Seikaker er verken vanskelig eller tidkrevende å tilberede, og november er en god sesong for sei. Sei er også en fin råvare å jobbe med. Det er en proteinrik fisk som både metter godt og samtidig egner seg godt til å bearbeide med gode smakstilsetninger.

I dag har jeg laget en seikake blandet med tre typer løk, så du kan godt si at dette er en slags seibiff med løk. Som tilbehør har jeg valgt kaperspoteter og en god klatt med rømme.

Seikaker for fire personer

500 g seifilet, iskald

½ ss salt

2 ts potetmel

¼ ts malt pepper, ikke hvit

1 dl melk, iskald

2 ss gressløk, finkuttet

2 ss rødløk, finkuttet

2 ss purreløk, finkuttet

Olje og smør til steking

  • Finhakk seifileten og ha den i en bolle.

  • Tilsett salt og rør rundt med en tresleiv til en seig masse.

  • Tilsett potetmel, rør rundt, og litt og litt av melka til du får en smidig deig.

  • Tilsett gressløk, purreløk, pepper, og rødløk, og vend dem inn.

  • Lag små kaker på ca. 100 gram, stek de i en middels varm panne med 50/50 olje og smør. Bruk gjerne en metallring når du steker, dette gir et visuelt fint resultat.

Lune poteter

600 g små poteter

2 fedd hvitløk

2 ss meierismør

4 cm purreløk, i tynne ringer

1 ss kapers

  • Kok potetene til de er nesten ferdigkokt, slå av vannet, og damp dem tørre.

  • Tilsett smør og hvitløk og stek på svak varme til smøret er nøttebrunt. Ikke brent, for det smaker ikke godt.

  • Tilsett purreløk og kapers. La dette surre med i 2–3 minutt før servering.

Serveres sammen med en god klatt rømme.