«The Monuments Men» er en tysk-amerikansk krigsfilm fra 2014. Her møter vi Frank Stokes (George Clooney) som overbeviser den amerikanske presidenten om at det kan være en god idé å sette sammen en gruppe til å redde uvurderlig kunst av forskjellig slag fra nazistenes herjinger, og Hitlers drøm om sitt eget, private museum med stjålet kunst.

Han får jobben og oppretter en syvmannsgruppe – «Monuments Men» – bestående av kuratorer, museumsdirektører, kunsthistorikere, og en arkitekt. Med på laget har han seg selv, James Granger (Matt Damon), Richard Campbell (Bill Murray), Walter Garfield (John Goodman), Jean-Claude Clermont (Jean Dujardin), Preston Savitz (Bob Balaban), og Donald Jeffries (Hugh Bonneville).

De sliter med å få overbevist de allierte soldatene om at dette er verdifull bruk av tid, og spres utover de forskjellige landene for å ta saken i egne hender. De gjør en god jobb, men ikke alt går som planlagt, det er jo krig, tross alt.

Etter hvert finner de ut at den stjålne kunsten, blir plassert rundt om i gamle saltgruver og slott, og det blir en kamp mot tiden, når russerne melder sin interesse.