For egen del kjøper jeg alltid litt ekstra ribbe til jul som jeg kan bruke om sommeren, men selvsagt kan ribbe skaffes hele året. Ribbe er kanskje for mange forbeholdt jula, men den egner seg særdeles godt midtsommers også. Den trenger litt tilberedningstid, men resultatet er verdt å vente på.

Ribba kan tilberedes enten på grillen eller som en langtidsstekt søndagsmiddag i ovn. I denne oppskriften har jeg valgt den siste varianten. Dagens variant er en BBQ-variant med en glaze som smaksforsterker. Det man må passe på er at når man har en glaze med mye sukker, kan det fort bli brent om man har for høy varme.

Ribba

Fjern svoren slik at det bare er kjøtt og fett på ribba. Gni den godt inn med salt og pepper. La dette ligge 5–6 timer, gjerne 30 minutt i romtemperatur mot slutten. Legg ribba i langpanne med litt vann og folie over. Damp den i to timer på 180 ºC, ta den ut, og slå av krafta. Ta gjerne vare på denne til en saus ved en senere anledning. Pensle ribba underveis med BBQ-glaze og sett den inn i ovnen igjen. La det steke i ca. 30 minutt til. Pass på at den ikke svir seg, selv om den tåler å bli godt stekt. La ribba hvile ca. 20 minutt før du deler den i serveringsstykker.

Server den resterende glazen som saus ved siden av.

Nykålsalat

1 hode nykål

100 g spekepølse, gjerne en sterk og smakfull type

1 stk. rødløk, finhakket

20 stk. blå druer

2 ss smør

50 g parmigiano-reggiano

3 ss gressløk

Salt og pepper

Del spekepølsa i skiver og ha den i en kald stekepanne. Etter hvert vil denne slippe fettet og pølsa blir crispy. Tilsett løk og fres den blank sammen med spekepølsa. Kålen snittes i fine strimler og blansjeres lett i kokende, lettsaltet vann. Vend sammen kål, druer, pølse, og løk, og tilsett smør og gressløk. Smak til med revet parmigiano-reggiano, salt, og pepper.

BBQ-glaze med ingefær og appelsin

4 dl appelsinjuice

1 appelsin, saften av

2 ss fersk ingefær, revet

2 stk. stjerneanis

2,5 ss brunt sukker

2 ss eplesidereddik

2 ss soyasaus

½ rød chili, finkuttet

2 ss tomatpuré

1 ss rosmarin, frisk

Fres tomatpureen i en panne eller kjele på middels varme. Tilsett så alle ingrediensene og kok under stadig omrøring i ca. 10–15 minutt til glazen tykner noe. Konsistensen skal være som en tykk ketchup. Avkjøl.