Ukens siste Vær-Sjur kommer i dag, torsdag, i stedet for på fredag, da jeg drar til Oslo for å feire en gebursdag fredag.

Orkanger

I dag melder yr.no om skyet, 2 varmegrader og lett bris i formiddag. Det til tross for at det har snedd tett hele dagen, og det føles mer som 2 kuldegrader. I kveld meldes det om regn, 4 varmegrader og laber bris.

Fredag meldes det om skyet, 5 grader og laber bris natt, morgen og formiddag, lettskyet på ettermiddagen, og skyet, 4 og frisk på kvelden.

Lørdag meldes det om regn, 5 grader og laber bris natt og morgen, sne, 2 og frisk på formiddagen, liten kuling på ettermiddagen, og 0 på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 1 grad kaldere og laber til frisk bris i dag, 1 kaldere fredag, og sludd til sne, 1 til 2 kaldere og frisk til stiv lørdag (heldige jævler).

I Rindal meldes det om regn og 1 grad kaldere i dag, regn til skyet, 1 kaldere og frisk til lett bris fredag, og sludd til sne, 1 kaldere og liten til frisk lørdag.

I Rennebu meldes det om skyet, 5 til 3 grader kaldere og svak vind til lett bris i dag, 2 til 4 kaldere og laber til svak fredag, og lettskyet til sne, 2 til 4 kaldere og frisk til stiv lørdag.

I Lensvik meldes det om regn, 1 grad varmere og frisk bris i dag, skyet til regn og frisk fredag, og 1 kaldere til 1 varmere og frisk til stiv lørdag.

På Kyrksæterøra meldes det om regn i dag, skyet til regn, 1 grad varmere og laber til lett bris fredag, og 1 varmere og frisk til liten lørdag.

På Krokstadøra meldes det om regn og laber til frisk bris i dag, skyet til regn, 1 kaldere og liten til frisk fredag, og 1 kaldere til 1 varmere og liten til stiv lørdag.

Og i Børsa meldes det om skyet og 1 grad varmere i dag, og laber bris fredag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om Hanna Tora, som blir 25 år i dag. En gang et stort sangtalent, som opptrådte med medlemmer som senere dannet Irresistible / NW10, samt dukket opp som korjente for Lloyd, og på privat fest med Drake. Og selvfølgelig har spilt inn mange sanger sammen med undertegnede, vår far, vår lillesøster, og andre kjente betydeligheter. Eller kanskje jeg skal la være. Uansett, til lykke med gebursdagen, vesla. Denne er til deg.

Først ut har vi Lloyd Polite, Jr., populært kalt Lloyd, og sangen «Bang!!!! (feat. Tity Boi (nå bedre kjent som 2 Chainz) & Salo)» fra fjerdealbumet «King of Hearts» fra 2011, hvor man kan høre Hanna Tora kore helt i starten. Hvordan det gikk for seg, er jeg mer usikker på, men det er en annen sak. Hjelper vel å være på rett sted til rett tid, og kjenne rett folk, antar jeg. Som å befinne seg i et platestudio hvor låta blir mikset, og så sitte og halvsove i det en produsent og noen andre korjenter kommer forbi, og spør om de vil være med på den neste plata hans. Sånn ellers gjør både 2 Chainz (jeg klarer bare ikke skrive navnet han kalte seg før mer enn én gang, det strider mot rettskrivings-genet mitt, 2 Chainz er ille nok, men det før? Huff!) og Salo flotte vers, ja, undertegnede vil si at de er bedre enn Lloyd. Uten at jeg skal si meg for sikker, kan sangens tekst tolkes dithen at den handler om et ønske om seksuelt samkvem.

Deretter kommer den canadiske reggae fusion-gruppen, Magic!, og låten «Let Your Hair Down» fra debutplata deres «Don’t Kill the Magic» fra 2014. Sangen kan tolkes til å handle om at man må slappe av, noe som er lett å gjøre med en slik sang. Kvinner presses mot et skjønnhetsideal bestående av photoshoppede modeller, og i denne sangen sier Magic! at «You are more than just skin and bones». De ser på kvinnenes hjerter og innsider, og ser alltid damene som «My beautiful woman». På slutten av sangen slapper de selv – og en hund – av også, så den er ikke bare for damene. I tillegg er det en herlig gitarsolo inni der, så vips var det noe ekstra for undertegnede også.

