Orkanger

I dag melder yr.no om lettskyet hele dagen. Dette til tross for at det kom ei skikkelig skur da jeg var to minutter unna jobb, og klarte å bli ganske våt. 9 grader og lett bris i formiddag, 10 og laber i ettermiddag, og 9 og lett i kveld.

Tirsdag meldes det om lettskyet hele dagen. 4 grader og svak vind natt og morgen, 3 og vindstille på formiddagen, 8 og flau vind på ettermiddagen, og 11 på kvelden.

Onsdag meldes det om flau vind hele dagen. Klarvær og 7 grader natt og morgen, lettskyet og 5 på formiddagen, 10 på ettermiddagen, og regn og 12 på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om regn til lettskyet, 1 grad kaldere og laber bris til svak vind i dag, 1 grad kaldere og flau vind tirsdag, og 2 grader varmere og flau vind til lett bris onsdag.

I Rindal meldes det om regn til lettskyet, 1 grad kaldere og laber bris til svak vind i dag, 1 grad kaldere til 1 varmere og flau vind tirsdag, og 1 grad kaldere til 1 varmere onsdag.

I Rennebu meldes det om regn til lettskyet, 3 til 4 grader kaldere og lett bris til svak vind i dag, 3 til 1 grader kaldere og flau til svak vind tirsdag, og 1 grad varmere til 3 grader kaldere og svak vind til laber bris onsdag.

I Lensvik meldes det om skyet til lettskyet i dag, 2 grader varmere til 1 kaldere og svak til flau vind tirsdag, og 2 grader varmere og flau til svak vind onsdag.

På Kyrksæterøra meldes det om lett bris til svak vind i dag, 1 til 2 grader varmere og flau vind til vindstille tirsdag, og 1 til 4 grader varmere og vindstille til svak vind onsdag.

På Krokstadøra meldes det om skyet til klarvær og laber bris til svak vind i dag, 1 grad varmere og flau til svak vind tirsdag, og 1 til 3 grader varmere og flau til svak vind onsdag.

Og i Børsa meldes det om 1 grad varmere og laber bris til svak vind i dag, 1 grad varmere til 1 kaldere og flau vind tirsdag, og 1 til 2 grader varmere og flau til svak vind onsdag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om rap, fra de tidlige åra i landet over dammen. Med freshe beats og samples fra disco-æraen og andre gode greier, lover dette bra for dagen. Første gruppe kom sammen i 1973 da produsent Sylvia Robinson og hennes mann, platemogul Joe Robinson, bestemte seg for å danne plateskap. Gruppa består av Michael «Magic Mike» Wright, Henry «Big Bank Hank» Jackson og Guy «Master Gee» O’Brien, og hele gjengen kommer fra Englewood, New Jersey. Plateselskapet og gruppa tok navnet sitt etter et fjell i Manhattan. Først ut er The Sugarhill Gang.

«Rapper’s Delight» er å finne på gruppas selvtitulerte debutalbum fra 1980, men singelen med en mye kortere versjon kom året før. Sangen er kjent som den som gjorde hip hop populært i USA og resten av verden, og den sampler Chics «Good Times» på en svært god måte. Neil Rodgers (gitarist i Chic) var først opprørt over at de samplet låta, men ble senere svært glad i den, og den er nå en av hans absolutte favoritter. Sangen var også den første raplåta som kom inn på listene, da den kom inn på US Top 40, og den første med musikkvideo. Man merker også at Big Bank Hank stjal flere linjer fra rapperen Grandmaster Caz (Casanova Fly) som han var manager for. Den forferdelige, spanske poplåta «The Ketchup Song (Aserejé)» av Las Ketchup, handler for øvrig om en fyr som digger «Rapper’s Delight», men ikke forstår orda, og finner på sine egne, og som da blir til låta som synges. For øvrig stemmer denne linja ganske bra med hvordan jeg har det hver gang jeg hører denne låta: «The beat starts getting into your toes / Ya start popping ya fingers and stomping your feet / And moving your body while you're sitting in your seat»

«8th Wonder» er tittellåta på andrealbumet fra 1982. Også denne sangen sendte dem inn på listene, denne gang Billboard Top 100. Sangen ble brukt i dokumentaren «Style Wars» på PBC i 1983, og i menyen på DVD-en til filmen «Trailer Park Boys». De sampler «Ever Ready» av Johnnie Taylor, og «Daisy Lady» av 7th Wonder, og har igjen blitt samplet av mange, blant andre Public Enemy («Public Enemy No. 1»), Beastie Boys («Shake Your Rump»), A Tribe Called Quest («Rap Promoter»), Dr. Dre og Ed Lover med T-Money («Back Up Off Me!»), Busta Rhymes («Woo Hah!! Got You All In Check»), Fatboy Slim («Gangster Trippin’») og flere andre.

