Vær-Sjur

Jeg har noe å innrømme, jeg er avhengig av «Makka». Shitrich, hva har du gjort med meg?

Vær-Sjur.Foto: Privat 

Kultur
Orkanger

I dag melder yr.no om skyet, 11 grader og lett bris i formiddag, 12 i ettermiddag, og regn, 14 og svak vind i kveld.

Torsdag meldes det om regn, 12 og flau vind natt, morgen og formiddag, skyet, 11 og lett bris på ettermiddagen, og regn og 10 grader på kvelden.

Fredag meldes det om lettskyet, 7 grader og flau vind natt og morgen, regn, 6 og svak vind på formiddagen, lettskyet, 8 og lett bris på ettermiddagen, og 9 og svak vind på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om laber til lett bris i dag, 2 til 1 grader kaldere og svak vind til lett bris torsdag, og regn til skyet, 3 til 1 grader kaldere og svak vind til lett bris fredag.

I Rindal meldes det om regn, 2 til 1 grader kaldere og svak vind torsdag, og regn til skyet og 2 grader kaldere til 1 varmere fredag.

I Rennebu meldes det om laber til lett bris i dag, 4 til 2 grader kaldere og flau vind til laber bris torsdag, og regn, 5 til 2 grader kaldere og svak vind til lett bris fredag.

I Lensvik meldes det om 2 grader kaldere og lett bris i dag, regn til lettskyet og 2 til 1 grader kaldere torsdag, og 1 grad kaldere fredag.

På Kyrksæterøra meldes det om 1 grad kaldere i dag, 1 grad kaldere og vindstille til lett bris torsdag, og regn, 2 til 1 grader kaldere og flau til svak vind fredag.

På Krokstadøra meldes det om 1 til 2 grader kaldere og laber til lett bris i dag, 2 til 1 grader kaldere torsdag, og regn til skyet, 2 til 1 grader kaldere og svak vind til lett bris fredag.

Og i Børsa meldes det om regn til lettskyet, 1 grad kaldere og flau vind til laber bris torsdag, og 1 grad kaldere og svak vind til lett bris fredag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om en artist jeg har hørt veldig mye på siden søndag aften. Faktisk 829 ganger i skrivende stund, og sannsynligvis enda flere ganger innen dette kommer ut. Første gang jeg snubla over ham var i en låt sammen med Bad Spit som samplet Kurt Foss og Reidar Bøes «Den gamle rønna», og jeg ble fort glad i den nasale stemmen hans. Artisten jeg i disse dager er hekta på, er Bromstads store sønn, Andy Anderson Cooper, bedre kjent som Shitrich. Albumet «Makka Nykinen» (et ordspill på Matti Nykänen), kom fredag den 13., til gode kritikker all over. Uten at jeg skal si meg som så alt for kunnskapsrik innen denne undersjangeren av hiphop, kan jeg i alle fall si så mye at det er trap det handler om. En undersjanger fra Sørstatene i USA, som har tatt mer og mer av de siste årene. Albumet er produsert av moldenserne i Kvamkollektivet, og jeg sier meg fornøyd med de råe beatsa og fete instrumentalene de har laget, selv om det kanskje er teksten (og Shitrichs stemme, som alene kan stå som et brukbart instrument) som står aller mest sterkt hos meg.

«Velkommen Makka Nykinen» åpner ballet, og er en ett minutt og førtiåtte sekunder lang introduksjon til hva vi kan vente oss. «Makka Nykinen, motherfucker skyt i den / Speeden så god at det motherfucking ryk fra den / Hæææ, velkommen inn i mitt liv / Selv om det e sommer e det istid, bitches»

«Bromstad Hææææ» er en sang som minner meg veldig mye om Bankmenns herlige «Banken lager penger», men også om Stitches’ fantastiske «Brick In Yo Face». Sangen kan enkelt og greit tolkes til å handle om salg (og kjøp) av amfetamin, og hvordan det er å henge på Bromstad, rusa på makka. «Æ føle itj for å søv, kis æ har da snø / Snorte eller skjøt, æ gir da faen, bare kjøp»

«48 tima» er en sang som forsvinner litt blant de andre. På mine mange gjennomlyttinger av albumet, virker det nesten som om jeg går direkte fra «Bromstad Hææææ» til «Visst ka hu gikk te», men jeg sier ikke at den med det er dårlig. Sangen har et sosialrealistisk tema, om oppvekst med amfetaminen på nært hold, og det at om man blir tatt av snuten, er det bedre å holde kjeft og sitte inne i 48 timer, enn å plapre i vei som ei anna høne. «Kan du vær så snill og hold litt kjeft da hvis du blir hekta / Sitt lett dæm 48 så fuck it, det bli itj rettssak»

«Visst ka hu gikk te» er en sang jeg antar handler om seksuell omgang og hva som kan skje når det skjer. Det virker i alle fall slik når man hører teksten. Mye humor, men også en mørk undertone. «Rope Øygard for life te æ bli omtalt i media» er for øvrig en genial linje, kanskje den beste i 2014.

