Fasten. Før reformasjonen på 1500-tallet, var dette perioden der man gav avkall på visse typer mat og gleder, for å skjerpe forberedelsene og konsentrasjonen til påskehøytiden. Fasten startet 40 dager før påskeaften. Det er knyttet mange mattradisjoner rundt selve fasten og fastetiden, som preger vår tradisjonskost og lokalmat i beste velgående selv i dag.

Visstnok var ikke søndager medregnet i fasten. Det gjør at vi kan planlegge en god og tradisjonsrik søndagsmiddag i morgen, kanskje en rett som har ufortjent dårlig rykte, men som for meg kommer høyt opp på listen over en god søndagsmiddag, om den lages skikkelig.

Brun lapskaus

800 g benfri høyrygg av storfekjøtt, ev. bog, delt i terninger på 1,5 * 1,5 cm

2 ss smør, til steking av kjøttet

Ca. 10 dl vann/oksekraft, bruk 1. stk. kjøttbuljongterning om du ikke har kraft

800 g potet, i terninger

3 stk. gulrot, i terninger

150 g sellerirot, i terninger

1 løk, i små terninger

0,5 stk. purreløk

1 ts salt

0,5 ts grovmalt pepper

  • Brun kjøttet og løken i smør, gjerne i flere omganger slik at det blir godt brunet og ikke kokt. Ha kjøttet over i en kjele og hell på vann og buljongterning. kok opp og senk temperaturen noe, kjøttet skal bare trekke. La kjøttet trekke til det er mørt, ca. 1,5 time.

  • Etter 1,5 time, tilsett potetene, kok i 20 minutt, tilsett så resten av grønnsakene og kok i 25–30 minutt til de er godt kokt og krafta har jevnet seg av stivelsen i potetene og grønnsakene.

  • Om du ikke har nok kraft igjen etter trekking, kan du tilføye vann til du har nok.

  • Rør minst mulig slik at lapskausen ikke blir grøtet, men se til at den ikke svir seg i bunnen. Smak til med salt og pepper.

Serveres med nyrørte tyttebær og flatbrød.