Orkanger

I dag melder yr.no om lettskyet og lett bris hele dagen. 0 grader for- og ettermiddag, 3 kuldegrader i kveld.

Tirsdag meldes det om lett bris hele dagen. Lettskyet og 2 kuldegrader natt og morgen, 3 på formiddagen, skyet og 1 på ettermiddagen, og regn og 0 på kvelden.

Onsdag meldes det om regn, 2 grader og lett bris natt og morgen, sne og laber på formiddagen, 1 og svak på ettermiddagen, og skyet og 2 kuldegrader på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 2 til 3 grader varmere i dag, 2 varmere og laber til lett bris tirsdag, og 1 til 2 varmere og lett til flau onsdag.

I Rindal meldes det om lettskyet til sne, 2 til 1 grader varmere og svak vind i dag, sne til regn, 2 til 1 varmere og lett til svak tirsdag, og 2 til 1 varmere og lett til flau onsdag.

I Rennebu meldes det om sne til lettskyet, 2 til 1 grader kaldere og flau til svak vind i dag, lettskyet til skyet, 3 til 2 kaldere og svak til lett tirsdag, og skyet, 2 kaldere til 1 varmere og laber til lett onsdag.

I Lensvik meldes det om lettskyet til sne, 2 til 4 grader varmere og svak vind i dag, 4 til 2 varmere og svak til laber tirsdag, og regn til skyet, 3 til 2 varmere og frisk til svak onsdag.

På Kyrksæterøra meldes det om lettskyet til sludd og 3 til 5 grader varmere i dag, 3 til 5 varmere og lett til laber bris tirsdag, og regn til skyet, 4 til 3 varmere og laber til flau onsdag.

På Krokstadøra meldes det om lettskyet til sne, 2 til 4 grader varmere og lett til laber bris i dag, 3 varmere og lett til frisk tirsdag, og regn til skyet, 3 til 2 varmere og frisk til svak onsdag.

Og i Børsa meldes det om 1 til 2 grader varmere i dag, 2 til 1 varmere og lett til laber tirsdag, og 2 til 1 varmere og lett til svak onsdag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om rap igjen, men denne gangen har jeg hoppa over dammen, direkte til New York, og til en mann og et geni, som har vært velkjent i hiphop-verdenen siden tidlig nittitall. Han har gjort mye godt for omverdenen, både via musikken sin, veldedighet, og å ta opp kampen mot rasediskriminering, republikanere og hva enn det skal være. I dag tar jeg for meg noen sanger jeg liker godt av Nas.

«N. Y. State of Mind» er fra det kritikerroste debutalbumet hans, «Illmatic», fra 1994, og handler om det å vokse opp i Queensbridge og problemene han støtte på i hverdagen. DJ Premier produserte den, og samplet jazzlåtene «Mind Rain» av Joe Chambers og «Flight Time» av Donald Byrd, når han først var i gang. I tillegg scratchet han inn vokalene fra Eric B. & Rakims «Mahogany» i refrengene. Sangen er også å finne i spillene «True Crime: New York City» og «Saints Row 2».

«Affirmative Action (feat. AZ, Cormega & Foxy Brown)» snubla jeg over på en samle-CD («10 Years of Groove») jeg kjøpte på en platebutikk i Nederland på tidlig 2000-tall. Sånn ellers er den å finne på andrealbumet, «It Was Written», fra 1996. Sangen er med på å introdusere supergruppa The Firm (besto av Nas, AZ, Foxy Brown og Nature (som erstattet Cormega), produsert av Dr. Dre osv), og forteller om tre kriminelle med forbindelser til mafiaen og ett ran. Sangen sampler «Hard to Handle» av Etta James

«If I Ruled the World (Imagine That) (feat. Lauryn Hill)» er også å finne andrealbumet, og er basert på låten med samme navn fra 1985 av Kurtis Blow, samtidig som den sampler beaten fra «Friends» av Whodini.  Lauryn Hills vers interpolerer «Walk Right Up to the Sun» av The Delfonics. Sangens tekst tar for seg forskjellige ting Nas ville gjort om han hersket over verden. Som å åpne alle cellene i fengselet Attica og sende de til Afrika, eller generelt å gi beng i disiplin og slikt, og leve det gode liv.

«Hate Me Now (feat. Puff Daddy)» er fra det selvbiografiske tredjealbumet «I Am …» fra 1999. Beaten er inspirert av Carl Orffs «Carmina Burana». Sangen kan beskrives som Nas som rapper om rikdommen sin over en klassisk sang, mens Puff Daddy står og roper ufinheter mot deg. I musikkvideoen blir Nas korsfestet, sammen med Puff Daddy, men sistnevnte er katolikk, og ville fjerne det. Likevel klarte den opprinnelige videoen å finne veien til MTV, og Puffy ble sur, tok med seg noen venner og braste inn på kontoret til Nas’ manager, og slo ham over hodet med en champagneflaske.

«Shoot ‘em Up» var den låta som fikk meg hekta på Nas, jeg hadde hørt «If I Ruled the World (Imagine That)» på en Absolute Music-CD, men denne fant jeg på Napster i forrige årtusen, og ble hekta på 1-2-3. Sangen er å finne på fjerdealbumet «Nastradamus» fra 1999, og har en catchy beat, samt et svært fengende refreng for en tenåring («Shoot ‘em up, just shoot ‘em up, what / Kill kill kill, murder murder murder»). Sangen tar for seg en kar som foretar en «drive-by shooting», og etter å ha truffet målet sitt, drar hjem til kjæresten – som ikke er hjemme, da noen kommer opp bak ham (han trekker våpenet sitt og finner ut at det er kompisen) og de går inn sammen, finner dama hans, har seg med henne, han går ned i kjelleren, hører skudd, skjønner hva som skjer, og venter på at kameraten skal komme ned, de retter våpnene mot hverandre, bestemmer seg for å stikke, og på vei bort, skyter han kameraten, og stikker av på egne veier. En voldelig sang, ja vel, men fortsatt … Svært bra.

«Get Down» er å finne på sjettealbumet, «God’s Son», fra 2002. Sangen sampler James Browns «The Boss», og er en skikkelig funky låt, som forteller om livet afroamerikanere kan komme ut for. Med vold, gjenger, dop, rettsaker, fengsel og hele pakka. Samtidig tar Nas opp – på slutten av sangen – at det er på tide å forandre dette, til noe bedre. «All I really gotta say is that / If that's how our people gon' get down, how we ever gon' get up / How we ever gon' get up if that's how we get down / A shame when you ain't look at it / My folk is yo' folk, but we all kinfolk / Somebody gotta make a change»

«I Can» er også å finne på «God’s Son», og sampler Beethovens «Für Elise» og The Honey Drippers’ «Impeach the President». Sangen forteller oss at vi kan gjøre og bli hva vi vil, så lenge vi jobber (hardt) for det. Nas skrev denne sangen om å tro på seg selv, fordi hans mor ba ham om å skrive noe inspirerende for barna som hørte på ham.

«Hip Hop is Dead (feat. will.i.am)» er fra albumet med samme navn fra 2006, og sampler Iron Butterflys framifrå «In-A-Gadda-Da-Vida». Sangen forteller oss at hiphop-en er død, siden det hele har blitt så kommersielt, originaliteten mangler, tekstene har ingen særlig mening, og at alt høres likt ut, noe vi kan lese ut fra disse linjene: «Everybody sounds the same, commercialize the game / Reminiscin' when it wasn't all business / It forgot where it started / So we all gather here for the dearly departed».

Spillelister

Wimp

Spotify