Orkanger

I dag melder yr.no om sol, 4 grader og svak vind i formiddag, 5 i ettermiddag, og skyet, 6 og svak i kveld. Skjønt, jeg håper og tror på sol – også i kveld.

Torsdag meldes det om skyet, 2 grader og svak vind natt og morgen, 4 og lett på formiddagen, regn på ettermiddagen, og sne, 3 og flau på kvelden.

Fredag meldes det om sne, 0 grader og flau vind natt og morgen, skyet og svak på formiddagen, lettskyet, 1 og lett på ettermiddagen, og klarvær og 2 på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 2 grader varmere til 2 kaldere og svak vind i dag, 1 kaldere og svak til laber torsdag, og sne til lettskyet og 1 til 2 kaldere fredag.

I Rindal meldes det om 1 grad varmere til 3 kaldere og flau vind til vindstille i dag, 2 til 1 kaldere og flau til laber torsdag, og sne til lettskyet og 1 til 2 kaldere fredag.

I Rennebu meldes det om sol til lettskyet og 1 grad varmere til 3 kaldere i dag, 6 til 2 kaldere torsdag, og sne til skyet, 1 til 3 kaldere og flau til laber fredag.

I Lensvik meldes det om 1 grad varmere i dag, skyet til regn, 2 varmere og svak til laber torsdag, og skyet til klarvær og 1 varmere fredag.

På Kyrksæterøra meldes det om 3 grader varmere i dag, skyet til sludd, 2 varmere og laber til svak torsdag, og 1 varmere til 1 kaldere fredag.

På Krokstadøra meldes det om 2 grader varmere til 1 kaldere og svak vind i dag, 2 varmere til 1 kaldere og laber til flau torsdag, og 1 kaldere og stille til lett fredag.

Og i Børsa meldes det om 2 til 1 grader varmere og vindstille til svak vind i dag, skyet til sludd, 2 til 1 varmere og flau til laber torsdag, og 1 varmere fredag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om ny (vel, for meg uansett) musikk, i mangel av noe annet å skrive om. Derfor åpna jeg WiMP, sjekka ut nye låter, og hørte rundt 50 stykk, før jeg kom frem til dagens seks, og det hele starter med en ny låt fra et av mine danske favorittband, nemlig Mew. Sangen er å finne på albumet «+-» som kommer i slutten av april i år, og ut fra det jeg har hørt (denne ene sangen), lover det bra. Dagens sang er «Water Slides». Med glanset falsett og et hint av elektrisk gitar, lover det bra for denne avslappende, flytende sangen som tar oss med til en kald og rolig havstrøm, og det er bare for oss lyttere å slappe av og følge strømmen de fem minuttene den varer, for dette er fine saker. Prog-pop-artisten Kimbra gjør en fin jobb som gjestevokalist også.

Neste låt ut, er en del mer hardtslående, nemlig den nyeste låta fra de britiske, alternative rockerne i Muse, nemlig «Psycho» fra det kommende albumet «Drones» – som ser ut til å komme i juni, med andre ord kan det bli en brukbar musikalsk sommer i år som i fjor. Denne fem og et halvt minutt lange, hardtslående låta, gjør det som Muse gjør best, nemlig rocker sokkene av deg. Senter i låta, er det tunge, marsjerende riffet som sender deg – og låta – inn i dement, manisk spiral som ender i hylende refreng, godt hjulpet på vei av drillsersjanten som manisk skriker til rekrutten (eller hvem det nå enn er). Lett å se hvem som er pscyho i denne låta, i alle fall.

Så går vi tilbake til det mykere igjen, med Sufjan Stevens’ indie folk-låt, «Should Have Known Better», fra det kommende albumet (svært kommende faktisk, med tanke på slippdato 31. mars) «Carrie & Lowell». Sangen (og de andre på albumet), er inspirert av morens død (Carrie) i 2012 (Lowell er for øvrig hans stefar), og turer de tok til Oregon i hans barndom. Denne sangen tar oss tilbake til starten, til det han husker, hvor moren forlater ham i en videosjappe når han var tre, fire år. Med en lavmælt stemme, synger han som om han henger fast til et metaforisk teppe for varme, mens han fikserer på det mørke svøpet som innhyllet ham i tiden etter at hun forlot ham.

Så beveger vi oss tilbake til det litt hardere igjen (jeg lover, dette glidelåsopplegget er en tilfeldighet), og mot Skandinavia og Norge, og finner det energiske, trondheimsbaserte bandet Blomst, og sangen «Men kjære deg, du brenner jo». Blomst består av Ida Dorthea Horpestad på vokal og gitar, Lasse Febakke på gitar, Chris Robin Omdahl på bass, og Teodor Andersen trakterer slagverket, og de spiller herlig garage punk. Jeg hadde ikke fått med meg bandet før, men fra vårt naboland i øst, blir de kalt det beste som har skjedd punken siden Ebba Grön, og det skal man ikke kimse ad. Jeg ser frem til å høre mer fra dem (og kanskje få med meg en konsert neste gang de spiller i Trondhjem eller omegn), tomler og andre ekstremiteter opp fra en fjerde vegg-brytende Vær-Sjur.

Så har vi igjen en gammel kjenning (i alle fall for meg, som ikke har hørt noe nytt fra dem siden debutplata i 2010), nemlig Pony the Pirate, som nå er ute med maxi-singelen «Dangerous», og jeg skal ærlig innrømme at jeg liker det jeg hører. De har gått fra å være en oktett til en trio, men musikken er stadig vekk like bra. Slående melodramatisk populærmusikk på sitt beste. Jeg vet hva jeg kommer til å sitte og nynne på resten av dagen mens føttene tramper takten av seg selv og fingrene trommer i vei på tastaturet i alle fall.

Til slutt har vi det britiske indie rock-bandet Palma Violets fra London, og sangen «Danger in the Club» fra det kommende albumet med samme navn, så det er bare å vente på starten av mai for litt herlig, skitten rock fra den andre siden av pytten. Under et døgn etter at de slapp låta, slapp de også en musikkvideo, skutt med bare et «take», og viser en konsert hvor de spiller på en pub, og øldrikkende publikum. Sangen er en bøllete, liten hymne som raskt bygger opp seg selv og dampen, før det hele slippes løs på en stor og flott måte.

Spillelister

Wimp

Spotify