I stykket «Vinterreise-Vårdrøm» får vi en bit av denne sterke kvinneskjebnen.

Sanitetskvinner i det ganske land vet hvem Fredrikke Marie Qvam er. Hun stiftet Norske Kvinners Sanitetsforening som har betydd svært mye for norsk helsevesen. Hun bidro også sterkt når det gjaldt å innføre stemmerett for kvinner her i landet. Men de færreste kjenner Fredrikke Marie Qvam som hustru og mor. Og det er nettopp denne historia Hans Magnus Ystgaard forteller i teaterforestillinga Vinterreise-Vårdrøm som spilles på Trøndelag Teater fram til 27. januar. 28. januar spilles den i Orkdal kulturhus.

Fredrikke Marie Qvam hadde mange hjertesaker. Blant disse var folkehelsa. Og det var nettopp helsa og livet til sin tuberkuløse sønn Olaf hun kjempet for, da hun la ut på den strabasiøse reisa til Alger med sønnen og dattera Louise. Det er nettopp denne reisa som er tema for Ystgaards fargelegging av Fredrikke Marie Qvam.

Bare det å legge ut på ei slik reise med en svært syk sønn på slutten av 1800-tallet forteller om motet og livskraften som bodde i Fredrikke Marie Qvam.

Til tross for store bekymringer for helsa til sønnen, greide hun ikke å slippe fra seg engasjementet for kvinners rettigheter og politisk styre og stell i Norge. Hildegunn Eggen gjør en strålende tolkning av rollen som Fredrikke. Hun er akkurat så troverdig, sterk og kraftfull som Fredrikke Marie Qvam måtte være.

Lavrans Haga gjør også rollen som den syke Olaf komplett. I perioder er han så livsglad som en mann i hans situasjon kan være, for så å være nærmere døden enn livet. Gjennom stykket oppstår det vare og gode samspill mellom mor og sønn, og sterke og kontrastfylte situasjoner mellom bror Olaf og søster Louise som spilles mesterlig av Mildri Ryan.

Vinterreise-Vårdrøm er først og fremst ei spennende og interessant historie om ei viktig og betydningsfull kvinne som har betydd mye for landets velferd. Men det er også ei interessant historie om ei tid da folk måtte ta sakene i egne hender for å sikre egen helse. Men sist, og ikke minst, så forteller den om forholdet mellom ei sterk mor og hennes to barn. Om innbyrdes stridigheter, om kjærlighet, sjalusi, opprør og samhold. Det handler om mennesker som viser styrke sammen, men som hver for seg er redde innvendige. Nord-Trøndelag Teater som er ansvarlig for stykket, har lyktes med å fortelle ei viktig historie med menneskelige stemmer.

Fredag 28. januar er det mulig å se forstillinga i Orkdal

Audhild Øye