Orkanger

I dag melder yr.no om seks kuldegrader og flau vind hele dagen. Lettskyet i formiddag, skyet i ettermiddag og kveld.

Torsdag meldes det om lettskyet, 1 kuldegrad og lett bris natt og morgen, skyet, 7 og svak vind på formiddagen, lettskyet og 3 på ettermiddagen, og 1 og laber på kvelden.

Fredag meldes det om skyet, 3 kuldegrader og svak vind natt og morgen, lettskyet og 4 på formiddagen, skyet, 5 og flau på ettermiddagen, og 6 på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 4 grader varmere og laber bris i dag, 4 til 2 varmere og lett bris til liten kuling torsdag, og 3 til 5 varmere og laber til vindstille fredag.

I Rindal meldes det om lettskyet til sne og 1 til 2 grader varmere i dag, 3 til 1 varmere og flau vind til lett bris torsdag, og 1 til 2 varmere fredag.

I Rennebu meldes det om 1 til 2 grader varmere og laber bris i dag, 2 varmere til 1 kaldere og lett bris til liten kuling torsdag, og 3 til 2 varmere og frisk til flau fredag.

I Lensvik meldes det om 4 til 5 grader varmere og svak vind i dag, 4 til 1 varmere og flau vind til lett bris torsdag, og 2 til 4 varmere fredag.

På Kyrksæterøra meldes det om lettskyet til sludd, 6 grader varmere og lett bris i dag, 6 til 1 varmere og frisk bris til svak vind torsdag, og 7 til 4 varmere og lett til flau fredag.

På Krokstadøra meldes det om 5 grader varmere og lett bris i dag, 5 til 1 grader varmere og frisk til lett torsdag, og 3 til 6 varmere og lett til flau fredag.

Og i Børsa meldes det om 4 grader varmere og lett til laber bris i dag, 1 til 4 varmere og lett til frisk torsdag, og 2 til 4 varmere og laber til svak fredag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om Sápmi punk rock, og ikke de tåpelige sorte fårene, men herlige Cyaneed, og det var på høy tid at jeg skrev om dem også. Jeg har jo tross alt vært fan av disse jentene (og etter hvert gutten) fra Alta (og Tana og Drammen) i en årrekke. Bandet het opprinnelig Cyanide, men måtte endre navnet siden de ville unngå komplikasjoner og søksmål med andre band med samme navn. Opprinnelig besto de av Hánná Krogh-Reinsnes (tidligere Hánná Reinsnes Moen) på vokal (en oppgave hun mestrer glimrende), Elin Boland på trommer, Ida Iki på gitar, og etter hvert kom Karen Therese Ugelvik fra Tana med på bass – og hun leverer alltid de feteste basslinjer, og Henrik Gustavsen – som tidligere spilte i Surferosa – fra Drammen med på trommer, da Boland ville konsentrere seg om andre saker.

Den nasjonale oppmerksomheten kom i 2006, da de laget tittellåten til Tommy Wirkolas herlige «Kill Buljo», nemlig «Dødsmaskin», en skikkelig stayer-låt, i alle fall i mitt hode – selv nå, 9 år senere. De har siden turnert i Sverige, Russland og rundt om i Liverpool.

«Dødsmaskin» er som nevnt over, den låta fra filmen «Kill Buljo», og også fra den første CD-en de gav ut, nemlig «Jeg forstår ikke hva jeg gjør» fra 2006. Jentene har sagt at den er mer som en demoskive enn et fullgodt album å regne, så da regner også jeg den som en demoskive. Sangen handler om død og fordervelse. Døden er nær for The Deadly Sapmi Assasination Squad, og den drivende rå musikkvideoen ble spilt inn i fjøset til en lokal bonde, krydret med klipp fra filmen.

«Gunnar-Leif» er basert på en nynorskstil Elin skrev på ungdomsskolen, og er også fra overnevnte demoskive. Sangen handler om en gullfisk som var fancy og rosa, og het Gunnar-Leif. Friskt innslag av joik og en herlig nonsens-tekst er alt jeg trenger for å nyte en punka låt fra nordlysbyen i alle fall.

«Lovesong» er en sang som handler om da Hanna mistet sin elskede iPod, også denne låta er fra demoskiva. Det er en ren kjærlighetssang til en MP3-spiller, og er fullt forståelig. «This is my lovesong to the music» summerer sangen ganske godt.

