Etter vårt opphold i Monterey, kjørte vi – som nevnt i forrige brev – til Berkeley hvor vi hadde én overnatting. Dagen etter skulle vi kjøre til El Cerrito og bo hos pappas gamle studiekamerat, men først var det sightseeing.

Vi lot bilen og bagasjen stå på hotellets parkeringsplass, mens vi vandret rundt i byen. Pappa viste meg University of California, Berkeley og fortalte om Peder Sæther, en av grunnleggerne av College of California (som ble til UC Berkeley), som etter sin død, donerte penger (det vil si, det var hans kone som donerte Peders penger) til UC Berkeley, og derfor finner vi både «The Sather Gate» og «The Sather Tower» på campus, samt tre professorater. Vi vandra også innom biblioteket, hvor pappa mang en gang satt på lesesalen og jobbet. Et veldig spennende bibliotek, det var nesten slik at jeg fikk lyst til å begynne på skolen kun for å kunne sitte der.

Urinering på Stanford

Så henta vi bilen og kjørte litt rundt i byen, pappa ville innom en kontorbygning for å se om han fant igjen noen gamle kjente, men da han ikke gjorde det, ble det i stedet et nytt besøk på universitetet, og denne gangen gikk vi opp til et av hovedbyggene for public health, biologi, m.m. Der inne var det mye å feste øya på, må jeg si. Blant annet et antropologisk museum, med diverse dinosaurskjelett, skjelett og plansjer som viste hvordan vi hadde utviklet oss fra apene, og mye annet. Samt et interessant pissoar.

Etter å ha vært på skolen en stund, gikk vi ned til sentrum igjen, og fant igjen pappas gamle pølsebu, hvor vi kjøpte hver vår kielbasa, og jeg må si det var godt. Jeg har spist kielbasa før, og denne var særlig god.

Vi hadde det hyggelig i Berkeley, men plutselig var tiden kommet for å dra til El Cerrito. Der bodde Larry med en kone og tre hunder i et koselig hus, selv om det ble litt vel mye med tre små, hypre hunder for min del. Takke meg til katter, så lenge det kun er én av dem og de er relativt sedate.

Folksomt

Den første kvelden dro vi på pappas gamle stampub, Kensington Circus Pub, hvor han fikk sin stamøl og stamrett, og vi møtte andre av hans gamle venner, deriblant familien til min yngste søsters bestevenninne fra tiden hennes på high school der borte. Det ble en hyggelig aften, selv for en introvert fyr som meg, men jeg var glad for at vi neste dag bare skulle slappe av uten noe særlig styr eller sosiale aktiviteter … Trodde jeg.

Dagen startet greit, med sightseeing og shopping i El Cerrito og Albany. Vi var innom mange av pappas gamle steder, han viste meg sykkelrutene sine, ovennevnte high school, før vi kjørte opp en særdeles bratt ås, som ville vært dødelig om de fikk norsk vinter der borte (heldigvis for dem gjør de ikke det), men om ikke annet var det en fantastisk utsikt der oppe, over Berkeley, El Cerrito, Richmond, Oakland, Albany, og over til San Francisco på den andre siden av bukten. Vi kjørte også innom Albany og University Village, for å se på leiligheten hvor familien min bodde mens jeg hadde mitt siste år på HiNT, Steinkjer. Da vi var tilbake hos Larry, kom datteren med en venn, og enda en hund, og det ble plutselig overdrevent folksomt når alt jeg ønsket var å slappe av med nikotin, alkohol, og en god bok. Men det var hyggelig, da, sånn tross alt.

Keiseren av De forente stater

Etter noen fine dager i Bay Area, var det derimot på tide å ta turen over Bay Bridge (som egentlig burde ha blitt kalt Emperor Norton's Bridge, men det er en annen historie), og vi fant etter hvert frem til Nob Hill, hvor vi parkerte hesten i en veldig bratt bakke og sjekket inn på hotellet. Det var turens minste rom, og null air condition, men siden rommet lå i femte etasje, var det i alle fall ikke noe problem å åpne vinduet.

Vi gikk ut på jakt etter øl og pokémon, og fant begge deler. Først på en nærliggende pub, og siden på en skikkelig irsk pub lenger borte, hvor vi spiste veldig gode pub-måltid, og drakk Harp's lager for første gang siden vi dro til New York City fem år tidligere.

Amerikanere, ass

Der ble jeg også vitne til en interessant hendelse. En lastebil kom kjørende, stoppet ved siden av en bil for å laste av noen greier, ei dame kom ut av en bar, så at lastebilen blokkerer en av de bakre dørene på bilen hun skulle inn i, og går og kjefter sjåføren huden full for at hu ikke kommer seg inn (det så ellers ut til kun å være en sjåfør i bilen, så hvorfor hun ikke kunne sette seg på den andre siden er for meg uforståelig). Til slutt gir han opp og rygger slik at hu kommer inn, og de starter bilen, kjører litt ut slik at de står sånn halvveis uti gata, og stopper der. Og står slik i 10 – 15 minutt, mens lastebilsjåføren tuter, hytter med neven, og kjefter ut vinduet. Til slutt gir han opp og setter lastebilen slik at han sperrer et kjørefelt og begynner å laste av, og til slutt kjører den lille bilen med den sinte dama).

I det jeg var på vei inn igjen, kom en alkoholisert dame gående og prøvde å komme inn på puben, men hun var for full, så hun ble bedt om å gå av hovmesteren (classy pub). Det ville hun ikke være med på, og en tilfeldig kar reiste seg fra setet sitt, tok med seg et skilt fra inne på puben, tvang dama ut, og slo henne i hodet med skiltet, før han gikk sin vei.

USA, altså …

Flere reisebrev kommer de neste dagene.