Orkanger

I dag melder yr.no om sol og flau vind hele dagen. 2 grader i ettermiddag, 0 i kveld.

Tirsdag meldes det om sol og flau vind hele dagen. 0 grader natt og morgen, 1 kuldegrad på formiddagen, og 0 ettermiddag og kveld.

Onsdag meldes det om sol og flau vind hele dagen. 0 grader natt og morgen, 3 kuldegrader på formiddagen, 0 på ettermiddagen, og 2 kalde på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 2 grader varmere og svak vind i dag, 1 til 2 varmere og flau vind til vindstille tirsdag, og 1 kaldere til 2 varmere og vindstille til flau vind onsdag.

I Rindal meldes det om 1 grad kaldere i dag, 2 kaldere til 1 varmere tirsdag, og 2 varmere og flau vind til vindstille onsdag.

I Rennebu meldes det om laber til lett bris i dag, 1 til 2 varmere og lett bris til svak vind tirsdag, og 1 varmere og svak til flau vind onsdag.

I Lensvik meldes det om 3 grader varmere og lett bris til svak vind i dag, sol til lettskyet og 2 til 3 varmere tirsdag, og 3 til 1 varmere og vindstille til flau vind onsdag.

På Kyrksæterøra meldes det om 3 til 2 grader varmere og svak vind i dag, sol til lettskyet, 2 til 3 varmere og svak til flau vind tirsdag, og 1 til 4 varmere og flau til svak vind onsdag.

På Krokstadøra meldes det om 2 til 3 grader varmere og svak til flau vind i dag, sol til lettskyet og 2 til 1 varmere, og 1 til 2 varmere og flau vind til vindstille onsdag.

Og i Børsa meldes det om 3 til 4 grader varmere og lett bris i dag, sol til lettskyet, 3 til 2 varmere og svak til flau vind tirsdag, og 1 til 2 varmere onsdag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om rap, både fra den skitne delen av Oppland, og fra Groruddalen – et sted som har fostra mang en brukbar hiphopper, b-boy, graffiti-artist og hva enn det skal være. Sangene jeg tar for meg i dag, er fra de gode gamle dager, og ikke å finne på verken Wimp eller Spotify, så for å høre de, får dere stikke til nettet, eller finne noen med sangene på gamle, skrikende harddisker fra gamle dager – og som er villige til å dele.

Først ut har vi Dirty Oppland, et rapkollektiv fra nettopp Oppland som i 2002 besto av Jaa9, OnklP, A-Kjeft, Sjakk-Mats, Defekt, Abu, Empefem, Pi, Bj Ørnar, DJ Buckmann, Eddie Torres og Lav-tekk. Gruppen fikk navnet da OnklP helt tilfeldig ropte ut «Dörty Oppland» i slutten av sangen «Digger D», og siden har de brukt det. Flere av medlemmene har også vært med i gruppa Ridderne av det norske hus, samt i gruppa Verbal SNC’z.

«Digger D» er, som nevnt over, låta som «spawnet» navnet til kollektivet, og å finne på demoskiva «Dirty Oppland Demo» fra 2002. I sangen tar de for seg ting de digger, men samtidig er det mye «dissing» («disrespect») involvert, som i linja «Digger Oral B, like mye som jeg digger politi», men de viser at selv om det er mye kødd involvert, er det mye genialitet også. Jeg har ikke alltid vært fan av opplendingenes tekster, først var det bare en skyldig nytelse, men siden har jeg hoppa innom både sterk misliking, til klar digging. Ja, jeg digger det. Og med linjer som «Jeg digger lue, men jeg digger også å ha de feite rumpeballene til Moskva-Marit tredd over huet» og «Skikkelig ekte hip hop, man / Ja, vi digger det / Dirty Oppland / Ja, vi digger det / En dverg oppi tarmen / Ja, vi digger det / Homsepar på Farmen / Ja, vi digger det».

