Det har vært hverdagskost i mange hundre år, og er kanskje en av de eldste rettene vi har. Grøt er et samlebegrep på en tyktflytende matrett laget av gryn, mel, ris, frukt, eller mel. Den anvendelige retten kan brukes både til frokost, middag, dessert, og kveldsmat, alt etter hva man lager den på.

Hverdagsgrøten, som faktisk flere og flere nordmenn spiser, er havregrynsgrøt. Ifølge Norstat så spiste 9 % av nordmenn havregrynsgrøt ukentlig i 1991, mens i 2020 hadde dette økt til hele 20 % som spiste havregrynsgrøt ukentlig.

23. oktober er grøtens dag, og det skal feires med en havregrynsgrøt av ypperste kvalitet. Jeg har nemlig oppdaget at ved å bruke steel cut havrekorn, altså kuttet havre kontra valset havrekorn, gir en helt ny opplevelse på havregrynsgrøt. Det krever noe lengre koketid, men gir en bedre tekstur, tyggemotstand, og kvalitet.

Du trenger

1 dl knivkuttet havre

3 dl vann

1 ss meierismør

1,5 dl helmelk

Slik gjør du det

  • Ha havre, vann, og salt i en kjele. La det koke opp og la det så småkoke i 25 til 30 minutt. Rør i kjelen med jevne mellomrom.

  • Når kornene er møre, tilsetter du melk, gir et kjapt oppkok, og tar grøten av varmen. Rør så inn smøret.

  • Topp grøten med ristede gresskarkjerner, bær, og honning.