Orkanger

I dag melder yr.no om lettskyet og flau vind hele dagen. 2 grader i formiddag, 5 i ettermiddag og i kveld.

Tirsdag meldes det om flau vind hele dagen. Klarvær og 0 grader natt og morgen, lettskyet og 1 kuldegrad på formiddagen, 6 varmegrader på ettermiddagen, og 5 på kvelden.

Onsdag meldes det om flau vind hele dagen. Klarvær og 0 grader natt og morgen, lettskyet og 1 kuldegrad på formiddagen, 6 varmegrader på ettermiddagen, og 4 på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 1 grad varmere til 1 kaldere i dag, lettskyet, 2 varmere til 1 kaldere og lett bris til flau vind tirsdag, og lettskyet, 1 varmere til 2 kaldere og flau til svak onsdag.

I Rindal meldes det om 1 grad varmere til 1 kaldere og vindstille til flau vind i dag, lettskyet og 2 til 1 kaldere tirsdag, og lettskyet, 1 varmere til 2 kaldere og flau til svak onsdag.

I Rennebu meldes det om 2 grader kaldere og laber bris i dag, lettskyet, 1 varmere til 2 kaldere og laber til lett tirsdag, og lettskyet, 1 til 2 kaldere og lett til flau onsdag.

I Lensvik meldes det om 1 grad varmere og svak vind til vindstille i dag, 2 varmere til 1 kaldere og flau til svak tirsdag, og lettskyet, 1 varmere til 2 kaldere og flau til svak onsdag.

På Kyrksæterøra meldes det om 3 grader varmere og flau til svak vind i dag, 2 til 1 varmere og flau til svak tirsdag, og lettskyet, 1 til 2 varmere og flau til svak onsdag.

På Krokstadøra meldes det om 3 grader varmere i dag, lettskyet, 1 til 2 varmere og flau til svak vind tirsdag, og lettskyet, 1 kaldere til 1 varmere og flau til svak onsdag.

Og i Børsa meldes det om 2 grader varmere og flau vind til laber bris i dag, 3 til 1 varmere og lett til flau tirsdag, og 2 til 1 varmere og svak til flau onsdag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om sanger fra Walt Disneys fantastiske filmverden. Vi snakker «Beauty and the Beast», «Snow White and the Seven Dwarfs», «The AristoCats» med flere.

Først ut har vi «Ev’rybody Wants to Be a Cat» fra «The AristoCats» fra 1970. Sangen blir fremført av Phil Harris, Thurl Ravenscott, Scatman Crothers, og Liz English. Først når Thomas O’Malley leder Duchess og hennes tre barn, Berlioz, Marie og Toulouse, til hjemmet sitt – hvor scat-kattene holder til, og senere på slutten av filmen. Sangen er en av de feteste «kattesangene», med en herlig bass-linje, som kun blir slått av Maj-Britt Andersens «Kattemons» i mine ører, sånn «all over», er nok denne sangen generelt bedre, men det er en smakssak. Sangen handler enkelt nok om hvordan alle ønsker at de var en katt, særlig av den kule, jazza typen, som virkelig kan svinge. «Katt» kommer nok i dette tilfellet fra et uttrykk fra de ville tyveåra; «a cool cat», altså noen som var ute med de nyeste motene og trendene.

Så har vi «Be Our Guest» fra «Beauty and the Beast» fra 1991. Sangen blir fremført av Jerry Orbach (som Lumiere) og Angela Lansbury som (Mrs. Potts) med kor. Sangen blir brukt av slottets personale som er forhekset til forskjellige møbler, servise m.m., for å ønske Belle velkommen til slottet. Sangen er inspirert av storskala Broadway-musikaler, og det merkes. Sangen er stort sett jovial og glad, men har også et tristere, mørkere punkt, hvor Lumiere – som er slottets maître d’ – synger «Life is so unnerving / For a servant who's not serving», og viser oss at han føler seg verdiløs så lenge han ikke har noen å servere eller mer generelt, en jobb å utføre. Sangen kan sies å være landjordas svar på neste sang, nemlig …

«Under the Sea», fra «The Little Mermaid», fra 1989, og fremført av Samuel E. Wright. Sangen er basert på en annen sang fra en annen Disney-film, nemlig «The Beautiful Briny» fra «Bedknobs and Broomsticks» fra 1971, og har en herlig calypso-rytme. I sangen ber krabben Sebastian Ariel om å forbli i havet, under vann, i stedet for å dra opp på landjorden for sin rastløse, ungdommelige forelskelse i prinsen, Eric. Han advarer henne om hvor hardt livet på land kan være, sammenlignet med det bekymringsløse livet under vann. Dessverre for ham, drar Ariel sin vei sånn halvveis i sangen – uten at han merker noe, så opptatt som han er med den herlige sangen sin.

For den neste sangen, er vi tilbake på landjorda, og denne gangen har vi tatt turen til det som en gang kom til å bli staten Virginia i USA, med andre ord, vi er blant Powhatan-indianerne, og det er selvfølgelig Judy Kuhns fremføring av «Colors of the Wind» fra «Pocahontas» fra 1995 jeg tar for meg. Sangen fremføres når Pocahontas viser John Smith at de ikke er villmenn og alle jordens og naturens undre, mens hun oppfordrer ham til ikke å hige etter å eie eller beseire, men heller respektere og leve i harmoni med jordens skapninger.

Så beveger vi oss mot Europa igjen, og kanskje til og med Tyskland, samt noen kortvokste skapninger, når vi tar for oss arbeidersangen, «Heigh-Ho» fra Disneys første helaftens animasjonsfilm, «Snow White and the Seven Dwarfs», fra 1937. Sangen fremføres av The Dwarf Chorus som de syv dvergene når de går hjem fra endt arbeidsdag i edelstensgruva si. Melodien kan være inspirert av Robert Schumanns komposisjon for piano, «The Happy Farmer, Returning From Work» fra «Album for the Young, opus 68» fra 1848. Frasen «Heigh-Ho» dukket opp så tidlig som i 1553 (og kanskje enda tidligere), som et uttrykk for gjesping, sukking o.l., men etter hvert blandet det seg med meningen for «Hey-Ho», som først dukket opp i skriftlig form i 1471, og har nautisk opprinnelse, sannsynligvis ment for å markere rytmen når man kastet og halte. Se også «Hiv og hoi» her til lands.

Dagens siste sang er en av de fineste og mest sentimentale (i mine øyne) fra Disneys mange filmer, nemlig Betty Noyes’ «Baby Mine» fra «Dumbo» fra 1941. I filmen blir den fremført når Dumbos mor, Mrs. Jumbo, er innesperret i en vogn etter å ha angrepet de som mobbet barnet hennes, Dumbo. Dumbo er lei seg, og leter etter moren sin, og finner henne til slutt, og det er gledelig, men også trist, møte hvor han finner seg til rette i snabelen hennes, mens denne vuggesangen synges.

Spillelister

Wimp

Spotify