Orkanger

I dag melder yr.no om sol hele dagen. 2 grader og flau vind i formiddag, 4 i ettermiddag, og 6 og vindstille i kveld. Likevel var det -1 og tett tåke da jeg kjørte til jobb i morges.

Torsdag meldes det om sol og flau vind hele dagen. 2 grader natt og morgen, 0 på formiddagen, 3 på ettermiddagen, og 4 på kvelden.

Fredag meldes det om klarvær, 1 grad og flau vind natt, morgen og formiddag, lettskyet, 2 og vindstille på ettermiddagen, og klarvær, 3 og flau vind på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 1 til 2 grader kaldere i dag, 1 grad varmere til 1 kaldere og flau vind til vindstille torsdag, og sol og 4 til 1 grader kaldere fredag.

I Rindal meldes det om 1 grad kaldere og flau vind i dag, 1 grad kaldere og flau vind til vindstille torsdag, og sol og 1 grad kaldere fredag.

I Rennebu meldes det om lettskyet til sol, 1 til 3 grader kaldere og svak vind til lett bris i dag, 1 til 2 grader kaldere og lett bris til svak vind torsdag, og sol, 1 grad varmere til 3 kaldere og svak til flau vind fredag.

I Lensvik meldes det om 2 til 1 grader varmere og svak til flau vind i dag, 1 til 2 grader varmere og svak til flau vind torsdag, og 2 grader varmere til 1 kaldere og flau vind fredag.

På Kyrksæterøra meldes det om 2 til 1 grader varmere i dag, 1 til 3 grader varmere og flau vind til vindstille torsdag, og sol, 3 til 1 grader varmere og svak til flau vind fredag.

På Krokstadøra meldes det om 1 grad varmere og flau vind i dag, 1 grad varmere torsdag, og 3 grader kaldere til 1 varmere og flau vind fredag.

Og i Børsa meldes det om 1 grad varmere og flau til svak vind i dag, 2 til 1 grader varmere torsdag, og 1 grad varmere til 1 kaldere fredag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur fortsetter vi med «gothic», og tar i dag for oss et britisk rockeband, og et italiensk metal-band. Første band ut er britiske The Sisters of Mercy som spiller herlig rock.

«Alice» er å finne på deres andre uavhengige EP, «Alice», fra 1983. Den er også å finne på samlealbumet «Some Girls Wander by Mistake» fra 1992. Den ble skrevet av vokalist Andrew Eldritch på 10 minutter, om piller og beroligende i den tiden han gadd å se på at folk dro seg selv ned i dritten av de tingene der, på 90-tallet hadde han helt sluttet å bry seg. Det var også sangen som fikk meg interessert i bandet.

«Lucretia My Reflection» er fra andrealbumet, «Floodland», fra 1988, og er den sangen jeg liker best av dem. Også denne sangen er skrevet av Eldritch, og den er skrevet for Patricia Morrison, som han mente var en Lucrezia Borgia-type person. Teksten tar for seg et imperiums fall, krig og den konsekvente ødeleggelsen av andre deler av livet. Den mekaniske strukturen til sangen, med sin repeterende bass og trommer, sammen med sangens kalde tekst, gjorde at den hadde stor innflytelse på industrial-sjangeren.

Dagens andre band er det italienske metal-bandet Lacuna Coil fra Milan, som tidligere var kjent som Sleep of Right og Ehereal. Med i bandet er blant andre vokalist Christina Scabbia, hvis stemme jeg forelska meg i fra første gjennomlytting, og fortsatt er svært glad i.

«Un Fantasma Tra Noi (A Ghost Between Us)» er fra bandets første EP, den selvtitulerte «Lacuna Coil», fra 1998. Sangen er en instrumental, og har et herlig gitarspill som det er lett å drømme seg bort i, og som er ganske typisk for «gothic» metal.

«Senzafine» er å finne på bandets andre EP, «Halflife», fra 2000. «Senza fine» betyr noe slikt som «endeløs». På denne sangen synger Scabbia sammen med den andre vokalisten, Andrea Ferro, og kontrastene mellom stemmene deres, kombinert med instrumentene, gjør dette til en av de flotteste sangene jeg vet av på italiensk. Sangen kan tolkes til å bryte fri fra sin egen skjebne. Hun ønsker å bryte seg løs fra den endeløse sirkelen som tid er, og velge sin egen skjebne, selv om det betyr å skilles fra det som fostrer henne. Nemlig tiden.

«Stars» er også å finne på «Halflife», og er et cover av en sang av det britiske indie pop-bandet Dubstar. Dette var kanskje den sangen som overbeviste meg om at dette var et band verdt å høre på, mye på grunn av overnevnte vokalists stemme. Sangen kan tolkes til å handle om komforten vi kan finne når vi er alene, det å vokse, og å lære seg å føle seg okay med seg selv. Stjernene symboliserer at det alltid vil være håp.

«Heaven’s a Lie» er fra bandets tredjealbum, «Comalies», fra 2002. Sangen handler ikke om noe religiøst, som mange kan la seg lede til å tro. Himmelen de snakker om er det at noen ganger vil folk at du skal tro det samme som de tror. Folk pleide å komme bort til dem og si at de elsket sangen, men de kunne ikke kjøpe albumet siden sangen het «Heaven’s a Lie». Bandet var overrasket over det, og det forstår jeg godt. Det er ganske tåpelig.

«Entwined» er også fra tredjealbumet. Sangen kan tolkes til å handle om evig kjærlighet og det å smelte sammen med en annen og bli ett, eller å være et ønske om å bli kvitt sin kjære, men siden dere har vært sammen så lenge, og man er så vant til å ha vedkommende der, er man redd for å la vedkommende gå, så man blir hos vedkommende. To vidt forskjellige, men akk så like, tolkninger der. En tredje tolkning kan være noen som sliter med splittet personlighet. Den «ekte» deg prøver å bryte fri fra skallet som omgir og lammer deg. Den indre personligheten er handlingslammet av en forstyrrende, ytre personlighet som du føler har all makt over deg. Samtidig er disse to personlighetene så sammensmeltet at de former én person, med tung angst.

Spillelister

Wimp

Spotify