Orkanger

I dag melder yr.no om 0 grader og svak vind hele dagen. Skyet i formiddag, sne i ettermiddag og kveld.

Tirsdag meldes det om skyet, 2 kuldegrader og lett bris natt og morgen, 4 og flau vind på formiddagen, 5 på ettermiddagen, og klarvær på kvelden.

Onsdag meldes det om lettskyet, 6 kuldegrader og svak vind natt, morgen og formiddag, skyet og vindstille på ettermiddagen, og sne, 3 og flau på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om sne til skyet og svak vind til lett bris i dag, 1 grad kaldere til 2 varmere og laber til flau tirsdag, og 1 varmere og svak til laber onsdag.

I Rindal meldes det om sne til lettskyet, 1 grad kaldere og flau vind til lett bris i dag, 3 kaldere og flau til svak tirsdag, og 1 kaldere og flau vind onsdag.

I Rennebu meldes det om 1 til 2 grader kaldere og svak vind til lett bris i dag, 3 til 1 kaldere og laber til flau tirsdag, og 2 kaldere til 1 varmere og flau vind til frisk bris onsdag.

I Lensvik meldes det om sne til skyet, 1 grad varmere og svak vind til laber bris i dag, 1 til 2 varmere tirsdag, og 2 til 3 varmere og svak til lett onsdag.

På Kyrksæterøra meldes det om sne til lettskyet, 2 til 1 grader varmere og lett bris til svak vind i dag, 1 til 3 varmere og laber til flau tirsdag, og klarvær til sludd, 2 til 1 varmere og svak til flau onsdag.

På Krokstadøra meldes det om sne til lettskyet, 1 grad varmere og svak vind til laber bris i dag, 2 til 1 varmere og laber til flau tirsdag, og lettskyet til sludd, 1 varmere og flau til lett onsdag.

Og i Børsa meldes det om 1 grad varmere og svak vind i dag, 1 til 3 varmere og laber til svak tirsdag, og 1 til 3 varmere og svak til lett onsdag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur tenkte jeg lenge på hva jeg ville skrive om, før jeg endelig falt for rap fra New York City. En gruppe som en gang besto av 10 mann (RZA, GZA, Method Man, Raekwon, Ghostface Killah, Inspectah Deck, U-God, Masta Killa, Cappadonna og Ol’ Dirty Bastard), og som fikk oss til å tenke på Staten Island som «Shaolin». I tillegg til de 10 opprinnelige (ODB døde dessverre for ti år siden), har de også hjulpet frem mange andre rappere siden oppstarten i 1992. Etoset deres er: «Eastern philosophy picked up from kung fu movies, watered-down Nation of Islam preaching picked up on the New York streets, and comic books», og er et av de bedre jeg har hørt. I dag skal det handle om Wu-Tang Clan.

Det hele starter lekent og lett med «Wu-Tang Clan Ain’t Nuthing ta Fuck Wit» fra debutplata «Enter the Wu-Tang Clan – 36 Chambers» (albumnavnet kommer fra filmen «The 36th Chambers of Shaolin» fra 1978, en film de alle likte å se) fra 1993. Sangen presenterer bandet (selv om det bare er RZA, Inspectah Deck og Method Man som rapper), og forteller oss at vi ikke skal kødde med dem. Wu-Tang var også et mektig, mystisk sverd brukt av en uovervinnelig «meninghet» av kinesiske krigere, og kombinasjonen av shaolinsk skyggeboksing og wu-tang-sverdstilen kunne veldig gjerne være dødelig. Med andre ord, «Wu-Tan Clan ain’t nuthing ta fuck wit».

Så får vi «C.R.E.A.M.», også den fra debutplata. «C.R.E.A.M.» står for «Cash Rules Everything Around Me», og sangen sampler The Charmels sang fra 1967, «As Long As You Love Me». Sangen handler om det å vokse opp i fattigdom og å være en fattig tenåring som gjør alt for penger, samtidig som den har en beskjed til den oppvoksende slekt om ikke å gjøre de samme feilene som jeg-personen i sangen gjorde. Ikke selg dop eller slikt, men jobb hardt og vær kreativ.

Deretter følger «Gravel Pit» fra «The W» fra 2000. Sangen sampler funk-gruppa Cameos sang «Back and Forth» for refrenglinja «Back, back and forth and forth», hooket «Check out my gravel pit» er sunget av Paulissa Moorman, og sangens beat er fra Antoine Duhamels soundtrack for den franske TV-serien «Belphegor». I tillegg er trompeten i introen tatt fra James Browns «It’s a Man’s Man’s Man’s Man’s World», og pratinga på slutten fra filmen «Short Eyes». Musikkvideoen er på sin side inspirert av «The Flintstones», og var det som åpna øynene (og ørene) mine for gruppa.

Og så har vi «Preacher’s Daughter» fra deres nyeste album, «A Better Tomorrow», som kom ut 2. desember i år. Sangen sampler Dusty Springfields «Son of a Preacher Man», og er rett og slett herlig. Den første sangen fra albumet som virkelig festa seg i meg, og det har jeg ikke akkurat noe imot. Sangen tar for seg Method Man, som liker ei jente så godt at han er villig til å ta henne til sin viv og sette barn på henne, for å få være med henne. Linja «See her in the market place loud and boisterous / With tight spandex on, chokin' her oysters» er ei linje jeg liker godt, som forteller oss en god del om utseendet og væremåten til dette fruentimmeret er.

Men det kan jo ikke bare handle om klanen (jo, det kan det), men jeg føler at jeg må ta for meg et par solosanger også, og først ut er Ol’ Dirty Bastard, med sin herlige kollaborasjon med Kelis, nemlig «Got Your Money» fra andrealbumet «Nigga Please» fra 1999. Denne sangen var for øvrig første gang Kelis var med på ei plate, og sangen er produsert av The Neptunes, samt eneste singel fra albumet. I sangen jabber ODB i vei om visse typer kvinner han ikke liker, samt sin seksuelle dyktighet og hans berømmelse, mens Kelis synger om hvordan hun har pengene hans. Sangen sampler Slick Ricks «Children’s Story». Sangen kan sies å være tilegnet vakre kvinner, men så begynner han visst å angre, og tar med de som bare er vanlige og til og med stygge også, og sier «to me, you pretty anyway, baby».

Og så må jeg jo ta min favoritt fra gruppa, nemlig Method Man, og her velger jeg å ta en av låtene han gjorde sammen med Redman fra EPMD og Def Squad, nemlig «Da Rockwilder» fra albumet «Blackout!» fra 1999. Sangen har en av de feteste introene i rappens historie, og jeg får gåsehud fordi jeg vet hva som følger. Beaten er generelt også ganske fet, og kombinasjonen Method Man og Redman er alltid bra (noe vi også ser i filmen «How High»). Redmans linje «Suckas break like turbo and ozone» er en referanse til filmen «Breakin’» fra 1984. Det eneste negative med denne sangen, er at den er alt for kort. Bare litt over to minutter lang (siden Redman ikke likte beaten). Rockwilder er for øvrig en produsent og god venn av Redman.

Spillelister

Wimp

Spotify