«Apache» er også å finne på «8th Wonder». Sangen sampler Michael Viner’s Incredible Bongo Bands cover av den kjente The Shadows-låta, og gjorde at gruppa kom inn på listene igjen. I tillegg til den velkjente beaten, som de rappet over, la de til referanser til The Lone Ranger («kemosabe», «Tonto, jump on it! Jump on it / Jump on it» og hesten hans; «Hi-ho, Silver / Is what I say»), «Rapper’s Delight («What you hear is not a test»), Hot Butters «Popcorn» («(What’s that?) Hot buttered popcorn»), samt sangen «Monster Mash» og dansen «The Jerk».

Neste gruppe ut, er en annen innflytelsesrik gjeng som kom sammen i 1978 i South Bronx, New York City. De besto av en DJ (Joseph «Grandmaster Flash» Saddler) og fem rappere (Melvin «Melle Mel» Grover, Nathaniel «The Kidd Creole» Glover Jr., Robert Keith «Keef Cowboy» Wiggins, Eddie «Mr. Ness/Scorpio» Morris, og Guy Todd «Rahiem» Williams). I 2007 var de den første hip hop-gruppa som ble innlemmet i Rock & Roll Hall of Fame noen sinne. Grandmaster Flash & The Furious Five.

«The Message» er tittellåta fra debutalbumet fra 1982, og den første raplåta som kommenterte samfunnet. Sangen hjalp for øvrig Phil Collins og Genesis med å forme hooket på Genesis’ hitsingle «Mama» i 1983. Den skånske rapperen Timbuktu gav i 2013 ut et svensk cover, «Budskapet», etter opprørene i Husby og andre forsteder rundt Stockholm. Grandmaster Flash hadde for øvrig lite med denne sangen å gjøre, da han og resten av gruppa krangla om hvor vidt det var rett å spille den inn eller ei. Sylvia Robinson i plateselskapet Sugarhill fikk derfor Melle Mel og studiomusikeren Ed «Duke Bootee» Fletcher til å gjøre brorparten av sangen. Flash ville så være med, men Robinson nektet. «It's like a jungle sometimes / It makes me wonder how I keep from going under»

«The Adventures of Grandmaster Flash on the Wheels of Steel» er en single de gav ut, og som også kom med på den europeiske CD-versjonen og den britiske LP-en av «The Message». Det er en live-innspilling av en DJ-mix hvor Flash scratchet og mikset forskjellige sanger fra forskjellige grupper ved å bruke tre platespillere, og var med på å skape det som senere ble kjent som «turntablism». Sangen sampler for øvrig vokal fra filmen «Flash Gordon» fra 1980, The Sugarhill Gangs «8th Wonder», Chics «Good Times», Michael Viner’s Incredible Bongo Bands «Apache», Blondies «Rapture», Queens «Another One Bites the Dust», Spoonie Gees «Monster Jam», Changes «Glow of Love», og The Hellers’ «Life Story».

«White Lines (Don’t Do It)» er en hip hop / slow funk-låt av Grandmaster Melle Mel, og ble innspilt etter at Grandmaster Flash hadde forlatt gruppa og Sugarhill-plateselskapet. Sangen advarer om bruken av kokain, avhengighet og smugling, og er en av Melle Mels signaturspor. Basslinja er samplet fra en fremføring av Sugarhills husband (med bassist Doug Wimbish) som covrer «Cavern» av post-punk-bandet Liquid Liquid. Egentlig skulle det være en ironisk feiring av en kokaininfisert livsstil, men «Don’t do it» ble slengt på som en konsesjon til kommersielle hensyn. Linja «A businessman is caught with 24 kilos / He's out on bail and out of jail and that's the way it goes» referer til bilprodusent John DeLorean som i 1982 havnet i en lumsk handel for å redde firmaet fra å gå konkurs ved å bruke penger fra narkotikasalg. En uoffisiell musikkvideo ble laget av en da mindre kjent filmstudent ved New York University ved navn Spike Lee, og skuespilleren Laurence Fishburne spilte i den. Den ble også covret av Duran Duran i 1995.

Spillelister

Wimp

Spotify