Så har vi den noe mer overraskende (en gledelig overraskelse for undertegnede) gamle traveren, Giorgio Moroder, som har samarbeidet med Kylie Minogue og fått til en ganske bra sang, faktisk. Nemlig «Right Here, Right Now» fra hans kommende album, «74 is the New 24», det første på over 30 år. Dette er klassisk Moroder, med pop-innslag fra den britisk-australske artisten Kylie Minogue. Herlig bruk av synth og vocoder gjør dette til en knakende god låt, og en pulserende danselåt som kan sies å være en del av Moroders renessanse, som vi allerede merka oss godt på Daft Punks fantastiske «Random Access Memories» (2013). Sangen minner faktisk litt om Daft Punk, hvis Kylie hadde samplet dem. Uansett, kongen er tilbake for å ta tilbake trone og krone, og jeg bøyer meg allerede i støvet.

Den gamle favoritten Shaggy må også med, men med en nyere sang enn fra hans storhetstid på 90-tallet. «(Habibi) I Need Your Love (feat. Mohombi, Faydee & Costi)» er en ny, flerspråklig hit han hadde i 2014. Det ble også laget en egen, engelsk versjon «I Need Your Love» for markedet i USA, Storbritannia, Australia og Japan – uten den arabiske teksten. Sangen er skrevet av libanesisk-australske sangeren og låtskriveren Faydee og den rumenske sangeren, låtskriveren og plateprodusenten Costi Ioniță. Sangen er på arabisk, engelsk og spansk, og «habibi» betyr «min kjære» på arabisk. Sangerne på låta er henholdsvis fra Jamaica (Shaggy), Sverige og Kongo (Mohombi), samt de to overnevnte låtskriverne.

Så har vi Kid Ink som sammen med Chris Brown har gitt verden (noe unødvendig, spør dere meg) «Show Me» fra andrealbumet «My Own Lane» fra 2013, som har en interessant beat som drar meg tilbake til 90-tallet, de har nemlig interpolert Robin S’ herlige «Show Me Love» fra 1993. Låta er produsert av DJ Mustard, som har laget en boblende, instrumental trap-beat med overnevnte interpolering.

De gamle åttitallsheltene i danske Michael Learns to Rock er også med, da med 2011-versjonen av Musikk av deres klassiker «The Actor», 20 år etter at den ble laget for deres selvtitulerte debutalbum fra 1991. Sangen handler om muligheten til å være seg selv og ikke leve med en annen fasade. Den handler også om ønsket om å uttrykke følelsene sine og vanskelighetene med det når det kommer til personen man liker godt. Musikks 2011-versjon er frisk og herlig, og selv om jeg liker originalen best, så gjør den seg godt for å få den nye generasjonen til å oppdage god, gammel soft rock.

Og for å dra frem andre gamlinger, så har tyske ItaloBrothers lekt seg med Young Londons «Let Me Go» fra «Let Me Go / Broken EP» fra 2013. Også et flott nikk ti år bakover i tiden, til da man gikk på privatfest og dundra i vei med italo generelt (for ikke å snakke om russetidene mine). Young London er et prosjekt fra det amerikanske metalcore-bandet And Then There Where None, hvor de har gått fra metalcore til electro pop. Originalen er i seg selv en grei poplåt, men når ItaloBrothers gikk løs på den, ble det plutselig en – hva er det kidsa kaller det i dag? «Club Banger»? Vi går for det – «club banger».

Helt til slutt har vi en finfin sang, og kanskje dagens beste (og ikke bare fordi det var den eneste jeg hadde hørt før), nemlig den framifrå kollaborasjonen mellom Röyksopp og Susanne Sundfør, «Running to the Sea» fra albumet «The Inevitable End» fra 2014. En fortryllende vakker, men samtidig trist sang, som det er lett å bli bergtatt av. Mildt sagt. Jeg husker også hvordan det var å springe mot sjøen. Sangen kan tolkes på mange måter. Til å handle om liv og død, eller noe mer fjasete, zombie-apokalypsen, en dyp, personlig opplevelse, narkotika (ja, folk på nettet liker å dra den tolkningen, selv om jeg vil si at den er enda mer fjasete enn zombie-apokalypsen), eller det å havne så dypt nede i avgrunnen at du ikke tror du kommer deg opp igjen noen sinne, jeg vet hvordan det er, jeg har vært der et par ganger. Uansett, en flott sang som lett kan bringe tårer til en øyekrok.

Spillelister

Wimp

Spotify