Lam og kål har vært i butikken en stund nå, og det er høytid for fårikål. Fårikålen har egen festdag, 29. september. Men ikke alle spiser fårikål, og da kan dagens rett være et godt alternativ. Tomatisert lammegryte med salt lammekjøtt og gode grønnsaker. Dette er en basic-oppskrift og kan varieres med både smak av andre krydder, og andre grønnsaker.

Fire porsjoner

1,2 kg salt lammekjøtt med bein (beina bidrar til å gi en ekstra god smak på sausen)

2 hvitløkfedd, grovhakket

1 løk, delt i 8 båter

1 boks grovhakkede hermetiske tomater (her kan du gjerne bruke de som er tilsatt oregano og timian)

4 gulrøtter, delt i terninger à 1*1 cm

1 middels stor fennikel, delt i terninger à 1*1 cm

2 persillerøtter, delt i terninger à 1*1 cm

Vann, til det dekker kjøttet og gjerne 2 cm over

3 ss hvetemel

2–3 ss rapsolje

  • Bruk en stor jerngryte eller en vid kjele og ha i rapsoljen.

  • Brun kjøttet på begge sider på middels varme. Dette gjør at fettet på kjøttet smelter, og man får et «renere» kjøtt.

  • Tilsett løk og hvitløk, og la dette surre i et par minutt. Tilsett hvetemel og vend dette inn i fettet. Tilsett så tomater og vann til det står over kjøttet.

  • La dette trekke rett under kokepunktet i ca. 45 minutt. Smak på sausen og juster smaken sammenlignet med saltnivået. Er det for salt, tilsett mer vann.

  • Tilsett fennikel, gulrot, og persillerot. Fyll eventuelt på mer vann til det igjen står over kjøttet og grønnsakene.

  • Kok i ca. 45–50 minutt til kjøttet er mørt.

  • Serveres gjerne med potetmos.