Orkanger

I dag melder yr.no om regn og frisk bris hele dagen. 7 varmegrader i ettermiddag, 8 i kveld.

Torsdag meldes det om regn, 9 grader og laber bris natt og morgen, skyet og 8 på formiddagen, lettskyet, 5 og flau vind på ettermiddagen, og 1 på kvelden.

Fredag meldes det om lettskyet, 0 grader og flau vind natt og morgen, 1 kuldegrad og svak på formiddagen (alt for kort kakelinne i mine øyne), skyet og flau på ettermiddagen, og 0 og svak på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 2 grader kaldere og stiv kuling til frisk bris i dag, skyet til lettskyet, 2 kaldere til 1 varmere og frisk bris til flau vind torsdag, og 1 til 2 varmere og vindstille til svak vind fredag.

I Rindal meldes det om 1 til 2 grader kaldere og liten kuling til frisk bris i dag, 2 til 1 kaldere og frisk bris til flau vind torsdag, og lettskyet til sne, 1 grad kaldere og flau vind fredag.

I Rennebu meldes det om skyet, 1 til 3 grader kaldere og frisk til laber bris i dag, skyet til lettskyet, 6 kaldere til 1 varmere og svak til flau vind torsdag, og 1 varmere til 2 kaldere og laber bris til svak vind fredag.

I Lensvik meldes det om 1 grad varmere i dag, 2 varmere torsdag, og lettskyet til regn og 1 til 2 varmere fredag.

På Kyrksæterøra meldes det om 1 grad varmere og laber bris i dag, 2 varmere og laber bris til svak vind torsdag, og lettskyet til regn, 2 til 4 varmere og svak vind fredag.

På Krokstadøra meldes det om 1 grad varmere i dag, 1 til 2 varmere og liten kuling til flau vind torsdag, og lettskyet til regn og 2 varmere fredag.

Og i Børsa meldes det om 1 grad varmere og frisk til laber bris i dag, 1 varmere torsdag, og 1 til 2 varmere og svak vind fredag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur lider jeg av hjemlengsel, og selv om jeg drar hjem til jul, føler jeg det blir litt sent (om godt). Derfor tilegner jeg dagens Vær-Sjur til Stavanger, og til noen av stavangervisene.

«Me komme seint, men me komme godt» er både navnet på samleplata hvor man finner disse sangene, og på første sang på albumet, innspilt av Harald og Johs. Ringås. Sangens (og platas) tittel er tatt fra Alexander Kiellands roman, «Skipper Worse», der Worse i første kapittel anmelder sin ankomst til konsul Garman med hilsenen «Vi kommer sent, herr Kunsel! Men vi kommer godt!».

«Kumla med dått i», for anledningen sunget av Grete-Lill Tangen, handler om det å komme hjem til mor og få spise komle med dott i. En svært god – og meget mettende – matrett kjent under mange navn, som blant annet raspeball, klubb, kompe, kumpe, komle, potetball og så videre. Dotten det refereres til er en fingertykk terning av kjøtt og flesk, som legges inn i kumla, før den legges i gryta for koking.

«Viking», også kjent som «De’ e’ Viking», er en sang skrevet av Bernhard «Benna» Lund, en av de første spillerne som representerte Viking FK på øverste landslagsnivå, i 1933 mot Tyskland, og på plata er den representert med overnevnte Harald og Johs. Ringås. Sangen er en klassisk supportersang, og som Viking FK-fan, er den en av de beste jeg har hørt, men så har jeg da heller ikke sansen for de nymotens sangene, og foretrekker de fra 80-tallet og bakover. Føler en sterk trang til å ta av meg hatten, reise meg opp og synge med når jeg hører den, og jeg har ikke engang hatt!

«Sjynt å kjøra buss» er skrevet av Andreas «Ajax» Jakobsen, en av mine favorittforfattere, som skrev om livet i Stavanger. På plata er den sunget av Gretelill Tangens far, Tor Inge Kristiansen, og sangen handler om gledene av å kjøre buss – så lenge man kan sitte og jabbe i vei med en venn eller to. Jeg har ikke samme erfaring, men det er kanskje annerledes når man er en skravlete kvinne. Melodien er den samme som anvendes til tyske «Die Gigerlkönigin», skrevet av Paul Lincke.

«Eg e fydde på Straen eg» er en typisk Stavanger-sang, skrevet av Laurits Torssen, som var husdiktet på samvirke, våren 1933, som en sangsketsj i en revy på Folkets Hus (Folken), og på plata sunget av Grete-Lill Tangen. Det var på Kranen (ytterst i Nedre Strandgate) at tablået foregikk. Det var først senere på året, da han sammen med Per Kvist satte opp revyen «Flamingo» på teateret at visa ble en slager. Komponisten av melodien er Tolchard Evans i 1932, og er hentet fra den engelske sangen, «Let's All Sing like the Birdies Sing». En vanlig misforståelse er at mange tror at denne sangen er skrevet til skuespillet «Maktå på Straen» (1927), men den ble innlemmet i stykket først i 1977.

«Det e någe med det gamla» er sunget av Harald Ringås, og tar for seg hvor godt livet i og for seg er (og var) i Stavanger (i gamle dager). Og teknisk sett hører vi vel alle til midt i Breiavatnet (et innlandsvann midt i sentrum av Stavanger, som får vannet sitt fra Mosvatnet via Kannikbekken, og ved vannet ligger Stavanger domkirke, Byparken, Kongsgård, Kiellandshagen, Hotel Atlantic, Byterminalen, ONS med mere). Sangen har referanser til både Kielland og Obstfelder.

«Børes sang» er sunget av Tor Inge Kristiansen, og tar for seg Børe Snørteland fra «Maktå på Straen». Den er fremført i en annen stil enn de andre på platen, og starter nesten dystert, før også den muntrer opp.

«Pitters vise» er også sunget av Harald og Johs. Ringås, og både den og «Børes sang» er skrevet av Leiv Isaksen i forbindelse med overnevnte folkekomedie. Sangen tar for seg tema som savn, og det å lengte etter å få komme hjem til en pike, og å få komme hjem til Stavanger igjen. «Thi ingen, nei ingen, nei ingen e som du» og «Stavanger, Stavanger, deg liga eg best på jord»er linjer som alluderer til dette.

«De små armane» er med, siden det tross alt nærmer seg jul, og dikteren, forfatteren, journalisten og skuespilleren Claes Gills høytlesning av denne Ajax-klassikeren, skaper julestemning hvor enn det skal være. I alle fall for meg (og sikkert flere med et positivt forhold til oljehovedstaden). Vi hører om ho Johanna og ‘an Broremann som sitter og pakker inn julegaver og hører på sangen «Her kommer dine arme små», når Broremann begynner å spørre om de små armene, og hvorfor bare de små armene får gå i stallen til Jesus, og Johanna må få i gang fantasien og forklare hvorfor slik er slik, og vi får en fantastisk historie, som passer for barn og voksne i alle aldre, særlig rundt jul.

Spillelister

Wimp

Spotify