler om velkledde rikmenn som var uimotståelige for damene. På 80-tallet ble silkedresser sett på som velkledd, men det hele kommer an på hvilket miljø du er i. For motorsyklister kan skikkelig lær være velkledd, og punkere har en helt annen kodeks. Det hele kommer an på hvordan lytteren tolker det. Dette var for øvrig en av deres første sanger som tok i bruk synthesizere.

«Gimme All Your Lovin’» er også fra «Eliminator», og var den aller første sangen deres hvor de brukte synthesizere. Den nye lyden gjorde at de fikk en stor, kommersiell suksess, og det lyriske temaet handler hovedsakelig om deres mest vanlige tema, nemlig sex. Sangen er for øvrig mulig å kjøpe og laste ned som et spillbart spor til spillet «Guitar Hero: World Tour».

«I Gotsta Get Paid» er en av deres nyeste sanger, fra albumet «La Futura» fra 2012. Sangen var opprinnelig en hip hop-låt, «25 Lighters», av den Houston-baserte DJ-en DMD, og handler om det å ta Bic-lightere fra hverandre for å fylle dem med crack, en røykbar form for kokain. Sangen ble til da ZZ Top bygde seg et nytt studio og midlertidig tok inn i en bygning som huset rappere. Sangen var en hit 15 år før ZZ Top gjorde sin omskrevne rock `n´ roll-versjon, og kom til ved at rapperne viste bandet beats og lignende, mens bandet viste rapperne gitargreier. Sangen ble for øvrig brukt i en reklame for Jeremiah Weed Root Brew.

Spillelister

Wimp

Spotify