Samene har en imponerende matkultur som spenner vidt. De har, og har hatt, en overlevelsesevne mange kan misunne dem, og det er naturen og naturressursene som har preget matkulturen. Rein, småvilt, fisk, bær, og planter.

De har også en imponerende utnyttelse av råvarene, og nå som matvareprisene har blitt så høye, har vi helt klart noe å lære av dem.

I dag har jeg valgt et samisk tynnbrød som skal stekes i panne. Dette kan fint gjøres i en panne over åpent bål på tur.

Du trenger

5 dl vann eller melk

50 g smør

1 pose tørrgjær

1 dl lys sirup

1 ts salt

1 kg hvetemel

Slik gjør du det

  • Smelt smør, bland i væske, og varm opp til det er fingervarmt.

  • Hell i tørrgjær og bland til alt er oppløst.

  • Ha i sirup og salt, og fortsett så med hvetemel til du har en fast deig som ikke kleber.

  • La heve i 30–40 minutt på et lunt sted.

  • Del i 10 deler og kjevle deigen tynt på en melet fjøl.

  • Varm en stekepanne og stek brødene i tørr panne. Stikk, eller prikk, noen hull i brødet med en gaffel på begge sider før det stekes. Da blir brødet fortere stekt og det slipper ut fuktighet.

  • Brødet kan også lages helt uten gjær og bare kjevles rett ut. Dette er nok den mest riktige samiske måten å gjøre det på, men personlig synes jeg det blir best med gjær.

Server tynnbrødet med reinsdyrgryte eller rømme og spekemat.