Mai er over oss med mange festdager hvor det er praktisk med enkel, tradisjonsrik, og god festmat som både varmer og metter mange personer.
I dag har jeg laget en enkel kjøttsuppe for formålet. Enkel i den forstand at det meste gjør seg selv, og med få ingredienser, men det krever litt forarbeid. Suppa er enkel å servere og er god å ha for å glede andre når det virkelig gjelder. Leser du oppskrifta, får du avslørt en hemmelighet som bidrar til det lille ekstra i smaken.
For cirka seks personer
1 kg beinfritt storfekjøtt fra bog eller nakke, delt i terninger à 2*2 cm
300 g suppeboller
Ca. 2,5 l vann
3 stilker stangselleri, i terninger
4 gulrøtter, i terninger
1 persillerot, i terninger
5 cm av det grønne på purreløken, i ringer
2 laurbærblad
Litt rapsolje til steking
Salt og pepper
1 dl portvin/sherry (valgfritt)
Sil og klede/kopphandduk
Skjær kjøttet i 2*2 cm terninger. Smak til dem godt med salt og pepper, nesten til du skjemmes. La dette marinere i 10–15 minutt.
Slå av væska som kommer ut av kjøttet og skyll det gjerne i kaldt vann. Brun kjøttet i litt olje i en vid kjele, slik at det får en god stekeskorpe. Gjør dette i flere omganger slik at kjøttet ikke blir kokt ved at temperaturen i kjelen faller, men i stedet blir brunet. Legg det brunede kjøttet til side.
Vask kjelen godt, legg kjøttet i kjelen, slå over kaldt vann, og gi det et sakte oppkok. Ved å bruke kaldt vann og sakte oppkok, trekker man mer smak ut av kjøttet, samt at proteinet i kjøttet koagulerer saktere og stiger opp som et skum på toppen av krafta, som skal skummes av. Dette gir en renere og mer smakfull kraft.
Trekk, ikke kok(!), kjøttet i ca. 1,5 timer til det er godt og mørt. Ta ut kjøttet.
Sil krafta gjennom et kjøkkenhandkle slik at alle urenhetene blir borte og du har en klar og gjennomsiktig kraft.
Kok opp den nysilte kraften, tilsett gulrot og persillerot, kok ca. 10 minutt, tilsett stangselleri, kok ca. 10 minutt, tilsett purreløk, kok i ca. 5 minutt, tilsett suppeboller og kjøttet igjen. Sleng oppi laurbærbladene.
Smak til med salt og pepper, og tilsett portvin eller sherry om du ønsker.
Serveres med kokte poteter og auker (melboller).
Dette kan forberedes flere dager i forveien, men det er lurt å varme opp krafta for seg selv og tilsette grønnsaker og kjøtt etter at krafta er varm og la det trekke noen minutt før servering.