Orkanger

I dag melder yr.no om klarvær hele dagen. 6 kuldegrader og lett bris i formiddag, 3 og laber i ettermiddag, og 4 og lett i kveld.

Tirsdag meldes det om klarvær, 4 kuldegrader og lett bris natt og morgen, 6 og svak på formiddagen, lettskyet, 3 og lett på ettermiddagen, og skyet og svak på kvelden.

Onsdag meldes det om skyet, 4 kuldegrader og svak vind natt og morgen, 2 og lett på formiddagen, lettskyet, 1 og svak på ettermiddagen, og 6 og flau på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 1 til 2 grader kaldere og flau vind til laber bris i dag, 1 kaldere tirsdag, og 1 varmere til 3 kaldere og svak til laber onsdag.

I Rindal meldes det om 3 til 5 grader kaldere og svak til flau vind i dag, 6 til 1 kaldere og flau til laber tirsdag, og 2 varmere til 1 kaldere onsdag.

I Rennebu meldes det om 3 til 5 grader kaldere og frisk bris i dag, 4 til 3 kaldere og frisk til lett tirsdag, og skyet, 2 til 4 kaldere og lett til laber onsdag.

I Lensvik meldes det om 3 til 1 grader varmere og lett bris i dag, 1 til 2 varmere og laber til lett tirsdag, og 3 til 4 varmere og laber til lett onsdag.

På Kyrksæterøra meldes det om 1 grad varmere til 1 kaldere og laber bris til svak vind i dag, 1 varmere til 1 kaldere og svak til frisk tirsdag, og 3 til 1 varmere og frisk til lett onsdag.

På Krokstadøra meldes det om 1 grad varmere til 1 kaldere og lett bris i dag, 1 kaldere og lett til laber tirsdag, og 1 kaldere til 3 varmere og laber til lett onsdag.

Og i Børsa meldes det om 3 til 1 grader varmere og lett til frisk bris i dag, 2 til 1 varmere og laber til svak tirsdag, og 2 til 3 varmere og laber til svak onsdag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om tungmetall, og da verken kadmium eller kobolt, men musikk. Vi beveger oss over Nordsjøen og inn i England, byen er Birmingham, og året er 1970, og K. K. Downing, Ian Hill og John Ellis – som har kjent hverandre siden barndomsåra – danner et band hvis navn er tatt fra en Dylan-låt, «The Ballad of Frankie Lee and Judas Priest». Det var vel og merke allerede et band med det navnet – fra året før, men de hadde blitt oppløst, og navnet var til fri bruk for vennene, som møtte vokalist Al Atkins i en kirke, og dro ham med seg som sanger, hvorpå han foreslo at de kunne bruke navnet til hans gamle band. Downing ble kjapt en ledertype, og foreslo at de skulle bevege seg bort fra blues og heller konsentrere seg om hard rock. I mai 1973, forlot Atkins gruppa, og Hill gikk på stevnemøter med en dame som foreslo sin bror, Rob Halford, som bandets nye vokalist. Halford ble med, og tok med seg en trommeslager fra sitt tidligere band, Hiroshima, og vips, det Judas Priest som vi kjenner i dag, var født.

«The Ripper» er min soleklare favoritt, og var sangen som introduserte meg for bandet en gang på tidlig 2000-tall, og er å finne på albumet «Sad Wings of Destiny», deres andre studioalbum. Sangen handler om Jack the Ripper, og er sunget fra hans synsvinkel. Sangen ble parodiert av det (dessverre) fiksjonelle bandet Spinal Tap i filmen med samme navnet, da under navnet «Saucy Jack». Noe av det beste, bortsett fra den herlige teksten, er nok det svært gjenkjennelige gitarriffet.

«Breaking the Law» er fra sjettealbumet, «British Steel», fra 1980. Sangen ble blant annet parodiert i en episode av «Beavis and Butt-head», hvor de vasker naboens hund i en vaskemaskin og synger «Washing the dog, washing the dog», og i nyere tid i en episode av «The Simpsons», hvor Homer har tatt asyl i en svensk leilighet etter å ha piratkopiert filmer i stor skala, og FBI hyrer JP (feilaktig titulert som et death metal-band) til å synge sangen for å få ham ut, da med linjer som «Respecting the law, copyright law». Sangen handler om en mann som er lei av alt som kommer med det vanlige, ordinære livet – som har blitt kjedelig, som igjen fører ham til å sprite opp livet og bryte loven. Politisirenen som høres, er Downing som leker med whammy-en på Stratocaster-en sin.

«Living After Midnight» er også fra «British Steel». Sangen snakker til den hedonistiske, rebelske sjelen fra 70- og 80-tallet, og kom til da Halford lå og prøvde å sove. Bandet brukte et hus som en gang var eid av John Lennon («Breaking the Law» ble for øvrig innspilt i Ringos hus), og Tiptons riff holdt ham våken. Han så på klokken, og oppdaget at den var etter midnatt, så han gikk ned og sa til ham «I’ve got the perfect lyric for that», og vips, «instant classic».

«Electric Eye» er fra deres åttende album, «Screaming for Vengeance», fra 1982. Sangen er en allusjon til George Orwells glimrende bok «1984», og bruker samme navn på den pseudo-allvitende satellitten som overvåker samfunnet til en hver tid. Sangen har blitt kalt forutsigbar for hvordan den portretterer det moderne samfunnet og dets overvåking.

«Turbo Lover» er fra deres tiende studioalbum, «Turbo», fra 1986. Sangen kan tolkes til å handle om kjappe kjøretøy (biler og motorsykler), og herlig, skittent seksuelt samkvem. Kanskje mer sistnevnte enn førstnevnte. Fort og raskt er det i alle fall, og kjøretøyene brukes som en allusjon for samkvemmet.

«Painkiller» er tittellåten fra deres tolvte studioalbum, fra 1990, og dagens siste sang. Sangen tar for seg «The Painkiller», en personlighet skapt av Judas Priest. Han er sendt til vår verden for å ødelegge ondskapen og redde menneskeheten. Litt som Jesus / Muhammad / L. Ron Hubbard / hvilken som helst religiøs kreasjon som skal komme og redde menneskeheten, bare kul og rocka. I følge Halford, er dette den sangen han er mest stolt over å ha skrevet, og den inneholder alt en skrikende heavy metal-låt trenger. Alt i alt kan man oppsummere «Painkiller» som metall-sjangerens essens.

Spillelister

Wimp

Spotify