Orkanger

I dag melder yr.no om regn, 1 varmegrad og flau vind for- og ettermiddag (og likevel sner det), og skyet, 10 grader og laber bris i kveld.

Torsdag meldes det om skyet, 7 grader og svak vind natt og morgen, lettskyet, 6 og flau på formiddagen, 8 og laber på ettermiddagen, og regn, 3 og svak på kvelden.

Fredag meldes det om lettskyet, 2 grader og flau vind natt og morgen, 3 og laber på formiddagen, skyet og 5 på ettermiddagen, og lettskyet, 1 og svak på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om regn til lettskyet, 2 grader kaldere og flau vind til liten kuling i dag, 2 til 1 kaldere og svak til laber torsdag, og 2 til 3 kaldere og laber til svak fredag.

I Rindal meldes det om regn, 1 til 2 grader kaldere og flau vind til frisk bris i dag, lettskyet til sludd og 4 til 2 kaldere torsdag, og sludd til lettskyet og 2 til 3 kaldere fredag.

I Rennebu meldes det om skyet til lettskyet, 1 grad varmere til 6 kaldere og svak vind i dag, lettskyet til skyet, 6 til 1 kaldere og flau til lett torsdag, og 5 til 1 kaldere og svak til lett fredag.

I Lensvik meldes det om sludd til regn, 1 grad kaldere og svak vind til liten kuling i dag, 1 til 2 varmere og svak til laber torsdag, og 1 grad kaldere og laber til svak fredag.

På Kyrksæterøra meldes det om regn, 3 grader varmere til 2 kaldere og svak vind til frisk bris i dag, 1 til 2 varmere og lett til frisk torsdag, og lettskyet til klarvær, 1 varmere til 1 kaldere og lett til laber fredag.

På Krokstadøra meldes det om regn, 1 grad varmere til 2 kaldere og svak vind til liten kuling i dag, 2 varmere til 1 kaldere og laber til frisk torsdag, og 1 kaldere til 1 varmere og svak til laber fredag.

Og i Børsa meldes det om 1 til 2 grader varmere i dag, 1 varmere til 1 kaldere og svak vind til laber bris torsdag, og 1 varmere og svak til lett fredag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om et svensk rockeband som spiller «deppig rock», og som jeg har hatt sansen for i mange år, nå. De startet opp i Eskilstuna i 1990 under navnet Jones & Giftet, før de i 1992 byttet navn til Havsänglar, og i 1993 til det de bruker i dag. De har gitt ut mange album, og jeg har skrevet om sanger det nyeste, samt min favoritt, men i dag tenkte jeg å ta for meg noen av de eldre utgivelsene deres. I dag skal det handle om kent.

«När det blåser på månen» er fra det selvtitulerte debutalbumet deres, «kent» fra 1995. «Är jag en astronaut / Är jag så ensam» er godt skrevet, og reflekterer følelsen av å være ensom. Sangen handler om hyklere (personens indre matcher ikke det ytre). Både gutten i første vers, og jenta i andre vers, har på seg henholdsvis et kostyme og en kjole, og det hele blir brukt som et skall for å beskytte deres egentlige jeg fra resten av verden.

«Frank» er også fra «kent», og er deres tredje singel fra albumet. Sangen tar for seg Frank, som jeg antar (uten å vite noe som helst) er en gammel venn av Joakim Berg (vokalist og låtskriver i bandet), som har forlatt denne verdenen – muligens etter å ha blitt sparket i hodet. Han savner ham, og minnes ham, og denne sangen ser jeg på som en hyllest til Frank.

«Kräm (så nära får ingen gå)» er første singel fra andrealbumet, «Verkligen», fra 1996. Sangen handler enkelt og greit om det å utføre oralsex på ei dame. En knallbra låt, og det er synd de slutta å spille den live, bare fordi Martin Sköld hatet den.

«Gravitation» er tredje singel fra «Verkligen», og kan tolkes på flere måter, men mest sannsynlig handler den om kvinnemishandlingen, sunget fra mannens perspektiv. Han vil egentlig ikke skade henne, men det skjer likevel, og det har pågått over lang tid. Hun på sin side, er så redd for ham, at hun rygger tilbake bare han kommer nær. Til slutt får hun nok, og kveler ham, og han tenker at det var bra, for nå vil hun endelig få fred for ham, og hun føler det hele befriende. En sterk og interessant sang.

