Å spise lam i påsken er en eldgammel tradisjon som stammer fra Det gamle testamente. I over 2000 år har folk spist påskelam til minne om utferden fra Egypt til Israel. Mange har tradisjon for å spise lammelår, men av og til kan det enkle ofte være det beste.

Ikke alle ønsker å tilberede et helt lammelår, det krever jo ofte at man er noen personer til bespisning, eller både plass, tid til tilberedning et cetera. Mange tilbringer også tid på hytta med noe enklere standard, eller rett og slett ønsker å tilberede maten på enklere vis.

Da er dagens oppskrift helt perfekt, men med gourmetresultat. Man trenger strengt tatt bare en kjele og en stekepanne, og ikke minst … gode råvarer.

For fire personer

800 g ytrefilet av lam, gjerne med fettlokk

Salt og pepper

Rapsolje

Smør

1 kvast rosmarin

  • Rut fettet på lammefileten nesten inn til kjøttet (slik som med juleribba).

  • Ha salt og pepper på begge sider av fileten.

  • Brun fileten med fettsiden ned på middels varme til fettet har smeltet. Her er det viktig ikke å bruke for sterk varme slik at det blir svidd. Bruker man svak til middels varme, smelter fettet og man får en sprø og fin skorpe.

  • Legg så fileten i en ildfast form sammen med litt smør og en rosmarinkvast, stek i ovnen på 200 ºC til kjernetemperaturen er på 62 °C (omtrent 7–10 minutt). Eller man kan steke ferdig fileten i stekepanna, med de samme ingrediensene.

  • La den hvile noen minutt før de skjæres opp i fine skiver.

Serveres med grønnsakblanding og kokte mandelpoteter. Server stekesjyen som saus til.

Grønnsakblanding

1 fedd hvitløk, finhakket

1 stk. squash, i terninger

4 stk. tomater, delt i fire

2 gulrøtter, i terninger

1 persillerot, i terninger

1 rød paprika, i terninger

1 gul paprika, i terninger

Noen kvaster timian

2 ss balsamicoeddik

1 ss meierismør

Olivenolje

Salt og pepper

  • Ha en klunk olivenolje i en vid kjele, varm til middels varme.

  • Tilsett gulrot, persillerot, og hvitløk. La dette surre i 2–3 minutt.

  • Tilsett resten og la det surre noen minutt.

  • Sett på lokk og la det trekke i 20–30 minutt.

  • Tilsett balsamicoeddik, timian, og salt og pepper.

  • La dette surre i 3–5 minutt.

  • Juster smaken med salt, pepper, og balsamico.