Orkanger

I dag melder yr.no om lettskyet, 2 grader og flau vind i formiddag, skyet og 3 i ettermiddag, og lettskyet og 2 igjen i kveld.

Tirsdag meldes det om klarvær, 1 grad og flau vind natt og morgen, lettskyet, 0 og svak vind på formiddagen, 1 på ettermiddagen, og 2 på kvelden.

Onsdag meldes det om lettskyet og flau vind hele dagen. 1 grad natt og morgen, 1 kuldegrad på formiddagen, 0 på ettermiddagen, og 1 kald en igjen på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 5 til 4 grader varmere og lett bris i dag, 2 grader varmere og flau vind til lett bris tirsdag, og 1 grad varmere til 1 kaldere og vindstille til flau vind onsdag.

I Rindal meldes det om 3 til 1 grader varmere og vindstille til flau vind i dag, 2 grader varmere til 1 kaldere og vindstille til flau vind tirsdag, og 1 grad kaldere og flau til svak vind onsdag.

I Rennebu meldes det om 4 til 2 grader varmere og lett bris i dag, 1 til 2 grader kaldere og vindstille til flau vind tirsdag, og 3 grader kaldere til 2 varmere og vindstille til lett bris onsdag.

I Lensvik meldes det om 5 til 4 grader varmere i dag, 3 til 5 grader varmere tirsdag, og skyet til lettskyet, 2 til 5 grader varmere og flau vind til laber bris onsdag.

På Kyrksæterøra meldes det om 6 til 5 grader varmere i dag, lettskyet til skyet, 4 til 6 grader varmere og lett bris til flau vind tirsdag, og 2 til 3 grader varmere og vindstille til flau vind onsdag.

På Krokstadøra meldes det om 5 til 4 grader varmere i dag, lettskyet til skyet, 4 til 5 grader varmere og lett bris til flau vind tirsdag, og skyet til lettskyet, 1 til 5 grader varmere og flau til svak vind onsdag.

Og i Børsa meldes det om lettskyet til klarvær, 6 til 4 grader varmere og laber bris til flau vind i dag, lettskyet til skyet og 4 til 2 grader varmere tirsdag, og skyet til lettskyet, 1 til 2 grader varmere og flau til svak vind onsdag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om Pink Floyd, som i dag offisielt slipper sitt femtende og siste studioalbum, «The Endless River» – en hyllest til avdøde Richard Wright (1943 - 2008), selv om jeg fikk hentelappen min på torsdag, og plukket det opp på fredag. Takk for den, musikksjappe. Noe av det beste jeg har hørt på lenge, og et klassisk Pink Floyd-album, mer ambient enn psykedelisk, og det har jeg ingenting imot, da jeg er stor fan av ambient rock og ambient i seg selv.

Selv om albumet består av sanger som er igjen fra tiden da de spilte inn sitt forrige studioalbum, «The Division Bell», fra 1994, så er det klare hint lenger tilbake, mot 70-tallet. Fra «Animals», «Meddle», «The Wall» (sangen «Allons-y (2)» minner mye om «Another Brick in the Wall») med flere. Storveis. Selvfølgelig er det klare trekk mot min favoritt fra «The Division Bell», «Marooned», og det skulle jo bare mangle, når det er ambient rock vi snakker om. Men jeg prater meg bort. Må jo prate litt om sangene også.

Det er nesten utelukkende instrumental-låter, unntatt sporet «Louder Than Words». Sporet er det siste på den vanlige versjonen av plata, og teksten er skrevet av David Gilmours kone, Polly Samson. Teksten er både en hyllest til Wright, og en beskrivelse av symbiosen bandets medlemmer hadde. Den er som en kommentar på arbeidsmetodene de hadde gjennom sine karrierer, og virker som en passende oppsummering på musikkens kompleksitet.

Instrumentalen «Autumn ‘68», kan sees på som en spirituell oppfølger til den herlige «Summer ‘68», og passer godt inn som en overgang mellom «Allons-y (1)» og «Allons-y (2)».

På sporet «Talkin’ Hawkin’», figurerer Steven Hawking, på samme måte som han gjorde på «The Division Bell» og «Keep Talking». Han snakker om språk og evolusjon fra en reklame for BT han gjorde på nittitallet.

Siste spor på deluxe-versjonen av plata, «Nervana», er en herlig gitarbasert-sak, som minner meg mye om Neil Young, særlig «Weld»-turneen og «Rockin’ in the Free World». Både denne sangen og de andre låtene på plata hvor Gilmour slipper til med gitaren sin (spesielt «Louder Than Words»), viser at Gilmour er en gitargud av dimensjoner. Her er det bare å la hodet falle bakover, mens det hvite i øynene dine vises og du selv taler i tunger av det guddommelige du hører i ørene og hjertet.

Jeg gir ikke ut terningkast eller poengsummer, fordi det i grunn virker meningsløst, men om jeg skulle gjort det ... 100 av 100, årtusenets album, og for å summere opp teksten i to ord sånn helt til slutt, er «gåsehud» og «øregasme» ganske dekkende.

Spillelister

Wimp

Spotify