Mai er over oss med mange festdager hvor det er praktisk med enkel, tradisjonsrik, og god festmat som både varmer og metter mange personer.

I dag har jeg laget en enkel kjøttsuppe for formålet. Enkel i den forstand at det meste gjør seg selv, og med få ingredienser, men det krever litt forarbeid. Suppa er enkel å servere og er god å ha for å glede andre når det virkelig gjelder. Leser du oppskrifta, får du avslørt en hemmelighet som bidrar til det lille ekstra i smaken.

For cirka seks personer

1 kg beinfritt storfekjøtt fra bog eller nakke, delt i terninger à 2*2 cm

300 g suppeboller

Ca. 2,5 l vann

3 stilker stangselleri, i terninger

4 gulrøtter, i terninger

1 persillerot, i terninger

5 cm av det grønne på purreløken, i ringer

2 laurbærblad

Litt rapsolje til steking

Salt og pepper

1 dl portvin/sherry (valgfritt)

Sil og klede/kopphandduk

  • Skjær kjøttet i 2*2 cm terninger. Smak til dem godt med salt og pepper, nesten til du skjemmes. La dette marinere i 10–15 minutt.

  • Slå av væska som kommer ut av kjøttet og skyll det gjerne i kaldt vann. Brun kjøttet i litt olje i en vid kjele, slik at det får en god stekeskorpe. Gjør dette i flere omganger slik at kjøttet ikke blir kokt ved at temperaturen i kjelen faller, men i stedet blir brunet. Legg det brunede kjøttet til side.

  • Vask kjelen godt, legg kjøttet i kjelen, slå over kaldt vann, og gi det et sakte oppkok. Ved å bruke kaldt vann og sakte oppkok, trekker man mer smak ut av kjøttet, samt at proteinet i kjøttet koagulerer saktere og stiger opp som et skum på toppen av krafta, som skal skummes av. Dette gir en renere og mer smakfull kraft.

  • Trekk, ikke kok(!), kjøttet i ca. 1,5 timer til det er godt og mørt. Ta ut kjøttet.

  • Sil krafta gjennom et kjøkkenhandkle slik at alle urenhetene blir borte og du har en klar og gjennomsiktig kraft.

  • Kok opp den nysilte kraften, tilsett gulrot og persillerot, kok ca. 10 minutt, tilsett stangselleri, kok ca. 10 minutt, tilsett purreløk, kok i ca. 5 minutt, tilsett suppeboller og kjøttet igjen. Sleng oppi laurbærbladene.

  • Smak til med salt og pepper, og tilsett portvin eller sherry om du ønsker.

Serveres med kokte poteter og auker (melboller).

Dette kan forberedes flere dager i forveien, men det er lurt å varme opp krafta for seg selv og tilsette grønnsaker og kjøtt etter at krafta er varm og la det trekke noen minutt før servering.