Funnet stammer tilbake til cirka år 9500–8300 før Kristus.

- Det er veldig artig å finne noe som er så gammelt. Dette er det eldste menneskeskapte vi har funnet her ute, sier Skogvold, om gjenstanden han fant i nærheten av Djupvika i Agdenes.

Det han har funnet er på fagspråket en topolet flekkekjerne. Og han forklarer det sånn:

- Det er det som står igjen av en flintbit hvor det er hakket av biter til pilspisser og andre ting. Altså et emne som ble brukt når de lagde redskaper, sier han.

Flintkjernen stammer tilbake til tidlig mesolitikum, som er definisjonen på den tida som kom rett etter istida.

- Det var noe spesielt

Skogvold er historisk interessert og hyppig ute både med metalldekor og søk på overflata for å finne spor av tidligere levd liv. Dette funnet gjorde han med det blotte øyet, som et overflatefunn på marka.

- Jeg så med en gang at det var flint, og det har vi funnet sikkert 50 biter av her ute. Men det var noe spesielt med denne. Den har nok ligget i dagen i mange år, så det er nok tusenvis av folk som har gått forbi den i det turområdet den lå i. Men man skal være trent for å se at det er noe spesielt, sier Skogvold.

Han klarte selv ikke å tidfeste funnet, og la det derfor ut på et forum på Facebook for arkeologer og andre interesserte. Der fikk han svar på fra en av landets fremste på området, som avkreftet hans egen idé om at det kanskje var en ildflint som ble brukt til å tenne opp med.

Ser på teknikker

- Hvordan er det mulig å si at biten er så gammel?

- De slo på en spesiell måte for å lage flak av steinen. De startet med en nevestor flintknoll og slo av laget som er rundt. Ekspertene tidfester ut fra slagteknikk, og kan rekonstruere hvordan det er jobbet med knollen. Det er tidligere bare to kjente funnstedet fra tidlig mesolitikum i Trondheimsfjorden, på Geitastrand og Byneset. Jeg håper derfor dette er såpass interessant at området vil bli nærmere undersøkt, sier Skogvold.

Han skal levere flinten inn til fylkesarkeologen, eller muligens direkte til NTNU Vitenskapsmuseet, siden han har gode kontakter der.

Det største funnet

- Jeg regner med dette er et funn som bli lagt merke til, og at området vil få en anmerkning på kartet til Riksantikvaren, sier Skogvold.

Han sier han fikk interessen for å lete etter flint for mange år siden på Hitra.

- Er dette det største funnet du har gjort?

- Det er det eldste funnet her ute, og det er spesielt, men det funnet som står hjertet mitt nærmest er et keltisk seletøysbeslag, gullforgylt og med nål på, som ble brukt av en rik vikingkvinne på 800-tallet. Det fant jeg ved Agdenes gård i fjor, og det fikk stor oppmerksomhet, sier han.

Denne flintkjernen er det eldste tegnet på liv som er funnet i Agdenes. Foto: Privat