Dette er et sjeldent funn og kulturminne. Jernalderfestningen i Resdalen ligger på Gråhåmmårn og er delvis tildekt med mose og lyng. Mange turgåere har kanskje lagt merke til steinmurene, men det var ikke før Hein B. Bjerck og Elin Andreassen kom over steinmurene at det var de rette øynene som så.

Hein B. Bjerck er professor ved NTNU Vitenskapsmuseet, og var ikke i tvil ett sekund om hva de hadde funnet.

– Det første man ser på når man gjør et slikt funn er om det er menneskeskapt eller ikke. Her på Gråhåmmåren ser man at det er en betydelig steinsamling i ett belte langs fjellet. Det er ikke naturlig befestet, sier Bjerck.

Beskytte jernet

Bjerck forteller at det er vanskelig å fastslå akkurat hva formålet med borgen har vært.

– Vi regner med at borgen er fra omkring 180 etter Kristus. På den tiden var det vanlig å ha slike borger. I dalen her hadde de jernvinne som hadde en enormt stor verdi. Jernet var kostbart å produsere, og borgen kan ha sammenheng med at de skulle forsvare jernvinna. Kan ikke vite for sikkert, men det kan tenkes at det var en utsatt ressurs, forteller Bjerck.

300 i hele Norge

Det er svært sjeldent å komme over et slikt funn. I hele Trøndelag er det kun funnet 36-37 lignende borger.

– De fleste borgene ligger i Nord-Trøndelag. Jeg tror at det kun er 4-5 slike borger i Sør-Trøndelag. Totalt er det registrert godt over 300 i hele Norge, forteller Bjerck.