Orkanger

I dag melder yr.no om lettskyet, 12 grader og flau vind i formiddag, 13 i ettermiddag, og sol, 14 og svak vind i kveld.

Lørdag meldes det om flau vind hele dagen. Lettskyet og 9 grader natt og morgen, 8 på formiddagen, skyet og 14 på ettermiddagen, og 15 på kvelden.

Søndag meldes det om flau vind hele dagen. Skyet og 12 grader natt og morgen, lettskyet og 10 på formiddagen, 14 på ettermiddagen, og sol og 13 på kvelden.

Mandag meldes det om sol og flau vind hele dagen. 9 grader natt og morgen, 7 på formiddagen, 18 på ettermiddagen, og 16 på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 1 grad kaldere til 2 varmere lørdag, 1 grad varmere til 1 kaldere søndag, og 2 grader kaldere til 2 varmere mandag.

I Rindal meldes det om 1 til 2 grader varmere og vindstille til svak vind i dag, 2 grader varmere og flau til svak vind lørdag, 1 til 2 grader varmere og vindstille til svak vind søndag, og lettskyet til sol og 1 grad kaldere til 3 varmere mandag.

I Rennebu meldes det om 1 grad kaldere og vindstille til svak vind i dag, sol til lettskyet og 2 grader kaldere til 1 varmere lørdag, 1 til 2 grader kaldere og flau til svak vind søndag, og 2 grader kaldere til 1 varmere og svak til flau vind mandag.

I Lensvik meldes det om 1 grad kaldere i dag, 1 grad varmere til 1 kaldere lørdag, 2 grader varmere til 1 kaldere og svak til flau vind søndag, og lettskyet til sol, 2 grader varmere til 2 kaldere og svak til flau vind mandag.

På Kyrksæterøra meldes det om 2 til 1 grader varmere og flau vind i dag, 1 til 3 grader varmere og flau til svak vind lørdag, 1 til 2 grader varmere og flau vind til vindstille søndag, og 1 grad kaldere til 2 varmere mandag.

På Krokstadøra meldes det om 1 grad varmere og flau vind i dag, 2 grader varmere til 1 kaldere og flau til svak lørdag, 2 grader varmere til 1 kaldere og svak til flau søndag, og 1 grad varmere til 2 kaldere og svak til flau mandag.

Og i Børsa meldes det om flau vind i dag, 1 grad varmere lørdag og søndag, og lettskyet til sol og 1 grad varmere mandag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om en av de beste gitarister i historien, og nei, jeg snakker ikke om Øystein Sunde. Ei heller om Slash eller Ronni Le Tekrø. Det kunne ha vært J. Mascis, men det får bli Dinosaur Jr. en annen dag. Dagens mann er dessverre medlem i «27-klubben», med andre ord ble han ikke eldre enn 27 år før han døde. Han er sett på som en av de mest innflytelsesrike elektrisk gitar-traktørene verden har sett, og er en av de mest hyllede musikere fra det tyvende århundre. I dag skal det handle om James Marshall Hendrix, bedre kjent som Jimi Hendrix.

«Little Wing» er fra andrealbumet hans, «Axis: Bold as Love», fra desember 1967, og en av de flotteste sangene jeg vet av. Uansett hvilken versjon jeg hører den i, men originalen er kanskje den flotteste, selv om den er alt for kort. Den stammer sannsynligvis fra en innspilling av «(My Girl) She’s a Fox» fra 1966, hvor Jimi etterlignet Curtis Mayfields gitarstil, og utviklet sangen videre og tok med erfaringene og opplevelsene fra Monterey Pop Festival i 1967. Sangen kan sånn sett sies å være basert på stemningen fra festivalen, formet som en kvinne, og kalt «Little Wing» fordi den så enkelt kan fly av sted. Sangen er også basert på en meget enkel, indiansk stil, og hvordan ånder tar bo i naturen og dyr, som fugler.

