Gjennom året er det et knippe merkedager for mat og drikke. Primstaven, merkedagskalenderen med opphav helt tilbake til 1400-tallet, tilsier at 17. januar er grisens dag. «Grisens dage», som fra gammelt av betød at den som hadde en gris kunne være lykkelig, for han ville sannelig overleve vinteren.
For å hedre grisens dag 17. januar, kommer det i dag en hyllest til svinekjøttet. Svinebiff og salat med valnøtter, pære, og blåmuggost.
For fire personer
800 g indre- eller ytrefilet av svin, skjært i medaljonger (biffstykker på 3–4 cm tykkelse)
8 champignoner, delt i 8
8 små gode tomater, delt i 4
4 sjalottløk, delt i 2
Olje til steking
Salt og pepper
Krydre biffene med salt og pepper på alle sider.
Varm opp olje i en stekepanne og stek biffene på middels varme til de har fått en gyllen stekeskorpe. Stek tilsvarende på alle sider. Ta ut biffene og legg dem for å hvile på en skjærefjøl eller tallerken.
Mens biffene hviler, steker du champignon, løk, og tomat i samme panne. Stek til gjennomstekt, 4–5 minutt. Krydre med salt og pepper.
Dressing
1 ts grov sennep
1 ts sukker
1 ss hvitvinseddik
1 ts fersk oregano, finhakket
3–4 dl god olivenolje
Bland alle ingrediensene, la trekke i 10–15 minutt før bruk.
Salat
2 stk. hjertesalat, vasket, revet i grove biter (ikke kutt, men riv med hendene, da bevares spensten i salaten bedre)
1 nashi-pære, delt i grove biter (en krysning mellom eple og pære, saftig, sprø, og smakfull)
1 handfull valnøtter
150–200 g blåmuggost
Legg alle salatingrediense i en skål.
Tilsett 1–2 ss av dressingen og bland sammen til en salat.