Det finnes noen regler for hva et skolebrød er. Søte hveteboller med eggekrem, med eller uten vaniljesmak, toppet med melisglasur og kokos. Ingen regler uten unntak, og siden skoleferien nærmer seg med stormskritt, feirer vi med en variant av skolebollen laget i langpanne.
Personlig er jeg ikke så glad i kokos, så hakkede nøtter kan også passe fint.
Du trenger
500 g hvetemel, siktet
75 g sukker
½ ts vaniljesukker
1 ts kardemomme
25 g gjær, fersk eller tørr
3 dl melk
1 egg
75 g smør
300 g vaniljekrem, hjemmelaget eller kjøpt
Topping:
Ca. 160 g melis
½ ss sitronsaft, ferskpresset
2 ss vann
20 g kokosmasse eller hakkede nøtter
Slik gjør du det
Bland hvetemel, sukker, vaniljesukker, og kardemomme i en bakebolle.
Rør ut gjæren i melken. Hell blandingen over det tørre og tilsett egget.
Elt deigen sammen på lav hastighet i 10 minutt. Juster med litt melk om den blir for tørr.
Del smør i terninger og tilsett i deigen mens maskinen går. Elt videre i 10 minutt til.
Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse. Dette vil ta en liten time.
Smør en langpanne på cirka 25*35 cm med et tynt lag smør, ev. bruk bakepapir.
Velt deigen over i formen og bruk fingrene til å fordele deigen ut i hele formen, i et jevnt lag.
Dekk formen med plastfolie og sett til etterheving i 30–40 minutt.
Forvarm ovnen til 225 °C når andre heving nærmer seg slutten.
Lag små groper i overflaten på deigen med fingrene. Ha vaniljekremene over i en sprøytepose og fyll de små gropene med krem. Om du ikke har sprøytepose, kan du fint bruke en teskje. Pass på at det ikke blir for mye vaniljekrem, da vil ikke deigen bli skikkelig stekt.
Stek i nederste del av ovnen i cirka 15–20 minutt. Avkjøl i formen.