Orkanger

I dag melder yr.no om lettskyet, 12 grader og flau vind i formiddag, skyet og 15 i ettermiddag, og svak i kveld.

Torsdag meldes det om skyet, 13 grader og vindstille natt og morgen, lettskyet, 10 og flau vind på formiddagen, 16 på ettermiddagen, og skyet, 15 og svak på kvelden.

Fredag meldes det om skyet, 14 grader og vindstille natt og morgen, 11 på formiddagen, 14 og svak på ettermiddagen, og lettskyet, 15 og flau på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 2 til 1 grader varmere i dag, 1 til 2 grader varmere og flau til svak vind torsdag, og 2 til 3 grader varmere og flau til svak vind fredag.

I Rindal meldes det om 2 til 4 grader varmere i dag, 1 til 4 grader varmere og flau til svak vind torsdag, og 1 til 5 grader varmere og flau til svak vind fredag.

I Rennebu meldes det om 1 grad varmere i dag, 1 grad kaldere til 1 varmere torsdag, og 2 grader kaldere til 2 varmere fredag.

I Lensvik meldes det om 1 grad varmere og flau vind i dag, 1 til 3 grader varmere og flau vind torsdag, og 1 grad varmere til 1 kaldere og flau til svak vind fredag.

På Kyrksæterøra meldes det om 2 til 1 grader varmere i dag, 1 til 4 grader varmere torsdag, og 3 grader varmere til 1 kaldere og flau til svak vind fredag.

På Krokstadøra meldes det om skyet og 1 grad varmere i dag, 1 til 3 grader varmere og flau til svak vind torsdag, og skyet, 2 grader varmere til 2 kaldere og flau vind fredag.

Og i Børsa meldes det om flau til svak vind torsdag, og 1 grad varmere til 1 kaldere og flau til svak vind torsdag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om en kvinnelig popartist som både min far og jeg liker. Min far har kanskje mer sans for henne enn hva jeg har, men jeg kan da ærlig innrømme at jeg liker noen av sangene hennes jeg også. Hun er fra USA, født i 1984, og har til og med lekt skuespiller. I dag tar jeg for meg noen sanger av Katy Perry.

«I Kissed a Girl» er fra andrealbumet «One of the Boys» fra 2008, og det første etter at hun gikk over fra navnet Katy Hudson til Katy Perry. Sangen handler i følge Perry selv om kvinnens magiske skjønnhet. Sangen har fått kritikk for ikke å være «sann» og for at Perry ikke har lagt sjel, hjerte og følelser i den, og for at det bare er enda en poplåt laget for å selge musikk til massene, men det får så være. Vær-Sjur likte den fra første stund. Interessant nok var en – på den tiden ukjent – Ke$ha med i sangens musikkvideo, og «Weird» Al Yankovic har covret deler av sangen i polka-medleyen «Polka Face».

«Ur So Gay» er også fra «One of the Boys». Sangen var den første hun slapp på et stort plateselskap, og i følge Perry selv, handler den om en metroseksuell mann ved navn Greg, men hun har også sagt at den handler om emoer og indie rock-gutter som låner sminken din og bruker klærne dine. Kanskje mer spesifikt om en ekskjæreste som brukte eyeliner og tok emo-bilder av seg selv på badet. Flere kritikere har sagt at sangen er homofobisk, men det vil jeg ikke si. Det er bare en herlig, liten poplåt.

«Hot N Cold» er siste sang fra andrealbumet, og morsomt nok brukt i en video fra «Sesame Street» med Elmo. Teksten måtte vel og merke modereres litt, og gjøres mer passende (akseptabel) for amerikanske barn (evt. foreldrene deres), men grunnet utringningen hennes ble det hele for kontroversielt og videoen ble kuttet. Sesam-videoen er basert på den faktiske musikkvideoen hvor Perry er i kirken med sin utkårede Alexander, som får kalde føtter og stikker av fra alteret, hvorpå Perry jager etter ham i ekte katt og mus-stil. Sangen er basert på en fyr hun holdt på med før i tiden, som hun aldri klarte å finne ut om var interessert eller ikke. Hun spilte også inn sangen på Simlish (språket i «The Sims»-spillene) for «The Sims 2».

«Teenage Dream» er tittellåten på tredjealbumet fra 2010. Sangen skal være om den euforiske følelsen av å være en forelsket tenåring, men jeg vet ikke jeg. Jeg kan ikke komme på at det var særlig euforisk. Mer frustrerende og håpløst. Perry har beskrevet den som minner fra ungdomstida mens hun tenkte på det fremtidige ekteskapet med Russel Brand. Et ekteskap som for øvrig ikke varte særlig lenge, fordi han ikke tålte at hun var sjefete og ikke ville oppdra barn på samme måte som ham.