«Introducing drskkrgtta (feat. Ben Baller)» er den sangen jeg liker best på albumet og er en introduksjon for druesukkergutta (Shitrich og Ben Baller). Bruken av snut som snakker om og til en person som er tauet inn, gir sangen det lille ekstra som gjør at jeg har falt slik i staver over den. Med seg har han Ben Baller fra Sørsia Gerilja, som leverer like bra som mannen fra Bromstad Billionaires gjør. Nå er jeg ikke helt stø på slang for droger og slikt, men jeg vil anta at druesukker er dårlig amfetamin eller noe i den duren. Evt. heroin som er spedd ut med druesukker, sannsynligvis gjort av grådige dealere og andre som vil tjene mest mulig på varene sine.

«Kvstloss» bare «Hææææ», en sang om trøndere i matrosdrakt som kaster loss, har klasse, og ikke er som hippiene som driver og hasjer og spiller basse. Ikke det at det er noe galt med basse, det er tross alt en av de feteste idrettene som finnes. Høyt der oppe sammen med badminton, volleyball, dauball og pennevipping. Bonus for den myke «Hææææ»-en midt inni der. Blant et ellers mørkt beat, er det forfriskende å høre den småsløve hæ-ingen til Shitrich.

«2Chicks2Knips (feat. Handerre Linni)» er en fet låt med Handerre Linni fra Yoguttene. Jeg er ikke helt hundre prosent på nøyaktig hvordan han staver artistnavnet sitt, da jeg ser forferdelig mange variasjoner når jeg leter. Er det handerrelinni, Handerrelinni, HanderreLinni, HanDerreLinni, han derre linni, Han derre linni, Han derre Linni, Han Derre Linni, handerre linni, Handerre linni, HanDerre linni, HanDerre Linni, eller en helt annen stavemåte? Hvem vet? Vet han det selv engang? Navnet til side, han leverer faktisk brukbart. Akkurat som han gjorde med Torstein Hyl III. Ikke ofte jeg hører et så bra vers fra noen assosiert med Yoguttene. Sangens tittel er muligens inspirert av den beryktede «2Girls1Cup»-videoen, men uten å ha spurt Andy direkte om det, skal jeg ikke si noe for sikkert. Sangen har for øvrig en av de feteste instrumentalene på hele plata. To tomler opp til moldenserne. Hører glatt denne låta på utesteder i det ganske land.

«Sivil» er av mange klassifisert som platas høydepunkt, og er et oppgjør med politietaten med flott bruk av piano. Sivilsnut står ikke høyt på lista i denne sangen, og det er jo forståelig nok. Ille nok med snut, om de ikke er i sivil i tillegg. Sangen er muligens den mest omstridte han har hatt siden «Bombefly» fra 2013, men ærlig talt, folk må roe litt ned og ikke henge seg opp i et og annet «fyord» som står sammen med tre – fire hundre andre mer politisk korrekte ord.

«Northug ski(t)» er – sammen med «Introducing drskkrgtta» – min favoritt fra plata. Et intervju med Petter Northug, jr. som griner over at mora hans valgte å bli hjemme fremfor å komme på stadion for å se på ham, mens han håper at han en gang i fremtiden kan gjøre familien stolt. Det er bare ett minutt og åtte sekunder, men likevel … Så bra. Det er så man kan sette et glass til kinnet til Northug og bare samle opp tårene, for så å drikke de og kjenne den herlige følelsen av skadefryd bre seg over kroppen mens hans salte tårer glir nedover strupen. Bare QQ, bitch, liksom. QQ. Sangen er for øvrig en intro til «Petter Northug».

«Petter Northug» er sangen som naturlig nok følger, og handler om det å hoppe av i svingen som om Shitrich var Petter Northug, morsomt nok innspilt før Northug hadde den etter hvert så berømte (eller beryktede?) fyllekjøringsskandalen.

«Kakk opp, bitch» er platas siste sang. Linja «Kakk'en opp og gi den hora en liner for å kuksug» beskriver det brutale som skjer i samfunnet. Og jeg må si som dama til Shitrich, det er merkelig at når politikere (endelig) omtaler voldtekter og annen faenskap, så er det positivt at de snakker om det, men når det kommer frem i sanger, så er det liksom negativt og gir folk – særlig de i avisenes kommentarfelt – blod på tann og setter de i en lynsjestemning, og maser i vei om hvordan hiphop korrumperer dagens unge og bla bla ukebla’. Sangen er fet, og det er bra at all fordervelsen i dagens samfunn kommer frem. Hvem vet, kanskje noen endelig klarer å gjøre noe med det?

Og helt sånn på tampen … Da jeg startet med dagens Vær-Sjur i formiddag, hadde jeg som sagt hørt albumet 829 ganger. Nå som jeg er ferdig, 30 ganger til. Bræp! Gratulerer Andy, det er ikke mange som får meg så hekta på musikk, jeg tror faktisk det bare er Coca-Cola med sin herlige julereklame-jingle.

Spillelister

Wimp

Spotify