Gjennom året er det et knippe merkedager for mat og drikke. Primstaven, merkedagskalenderen med opphav helt tilbake til 1400-tallet, tilsier at 17. januar er grisens dag. «Grisens dage», som fra gammelt av betød at den som hadde en gris kunne være lykkelig, for han ville sannelig overleve vinteren.

For å hedre grisens dag 17. januar, kommer det i dag en hyllest til svinekjøttet. Svinebiff og salat med valnøtter, pære, og blåmuggost.

For fire personer

800 g indre- eller ytrefilet av svin, skjært i medaljonger (biffstykker på 3–4 cm tykkelse)

8 champignoner, delt i 8

8 små gode tomater, delt i 4

4 sjalottløk, delt i 2

Olje til steking

Salt og pepper

  • Krydre biffene med salt og pepper på alle sider.

  • Varm opp olje i en stekepanne og stek biffene på middels varme til de har fått en gyllen stekeskorpe. Stek tilsvarende på alle sider. Ta ut biffene og legg dem for å hvile på en skjærefjøl eller tallerken.

  • Mens biffene hviler, steker du champignon, løk, og tomat i samme panne. Stek til gjennomstekt, 4–5 minutt. Krydre med salt og pepper.

Dressing

1 ts grov sennep

1 ts sukker

1 ss hvitvinseddik

1 ts fersk oregano, finhakket

3–4 dl god olivenolje

  • Bland alle ingrediensene, la trekke i 10–15 minutt før bruk.

Salat

2 stk. hjertesalat, vasket, revet i grove biter (ikke kutt, men riv med hendene, da bevares spensten i salaten bedre)

1 nashi-pære, delt i grove biter (en krysning mellom eple og pære, saftig, sprø, og smakfull)

1 handfull valnøtter

150–200 g blåmuggost

  • Legg alle salatingrediense i en skål.

  • Tilsett 1–2 ss av dressingen og bland sammen til en salat.