Potetsalat kan lages i varianter som gjør grillmaten – og for så vidt andre retter også – mer spennende. Man kan variere med forskjellige potetsorter som gir forskjellig smak og tekstur på salaten.
Bruker man en kokefast variant, får man en mer «ryddig» salat med fastere konsistens, mens om man bruker en melen variant, blir den fort litt mer «grapsete».
For fire personer
Ca. 400 g potet, skrubbes eller skrelles og kokes nesten ferdig, avkjøl noe for så å dele i skiver
4 stk. kokte egg, deles/hakkes, hardkokte
2 stk. vårløk, skjæres i skiver
½ rødløk, finkuttes
2 ss god olivenolje
Salt og pepper
Blant alt dette sammen.
Akevittmajones
2 stk. eggeplommer
1 helt egg
1 ts sennep
1 ts sitronsaft, ferskpresset
1 stk. sjalottløk, finhakket
4–5 dl rapsolje
½ dl akevitt
1 ss gressløk, finkuttet
1 ss dill, finkuttet
Salt og pepper
Ha eggeplommer og egg i en bolle.
Tilsett sennep, løk, og sitronsaft.
Kjør dette sammen med en stavmikser og rør kraftig med en visp.
Spe med olje og juster med akevitt om den blir for tykk underveis.
Tilsett dill og gressløk.
Smak til med salt og pepper. La den trekke i 1–2 timer før du eventuelt justerer smaken.