«Voodoo Chile» er en femten minutt lang blues-jam fra tredjealbumet, «Electric Ladyland», fra 1968, som blander Chicago blues med science fiction. Sangen er basert på tidlige blueslåter, og ble grunnlaget for en annen sang jeg tar for meg i dag. Sangen utviklet seg blant annet fra «Catfish Blues», som han spilte som en hyllest til Muddy Waters, og som besto av en samling av vers fra Waters’ mange sanger. «Voodoo Chile» ble av musikkanmelder Charles Shaar Murray beskrevet som en virtuell kronologisk guidet tur gjennom blues-stilen, fra elektrisk blues à la Muddy Waters og John Lee Hooker, til den mer sofistikerte stilen til B.B. King, og jeg kan ikke gjøre annet enn å si meg enig.

«All Along the Watchtower» er opprinnelig en sang av Bob Dylan, men som ikke ble ordentlig kjent før Jimi tolket den. Sangen er å finne på tredjealbumet, og jeg er egentlig ganske usikker på hvilken av de mange tolkningene av sangen jeg liker best, men at Dylans og Hendrix’ versjoner er meget bra, levner det ingen tvil om. Sangen handler om å forandre et etablert samfunn, som en samtale mellom The Joker og The Thief, mens det i vers tre skifter scene. Det skifter fra en samtale til et vers fylt med prinser, kvinner og barføtte tjenere som vokter et slott fra fordums tid. Disse figurene kan sies å representere det etablerte samfunnet. «Somewhere in the distance / A wildcat does growl» kan få oss til å tenke at en fare lurer i nærheten. «Two riders are approaching» lenker det hele sammen med The Joker og The Thief, som kommer for å etablere et nytt sett med verdier. Siden slottet er bevoktet, vil det bli konfrontasjoner.

«Voodoo Child (Slight Return)» er en kortere og improvisert versjon av «Voodoo Chile», som også er å finne på «Electric Ladyland». Sangen ble til da Hendrix & co gikk tilbake til studio dagen etter å ha spilt inn «Voodoo Chile» for filmingen av en kort dokumentar, og i stedet for å gjenta «Voodoo Chile», bare improviserte på det de hadde spilt.

«Purple Haze» er å finne på debutalbumet «Are You Experienced» fra mai 1967, og het egentlig «Purple Haze – Jesus Saves», da den er inspirert av en drøm han hadde. Han gikk rundt på bunnen av havet, mens en lilla dis var overalt rundt ham, slukte ham opp og gjorde ham totalt forvirret og førte til at han gikk seg bort. Det var en traumatisk opplevelse, og det var kun hans tro på Jesus som reddet ham. Selv om sangen er kjent som en av de mest psykedeliske dopsangene i historien, påsto Hendrix hardnakket at det ikke handlet om narkotika i det hele tatt, men at sangen var en kjærlighetssang. Vel, selv om den ikke handler om narkotika, skal vi likevel ikke se bort fra at psykedeliske droger var med i bildet når han hadde drømmen som inspirerte sangen.

«Machine Gun» er å finne på fjerdealbumet, live-albumet «Band of Gypsys», fra 1970. Sangen er en tolv og et halvt minutt lang protestsang mot Vietnam-krigen. Sangen ble aldri innspilt i studio, men finnes i flere live-opptak, blant annet fra en konsert på Berkeley og en Isle of Wight, men det er Band of Gypsys-versjonen fra Fillmore East i New York som er den mest populære versjonen, samt den som regnes som den fineste elgitar-fremførelsene i den innspilte musikkens historie. Sangen ble introdusert ved å dedisere den til «All the troops fighting in Harlem, Chicago, and oh yes, Vietnam.»

«Hey Joe» er en sang med omstridt opprinnelse, og blir derfor bare brukt som en tradisjonell vise, uten copyright, slik at hvem som helst kan spille den inn uten å betale royalties. Jimi spilte den inn og gav den ut som singel i Storbritannia i 1966, og i USA i 1967, og den er å finne på gjenutgivelsen av debutalbumet i 1997, men også i en herlig live-versjon fra Woodstock (1969 for de av dere som lever under en stein). Woodstock-versjonen var den siste sangen Jimi spilte, og den siste som ble spilt på festivalen, så den avsluttet festivalen som en encore foran de 80.000 som fortsatt var igjen. Sangen handler om en mann på rømmen og som planlegger å dra til Mexico etter å ha skutt kona si.

Spillelister

Wimp

Spotify