Klokka er stilt, dagene er lengre, det våres, og sola varmer godt i solveggen. Vel og merke når den er fremme. Det nærmer seg påske og høysesong for appelsin. Da passer det godt med en dessert med nettopp appelsin. Inspirasjonen er hentet fra tilslørte bondepiker. I stedet for brødkrumme har jeg tatt kornmokjeks, byttet ut krem med rømme, og eplesyltetøy med marinerte appelsinfileter.

Kjekssmuler

100 g kornmokjeks, knust

1 ss brunt sukker

50 g smør, smeltet (vil du ha ekstra smak, kan du brune smøret)

1 klype flaksalt

  • Knus kjeksen til fine smuler. Bland sammen kjekssmuler, sukker, flaksalt, og smeltet smør. Fordel smulene i fire dessertglass og sett dem gjerne kjølig.

Krem

250 g seterrømme

Frøene fra ½ vaniljestang

½–1 ts sukker

  • Visp rømme, frøene fra den halve vaniljestangen, og litt sukker i en kjøkkenmaskin med visper til du har en luftig krem.

  • Legg kremen oppå smulene.

Marinert appelsin

Fileter av 2 appelsiner

2 ss hakket mynte

1 ss akevitt

  • Bland sammen og la marinere i 10–15 minutt.

  • Fordel filetene over kremen i hvert dessertglass.