«Lost in Sweden (Where is the Toilet)» er fra en gang de var i Sverige for å spille inn en plate med Ungdommens Hus i 2005, og de rett og slett rotet seg bort, og etter hvert tydeligvis trengte å finne et toalett. Også denne er fra «Jeg forstår ikke hva jeg gjør». For øvrig føler jeg meg alltid fortapt i Sverige, uavhengig av om jeg er der eller ei.

«Sweet lavvuløv» er en reinspikka kjærlighetslåt fra vidda, og også den siste jeg tar for meg fra demoskiva. Sangen forteller om da hun møter ham, og beskriver hvordan det hele kan komme veldig brått på, tiden står stille og man legger merke til alskens detaljer. I tillegg forteller den om hvordan kjærlighet kan varme mer enn klær, selv i Finnmark. «Så sa han kom til meg i natt / Ta med din kofte og overnatt / Gutten var blind, men ikke døv / Han gav meg sweet lavvuløv»

«Nr 2» er fra debutskiva, «I Rule This Library Tonight» fra 2008, og er «den låta» fra Wirkolas «Død Snø» fra 2009, og har en minst like herlig video som «Dødsmaskin», denne innspilt på en catwalk, hvor de kicker ass og har noen herlig freshe kreasjoner. Det må være det beste med å være artist. Du kan gå inn på en klesbutikk for gamle kjerringer, og komme ut igjen med noe av det styggeste som finnes der, på avslag for n-te gang gjerne til en pris på rundt tyve-tredve kroner, gå med det på scenen, og vips, rått. Jamfør Cyaneed, Mariann i Surferosa og Lady Gaga.

«Paintjob» er også fra debutskiva, og er den sangen jeg hadde på hjernen femte oktober 2012. «Gjemt under det sunkne skipet / Du er en flyvefisk / Svøm litt lenger ut i havet / Se deg rundt, se opp, se fram» er linja jeg hadde på hjernen, og ikke fant ut hvor kom fra der og da. Sangen kan for øvrig tolkes til å handle om et brudd, kanskje med en partner, kanskje med en venn, noen stakk i alle fall, og det var sårt.

«Grass and Soil» er dagens siste sang fra «I Rule This Library Tonight». Sangen har et av de mest fengende refrengene jeg vet av, og det er alltid like vanskelig for meg ikke å bryte ut i full allsang når jeg hører den. Et evig problem på jobb, skole og midt på gata. «Vi går under / Helt ned nå / Vi reiser aldri opp igjen / Under, helt ned nå / Jeg kommer aldri hjem igjen». Teksten kan tolkes til at de flytter sørover uten planer om noen sinne å vende tilbake til nordlysbyen, men det gjorde de jo etter hvert, selv om Iki følte seg komfortabel i Oslo etter at hun landa en gig med Mitsubishi.

«Status Pianoversjon» er logisk nok pianoversjonen av sangen «Status», og handler også om status, og er å finne på deres andre og siste album som Cyaneed (siden de kasserte det siste de laget, av forskjellige grunner, blant annet fordi det ble for kommersielt og radiovennlig, og gav et inntrykk som de ikke ønsket), nemlig «Dr. Daniel» fra 2010. Dette er kanskje den vakreste sangen de har laget, og den roligste. I alle fall av det jeg har hørt, og siden jeg innehar alle albumene og singlene deres i fysisk format, signert og usignert, helt siden jeg ble tipset om dem i 2004 av en god brevvenn fra Alta, vil jeg innbille meg at jeg har hørt det meste av det de har utgitt, og kan gå god for det jeg skriver.

Sånn helt til slutt kan jeg nevne at Cyaneed er borte, og at jentene har startet et nytt og mørkere band, nemlig Biru Baby, uten Gustavsen. Selv om jeg fortsatt liker Cyaneed best, har jeg stor tro på Biru Baby også, og ser frem til å høre mer fra jentene også i fremtiden. Særlig liker jeg «Slutt Slut» og «Fuck My Heart», sistnevnte en «hyllest» til Bodø. Mot slutten av låta ropes navnet til åtte bodøgutter ut, «Magnus, Erik, Kristoffer, Fredrik, Petter, Thomas, Jørgen, Håvard», og dette er ekte personer. Magnus og Erik er fra Sirkus Eliassen, Fredrik, Petter og Thomas er fra Kråkesølv, Jørgen er Jørg-1/Joddski, mens Håvard er Håvard «Steigen» Jenssen.

Spillelister

Wimp

Spotify