Dette brødet er perfekt for å bruke opp smårester man har i kjøleskapet. Fyllet, eller garnityret, kan fint varieres etter eget ønske, men kan med fordel være noe med litt kraftig smak slik at det blir noe mer enn bare brød med fyll. Når man fyller deig/brød på denne måten er det viktig å etterheve godt, slik at brødet blir luftig og ikke blir tungt, som igjen vil føles «rått» når man spiser det.

Deigen

450 g hvetemel

180 g sammalt grovmel

50 g fersk gjær

1 ss honning

1 ss god olivenolje

1 ts salt

Ca. 4–5 dl lunkent vann

  • Bland alt det tørre.

  • Rør gjæra ut i fingervarmt vann og tilsett i melet.

  • Tilsett honning og olivenolje.

  • Elt deigen til en smidig og god deig, ca. 4–5 minutt på sakte fart. juster ev. med mel til deigen slipper bollen.

  • La heve i 30 minutt.

  • Elt sammen og la heve i nye 15 minutt.

  • Ha deigen på en godt melet benk, og kjevle den så ut til et rektangel som er ca. 1 cm tykt.

Garnityr

100 g kryddersmør, hjemmelaget eller kjøpt

½ paprika, finkuttet

10 skiver salami, finkuttet

5 skiver god skinke, finkuttet

10 stk. oliven, skjært i skiver

4 cm purreløk, skjært i tynne skiver

100 g ost, jeg brukte blåmuggost for ekstra smak, men man kan fint bruke brie eller vanlig hvitost.

  • Smør deigen jevnt med kryddersmør.

  • Tilsett de andre ingrediensene jevnt fordelt på deigen.

  • Rull sammen som en jevn pølse, ca. 5 cm i diameter.

  • Legg deigen på plata og del den opp som en klippekrans, eller du kan dele deigen i tre like deler og flette den sammen som en fletteloff.

  • Etterhev i ca. 20 minutt, før du steker den på 225 º C i ca. 30 minutt.

  • La brødet hvile i ca. 30 minutt før det deles opp. Serveres gjerne med salat til.