Det burde helt klart ha vært en offisiell flaggdag, spør du meg. Christofer Columbus var den første europeer som kom i kontakt med sjokoladen. Til Norge kom den på 1700-tallet, og da som medisin.

En reklame fra 1779 sa: «En slags medisinalsk sjokolade … kommer til hjelp en kold mave, tjener brystet, er god for hoste, fordriver svimmelen, oppløser den sey slim … og gir oppmuntring til at oppfylle ekteskapets plikter.»

Sjokolade lages av bønner fra kakaotreet som opprinnelig kom fra Mellom-Amerika. I dag er Vest-Afrika den regionen i verden som produserer mest kakao, mens Norge er blant de landene hvor vi spiser mest sjokolade. Det er usikkert om det er på grunn av den «medisinske effekten», eller smaken.

Sjokoladekake

250 g smør

4 store egg

500 g sukker

6 ss kakao

2 ts vaniljesukker

3 ts natron (når man bruker syrnet melkeprodukt i røra, er det best med natron, ikke bakepulver)

450 g hvetemel

6 dl kefir eller kulturmelk (dette gir en saftig kake, samt en litt syrligere smak)

  • Smelt og avkjøl smøret.

  • Pisk egg og sukker til eggedosis.

  • Sikt sammen de tørre ingrediensene.

  • Bland – eller vend – smeltet smør, det tørre, og melken vekselvis i eggedosisen med en slikkepott. Rør forsiktig til du har en jevn og klumpfri deig.

  • Ha deigen i en stor, bakepapirkledd langpanne (ca. 30*40 cm).

  • Stek kaken midt i ovnen ved 200 ºC i ca. 20 minutt (sjekk med kakenål at kaken er gjennomstekt). Avkjøl kaken i formen.

  • Hvelv kaken ut av formen og fjern bakepapiret.

Glasur

100 g sjokolade, 60 %

1 dl fløte

1 ts honning

1 ts akevitt eller cognac

  • Hakk opp sjokoladen og legg den i en glasskål.

  • Kok opp fløte og honning. Slå halvparten av blandinga over sjokoladen, og la det stå og trekke i 1–2 minutt til sjokoladen smelter. Rør forsiktig. Tilsett akevitt/cognac.

  • Rør inn resten av fløten litt og litt, slik at det blir en tyktflytende glasur. Blir den for hard/stiv, lunk på den i mikroen i noen sekund.

  • Smør glasuren utover kaka når den er lun.