Orkanger

I dag melder yr.no om sol, 1 grad og lett bris i formiddag, 2 og svak vind i ettermiddag, og lettskyet, 1 og lett i kveld.

Tirsdag meldes det om skyet, 1 grad og svak vind natt og morgen, lettskyet på formiddagen, regn, 4 og laber bris på ettermiddagen, og sne, 3 og frisk på kvelden.

Onsdag meldes det om skyet, 2 grader og laber bris natt og morgen, regn, 0 og svak vind på formiddagen, 2 på ettermiddagen, og 9 og frisk på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 1 grad kaldere og frisk bris i dag, 1 til 2 kaldere og frisk til laber tirsdag, og 2 kaldere til 2 varmere og svak vind til liten kuling onsdag.

I Rindal meldes det om 1 til 3 grader kaldere og flau til svak vind i dag, 3 til 1 kaldere og flau til frisk tirsdag, og sne til regn, 1 til 2 kaldere og frisk til flau onsdag.

I Rennebu meldes det om 4 grader kaldere og liten kuling til frisk bris i dag, 3 kaldere og frisk tirsdag, og sne til skyet, 4 til 3 kaldere og laber til flau onsdag.

I Lensvik meldes det om 1 grad kaldere og svak til flau vind i dag, 1 kaldere tirsdag, og 1 kaldere og svak til liten onsdag.

På Kyrksæterøra meldes det om 1 grad varmere i dag, 1 varmere til 1 kaldere og lett til frisk bris tirsdag, og 15 millimeter regn, 4 varmere til 1 kaldere og laber til lett onsdag.

På Krokstadøra meldes det om laber bris i dag, 1 grad varmere til 1 kaldere og svak til liten tirsdag, og 5 varmere til 1 kaldere og svak til liten onsdag.

Og i Børsa meldes det om 1 grad kaldere til 1 varmere og liten kuling i dag, 1 varmere til 1 kaldere og laber tirsdag, og 1 varmere og laber til svak onsdag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det atter handle om glam, og et av de bandene jeg mest kunne tenkt meg og levd på syttitallet for å ha hatt sjansen til å oppleve. Også disse er britiske. Bandet ble startet i 1967, av den nå dessverre avdøde vokalisten, gitaristen og frontfiguren, Marc Bolan, og besto ellers av perkusjonist Steve Peregrin Took (jeg liker navnet hans), Mickey Finn (som tok over for Took), trommeslager Bill Legend, og bassist Steve Currie. De blir ansett som pionérer innen glam rock, og inspirerte mange band, blant annet Queen og KISS. I dag tar jeg for meg bandet tidligere kjent som Tyrannosaurus Rex, T. Rex.

«Once Upon the Seas of Abyssinia» er fra samlealbumet «Fly Back», også kjent som «The Best of T. Rex» fra 1971. Sangen er fra Tyrannosaurus Rex, tiden, og er herlig psykedelisk, folk rock. Første gang jeg hørte låta – og ble frelst, kan man si – var på samlealbumet «Acid Daze», som fulgte med et Uncut-magasin fra juni 2003. Musikken var trippy, og jeg falt for den, i edru tilstand, og visste godt at jeg var født mange tiår for sent. Sangen forteller om en (hellig?) mann fra Abyssinia, et annet navn på det gamle, etiopiske imperiet, som eksisterte fra 1137 til 1975, etter å ha overlevd og motstått invasjoner fra Italia, Storbritannia, Frankrike, det ottomanske riket, og flere andre, samt overlevd et par verdenskriger, og gitt verden lederen Haile Selassie I.

«Hot Love» er en single fra 1971. Det var den første låta hvor Mark Volman og Howard Kaylen fra The Turtles synger i bakgrunnen. En morsom og smått attråverdig sang, som man kan si handler om det å ville gi sin kjære litt heit elskov.

«Get It On» (i USA kjent som «Bang A Gong (Get It On)» for å unngå forvirrelse med «Get It On» av Chase) er fra andrealbumet etter at de skifta navn til T. Rex (og alt i alt deres sjette album), «Electric Warrior», fra 1971. Bolan påsto at han skrev sangen fordi han ville ha en sang som Chuck Berrys «Little Queenie», og linja «And meanwhile, I’m still thinking of» kan høres på slutten av sangen. Interessant nok spiller Ian McDonald fra King Crimson saksofon på låta, en baryton og to alt, og Volman og Kaylen har bakgrunnsvokalen også her. Sangen handler enkelt og greit om seksuelt samkvem.

«Rock On» er fra deres tredje / syvende album, «The Slider», fra 1972. En herlig blanding av rock (hør den gitarsoloen!) og brass, ispedd glitter og glam, samt en ganske enkel tekst som egentlig ikke har noen spesiell mening. Sangen ble blant annet brukt i filmen «Spun» fra 2002.

«Telegram Sam» er også fra «The Slider». Da Marc Bolan skrev den, var det som en ode til manageren hans, Tony Secunda, og navnet «Telegram Sam» var hva Bolan kalte ham. Andre navn som dukker opp i sangen, er blant annet «Jungle-face Jake» som var kallenavnet hans på Sid Walker, Secundas fargede assistent, og «Bobby», som var kallenavnet hans på Bob Dylan. Sangen ble også covret av gothic rock-bandet Bauhaus i 1980, og deres versjon er strålende.

«Children of the Revolution» er en single fra 1972, som merkelig nok aldri fikk være med på et offisielt album, kanskje fordi den er sterk nok til å stå alene, hvem vet? Sangen handler om ungdomsopprør (men den kan også sies å handle om wannabe-glam rockere, jamfør linjene «I drive a Rolls-Royce / ‘Cause it’s good for my voice / But you won’t fool the children of the revolution»), og da den ble utgitt, ble den kritisert av noen kritikere, siden den endret tempoet i sangene deres (den fremstår som tyngre og seigere enn det de hadde utgitt før). Sangen var blant annet med i filmen «Born to Boogie» (og mange andre, inkludert «Den siste revejakta»), i den kjente Apple Studios-jammen, med Elton John på piano og Ringo Starr på trommer. Under jammen, stakk Bolan hodet sitt inn i pianoet mens John spilte.

«20th Century Boy» er en single fra 1973, som man trodde skulle komme med på det fjerde / åttende albumet, «Tanx», men det gjorde den ikke, og det kan være grunnen til at det ikke gikk så bra med det, siden det ikke kom med en egen hit-single. Sangen kom derimot med på albumet «Billy Super Duper» fra 1982, det første albumet som ble utgitt etter Bolans død og gruppens oppløsning.

Spillelister

Wimp

Spotify