«Er det oss du vil hate?» er kanskje den feteste låta de har, og god og gammel så klart, også denne fra overnevnte demo. Sangen tar for seg hatet som rappere ofte ble møtt med på grunn av at den gemene hop ikke hadde peiling på hva som foregikk, og fant det enklere å hate fremfor å prøve å forstå. Låta er over seks minutter lang, og starter med en falsk nyhetsmelding om at opplendingene herjer seg nedover Østlandet og beveger seg mot Oslo. Kjell Magne Bondevik har overlatt styringen til George W. Bush, som «lover å bombe Oppland ut av atlaset om ikke bombingene opphører». Med andre linjer som «Er det oss du vil hate / Siden dattera di på femten gliser og sklir av stolen hver jævla gang hu hører stemmen vår» og «Jeg får beskjed fra alle kanter om at jeg ikke må drive og bråke slik / Jeg trente opp en jævla måke til å slippe drit på Herborg Kråkevik», er det så smått forståelig at de mottar hat også, men samtidig er det så genialt, at det er bare å bøye seg i støvet. Linja «For når jeg rapper tvungen stil og prøver å styre tungen min / Så blir det fort litt merkelig, som gutter som shaver pungen sin» er en av de beste de har skrevet, og jeg kunne ikke vært mer enig.

«Hvem faen?» er gjort av Jaa9 og OnklP og er en låt som man skal spille i bilen, for de som har bil. Den er ganske skrytete av seg, og presenterer radarparet på en god måte. De har «tekster med mere i enn moldensere», og låta har en generelt sløy og digg beat, og linja «Vi sender hele byer i flammer, som når trøndere lager pommes frites» er «spot on» og et nikk mot en viss brann i Trondhjem. Vanskelig ikke å bli i godt humør når låta kommer på, og hadde jeg hatt en fedora, hadde jeg tippet den mot gutta.

Nummer to i dag, er Vannskapt Mannskap fra egnene mellom Furuset og Ellingsrud i Groruddalen (også kjent som «Valley of Terror», ref. Warlocks). De består av tvillingene Keem One og Roma, samt Dekar. De blir ofte mistatt for å være Dirty Oppland, men i bunn og grunn er de vel bare kompiser som deltar på hverandres låter.

«Vi liker deg ikke» er en låt Keem One og Roma gjorde med Jaa9 og OnklP. Den er rett frem en diss mot rapperen Suleiman – en kis som ofte ble dissa av dem – men også mot andre folk (og ting) de ikke liker. Etter introen (av Langbein, en av de beste rapperne fra Stavanger – fuck Tore Pang, liksom (eller, ikke gjør det, Tore er ganske god han også)), starter den friskt med «Jeg liker deg ikke / Liker deg like godt som avholdsfolk liker å drikke», og snart får vi også den linja jeg gikk rundt og småsang på i årevis, «Alle rapper om internett, alle rapper om Einar / Jeg rapper om dama di / Hun er venn med kukken min / Johnny, Onkl og Keem, de mobber den trendy looken din». Rett og slett herlig. Rima flyter lett, for å si det mildt. «Vi liker deg like lite som en dame med hår på puppa» – da forstår du at du er mislikt.

«Tror’ukke vi driter i det» er av Keem og Dekar. Også denne låta er fylt med flytende fete rim, som holder seg like godt i 2014 som på tidlig 2000-tall da den kom ut. Jeg kan nevne i fleng «Hørte at søstra di ble voldtatt og drept her om da’n  / Det er jo digg, nå er du endelig enebarn», «Om du sier jeg er pappa’n til kidsa dine / Spør eksen min; tror’ukke vi driter i det?», «Jeg rister cola’n deres, for dere driter i det / Vil du beholde tenna lar du cola’n være i fred» (jeg står fullt og helt for dette), og «Ser du selger deg på gata, det kan’ke vær’ mye du koster / Du er så stygg at du får nymfomane damer i kloster», er alle gode eksempler på hvor gode gutta er (eller i alle fall var, jeg har ikke hørt noe fra dem på år og dag).

«Hvem er han?» er god, gammel Keem og Roma fra 2002. En skikkelig julesang, med en god julebeat av Keem, så jeg burde kanskje ha venta med den til desember, men det får så være. Rimene fortsetter å treffe like godt som alltid, som to av de første linjene, «Klatrer som en ape / Hva faen gjør du her / En feit uteligger med bare røde klær» og «Ho, ho, ho / Kalte du meg ho / Ikke nok med at den skjeggete dusten kalte meg hore / Men han brukte også engelsk for å kamuflere ordet». Liker dette godt, altså. «Tar baksida av hånda, og slår meg midt i fleisen / Det blir en hard kamp, som å bokse litt med Theisen» er også ganske treffende, i alle fall for de av oss som er gamle nok til å huske den gamle NRK-legenden.