«Last Friday Night (T.G.I.F.)» er også å finne på «Teenage Dream», og er en sang jeg virkelig kan kjenne meg igjen i fra mine egne ungdomsår, og faktisk helt frem til året jeg fylte 25. Siden har det ikke vært så mange ville fester og en følelse av kronisk rus fra fredag til fredag. T.G.I.F. er for øvrig et akronym for «Thank God It’s Friday». Musikkvideoen tar for seg en skikkelig hjemmefest hvor Perrys karakter får en makeover av en venninne og blir festens høydepunkt, en sannsynlig hyllest til alt for mange ungdomsfilmer, spesielt fra 80-tallet. Morsomt nok spiller Corey Feldman rollen som hennes far, og referer filmen «The Lost Boys». Selv går tankene mine til «Not Another Teen Movie» fra 2001. Sangen ble for øvrig inspirert av en ekte fest (dessverre uten trekanten) og av at Perry sprang naken gjennom en park.

«Firework» er en tredje sang (vel, den fjerde på plata) fra tredjealbumet. Låta er ganske herlig i seg selv, men jeg tror jeg foretrekker electro house-versjonen av australske Bombs Away (som også gjorde en herlig electro house-versjon av «Teenage Dream»). Sangen er en inspirerende danse-jam som Perry kaller sin «epitaph» (gravskrift). Når hun dør vil hun nemlig bli mikset sammen med andre ingredienser og omgjort til fyrverkeri og skutt opp i himmelen over Santa Barbara-sjøen, og jeg må si jeg liker det. Sangen er også inspirert av en bok av Jack Kerouac, «On the Road». Mye bedre enn å bli spredd ut over havet eller fra en fjelltopp, eller lagt i vigslet jord, som folk flest. Selv har jeg sannsynligvis stormannsgale planer, men de passer ikke inn her. De av dere som ikke har hørt planene mine får heller spørre meg om dere er interesserte.

«E.T.» er siste sang fra album nummer tre. «ET» betyr – for de av dere som ikke vet det – «extraterrestrial», eller utenomjordisk, om dere vil ha det norske ordet i samme sleng. Musikalsk sett er det en electronica og hip hop-ballade som låner fra dubstep og techno, samt mindre deler drum and bass. Lyrisk sett handler den om å forelske seg i en utlending. Kanye West gjør en gjesterap om utenomjordisk sex på låta, men vi skal ikke trekke den ned i søla av den grunn. Sangen var for øvrig egentlig ment for rapgruppa Three Six Mafia, men ble vist Perry ved et uhell, og hun likte den og fant ut at hun hadde noe som passet ypperlig, og vips var «E.T.» født.

«Roar» er å finne på hennes nyeste album, fjerdealbumet «Prism» fra 2013, og er en skikkelig power pop-låt. I musikkvideoen er hun kledd som jungelens dronning og viser hvordan man kan krasjlande i jungelen med en tåpelig partner som ignorerer henne totalt for å følge sine egne veier, og likevel komme ut på toppen. Sangen er et statement på hvordan hun går videre i livet etter at ekteskapet med Russel Brand gikk ad undas. Sangen er litt selvmyndiggjørende og en måte for henne å få ut alle følelsene hun satt igjen med etter skilsmissen. Hun sier hun har vært gjennom en del terapi siden det forrige albumet, og det er det sangen handler om.

«Dark Horse (feat. Juicy J)» er også fra «Prism», og har litt trap (sørstats-rap ispedd EDM-elementer) i seg. Ikke for det, kan komme mye godt ut av trap, bare se på Shitrichs «Makka Nykinen». «Dark Horse» kan brukes for å beskrive en person eller en handling av ukjent opprinnelse, eller om noen som avslører et ukjent talent. I sangen er Perry en forførerske som gjør det hun kan for å få en potensiell elsker til å elske henne. Hun har selv beskrevet sangen som en «witchy, spell-y kind of black magic-y idea».

«This Is How We Do» er også å finne på fjerdealbumet, og den siste sangen jeg tar for meg i dag. Den gikk meg hus forbi første gang jeg hørte albumet, men jeg så musikkvideoen på VH1 her en kveld, og likte den så godt at jeg bestemte meg for at om jeg skrev en Vær-Sjur om Katy Perry, skulle den være med, og her er vi. I sangen synger / snakker hun om vennene og hennes daglige rutine, og i musikkvideoen ser vi at hun går og får fikset på neglene sine, synger karaoke med vennene mens hun har på seg merkelige klær som strekker seg fra Yves Saint Laurents Mondrian-kjole til en pepperonipizza-badedrakt. I tillegg er videoen (og for den saks skyld, sangen) full av kulturelle referanser, som Aretha Franklin, Pee-Wee Herman, Maria Carey og Fran Drescher (hårmessig når hun kjører rundt i en cabriolet). I følge Perry selv er sangen en oppfølger til «Last Friday Night (T.G.I.F.)» og en hyllest til livet hennes i Santa Barbara (noe som gir meg lyst til å dra dit i et håp om å henge med henne).

Om noen savner den herlige «California Gurls (feat. Snoop Dogg)» her, så er det fordi jeg skrev om låten i min California-spesial.

Spillelister

Wimp

Spotify