«Om du var här», og for den saks skyld, den engelske varianten, «If You Were Here», er fra tredjealbumet, «Isola», fra 1997 (den engelske utgaven av plata kom i 1998). Sangen er drivende rå og handler enkelt og greit om det å savne noen, sannsynligvis Joakims (hvis den er skrevet om ham) kjæreste.

«747» er tredje singel fra «Isola», og avslutter albumet. Frem til deres nittende turné (i 2005), avsluttet den også konsertene deres. Tittelen kommer ikke fra Boeing 747, men det at albumversjonen av sangen varer i 7 minutt og 47 sekund (og bare for å spore helt av, her, «minutt» og «sekund» er intetkjønn, og har ergo ikke endingen -er i ubestemt flertall, det samme gjelder «talent», TV2). Sangen handler om en flyulykke, og er også en kjærlighetshistorie.

«Kevlar Soul», eller «Kevlar själ» som den egentlig heter, er fra fjerdealbumet, «Hagnesta Hill», fra 1999 (engelsk versjon i 2000). I mine øyne – og ører – er det en av deres sterkeste låter. Særlig når Bill Ohrströms munnspill setter inn. Sangen handler i følge Berg om det å vokse opp, men kan også handle om rasisme.

«Just Like Money» er også fra «Hagnesta Hill», men kun den engelske utgaven. Sangen ble skrevet under eller rett etter HH-turneen, og det finnes ingen svensk versjon av den, på samme måte som med «Quiet Heart» (også fra «HH»). Sangen kan tolkes til å være en beskrivelse av samfunnets og den kulturelle nedgangen, samt farene som kommer med media, materialisme og penger.

«Sundance Kid» er fra femtealbumet, «Vapen & ammunition», fra 2002. Sangen tar for seg historien til den kjente western-legenden Sundance Kid, og referer sannsynligvis også filmen «Butch Cassidy and the Sundance Kid» fra 1969. Sangen er helt hinsides bra (noe som gjelder generelt for låtene på dette albumet, i og for seg, men denne er kanskje enda bedre). «Ammunitionen tog slut till sist / Nu kan ni kalla mig «the Sundance Kid»» oppsummerer slutten på the Kids liv, da Cassidy og han ble skutt ned av det bolivianske militæret, etter at de hadde begått flere ran der nede.

«Socker» er også fra femtealbumet, og er kanskje den låten av kent jeg liker aller best. Hele andre vers er så fantastisk, jeg kan det utenat, og sammen med en kompis, har jeg sunget det – og sendt SMS-er med det til ham, og sammen har vi mintes den fantastiske låten, og tiden da den kom. Sangen kan tolkes til å handle om hvordan mennesker er avhengige av hjernedød media, som for eksempel TV-program som «Paradise Hotel», «Farmen» og «Jakten på kjærligheten» her til lands, samt tabloidnyheter og annet uten verdi som vi inntar og hungrer etter, selv om vi innerst inne vet at det ikke har noen nytteverdi for oss, og at det kan være skadelig. «Socker» blir brukt en metafor for noe mange av oss bare må ha, og som det er vanskelig å holde seg unna, selv om det sannsynligvis ikke er bra for oss – eller gir oss noe særlig i lengden, annet enn å tilfredsstille et «sug» der og da. Den kan også handle om hvordan folk ser ut til å gjøre hva som helst for å bli «kjendiser», og at det er det største man kan bli, for da blir de sett, og får oppmerksomhet, og kanskje også rikdom. Alt i alt er det hele ganske pinlig. «Och gäst ikväll är Jesus / Han har kickat heroin / Han läppjar på sitt glas och Ramlösa blir vin / Han berättar om sina vapen, sin tid i San Tropez / Om att ge sig själv en chans, om sin nya Z3 / I en värld av idioter står han först i kön / Han berättar framför kameran om hur han bytte kön / Eller något helt annat som också är privat / Om alla dom han älskat och dom han bara sög av / Men han sa alltid nej»

Spillelister

Wimp

Spotify